Hirdetés
Magyarország

Kiváló dobóteljesítménnyel elsőként jutott be a Szekszárd a bajnoki elődöntőbe

Atomerőmű KSC Szekszárd - NKA Universitas PEAC 97-74 (30-12, 20-22, 23-17, 24-23)

TippMIX NŐI NB I. A - Play-Off, negyeddöntő, 2. mérkőzés
Szekszárd, Szekszárd Városi Sportcsarnok
Cziffra Csaba Zsolt, dr. Mészáros Balázs, Nyilas István (Farkas Zoltán)

Atomerőmű KSC Szekszárd: Dudásová 20/9, Wallace 14/12, Goree 11, Mányoky 11/3, Studer 12/3. Csere: Bálint -, Krnjic 14, Horváth 1, Boros 2, Szűcs -, Holcz -, Miklós 12/6.

NKA Universitas PEAC: Kiss 15/3, Gwathmey 2, Calhoun 10/9, Wentzel 6/3, Szűcs 3/3. Csere: Pap -, Olawuyi 14, Rátkai -, Simon 6/6, Laczkó -, Katanic 10, Sanchez 8/3.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc végeredménye 2-0 az Atomerőmű KSC Szekszárd javára.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés

A bajnoki negyeddöntő-párharc második mérkőzésén az Atomerőmű KSC Szekszárd 97-74-re múlta felül az NKA Universitas PEAC csapatát. Zseljko Djokics együttese ezzel tehát 2-0-ra nyerte az egyik fél második sikerági tartó párharcot, s elsőként jutott be a bajnoki elődöntőbe.

Újabb izgalmas mérkőzésnek ígérkezett a Szekszárd PEAC elleni rangadója. Szép számmal kilátogattak ugyanis a hazai, illetve a vendég szurkolók is, akik kántálásukkal igazi katlant teremtettek a Szekszárd Városi Sportcsarnokban. A feldobást ezúttal a pécsiek nyerték, a labda pedig Wentzel Nórához került, aki lovaglóizom-sérülése óta előszőr kezdett mérkőzésen. A vendégek azonban nem tudták kosárral befejezni támadásukat, így tehát következőnek a KSC támadhatott, melyet viszont már Nikolina Dudásová zárt sikeresen. Ezzel a hazai együttes került lépéselőnybe. Válasz azonban nem érkezett pécsi oldalról. Ezután is Dudásová villanását láthattuk, aki ráadásul távolról volt sikeres, majd Sydney Wallace is betalált, ami pedig már 7 pontos előnyt varázsolt a Szekszárdnak. Ekkor szerezték meg első pontjaikat a vendégek is. Kiss Virág dobott egy triplát, ez azonban csak egy pillanatra vetett véget a szekszárdi pontszerzésnek. A folytatásban ugyanis Mányoky Rékát faultolták dobás közben, aki a hibáért ráadásul kettőt dobhatott, majd rögtön ezután egy triplát is bevágott, amivel 12-3-ra változott az állás. Ekkor Gorec vezetőedző kért időt eligazításra. A folytatásban viszont jócskán leredukálódott a pontszerzés, közel két teljes percig ugyanis egyik félnek sem sikerült pontokat szereznie. A kosárcsendet végül ismételten Dudásová közelije törte meg, mellyel a különbség tíz pont fölé nőtt (14-3). Ezután, a reflektorfényt Kiss Virág ragadta egy pillanatra magához büntetőivel. A figyelem azonban rögtön ugrott is vissza Djokics vezetőedző tanítványaira, akik közül ezúttal Miklós Melinda süllyesztett egy triplát az ellenfél kosarába. 22-6-ot regisztrálhattunk, amikor továbbra is jelentős percek voltak hátra az első negyedből, a hazaiak előnye viszont így már 16 pontnál járt. A játékrész végéig ez a differencia Sydney Wallace pontjainak köszönhetően végül a húsz pontot is elérte.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

A második felvonás 30-12-ről folytatódhatott. A hazai közönség csak úgy tombolt a szekszárdi lelátón, egyszerre tapsolt a fehérbe öltözött tömeg, mely hatodik játékosként próbálta meg átsegíteni csapatát a fáradtságon. 18 pontos előnynél ugyanis nem volt más dolga Djokics vezetőedző lányainak, mint megtartani magabiztos előnyüket, s ezzel akár nem csupán a győzelmet, de egyben az elődöntő részvételi jogát is bebiztosíthatták. A második negyedet pedig ennek megfelelően indította a Szekszárd. Kemény védekezéssel megállították a vendégek támadásait, pontokat azonban ellenfelükhöz hasonlóan hosszú perceikig nem tudtak szerezni. A viszonylag eseménytelenebb periódust végül a PEAC fiatal centerének, Olayemi Olawuyi kosara szakította meg, aki középtávolról talált be. Ez pedig csak a kezdete volt a határozottabb pécsi szakasznak, amit 6-1-nél végül Zseljko Djokics időkérése szakított meg (31-18). Visszatérve Ivana Katanic dobhatott egy büntetőt, akit még a rövid szünet előtt faultoltak, majd folytatódhatott a mérkőzés: következőnek Sara Krnjic talált be, ami újabb két pontot adott a Szekszárd előnyéhez. Lazítani azonban továbbra sem tudott a kék-fehér gárda, a PEAC ugyanis apránként, de annál biztosabban faragott le hátrányából. Ekkor viszont ismét ritmust váltott a Szekszárd, s Dudásová vezetésével megintcsak továbbnyílt az olló. Érdekesség, hogy Nikolina Dudásová az előző két évben az NKA Universitas PEAC csapatát erősítette, így tehát nem is kérdés, hogy fűtötte a bizonyítási vágy a szekszárdi légióst. Ez a statisztikáján is tisztán látható volt, kevesebb, mint tíz perc játékidő alatt Nikolina ugyanis már 15 dobott pontnál járt. Csapatát is leginkább az ő kiemelkedő teljesítménye vitte előre, mely két percre a nagyszünettől továbbra is 15 pontos előnnyel büszkélkedhetett (43-28). Viszont, Dudásová természetesen nem az egyetlen volt, aki említésre méltóan szerepelt a szekszárdi együttesből. Igazi csapatjátékot játszott a KSC, amivel a pécsiek egyszerűen nem tudtak lépést tartani, így tehát nem is meglepő, hogy 50-30-nál a különbség a húsz pontot is elérte. A félidő végéig ebből a PEAC csupán négy pontot tudott faragni, így tehát a csapatok 50-34-ről fordulhattak.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Az első félidő eseményeihez képest a második viszonylag lassabban indult. Másfél percet kellett várni az első találatra, melyet Mányoky Réka szerzett gyorsindításból. Ezután pedig Kiss Virág volt sikeres pécsi oldalról, így tehát a különbség érdemben változatlan maradt. Ezt követően azonban ismét felpörögtek a történések, s kezdetét vette a jól megszokott adok-kapok játék. A Szekszárd erősen támaszkodott távoli dobásaira, ami ezen a találkozón igencsak jó százalékban estek be. Két és fél negyed elteltével ugyanis a KSC játékosai összesen 12 hárompontos kísérletet tettek, amiből 7 lett találat, ez pedig annyit tesz, hogy Djokics vezetőedző játékosai 58 százalékosan dobták a triplákat. A magabiztos támadójáték pedig kemény védekezéssel párosult, ennek köszönhetően tudta a Szekszárd tartani nagyszámú előnyét, ami 15 és 20 pont között kezdett el állandósulni. Egészen pontosan 63-44-et regisztrálhattunk, a mikor vendég időkérés szakította meg a játékot. A folytatásban megint csak a triplák vették át a főszerepet, előszőr Sierra Calhoun, majd Nikolina Dudásová, végül pedig Miklós Melinda talált be távolról. Az őrület ezután is továbbfolytatódott, mígnem 73-51-nél felszólalt a dudaszó, s véget ért a harmadik játékrész. Következhetett tehát a mérkőzés záró szakasza, ami tulajdonképpen az eddig megszokott ritmusban folytatódott. A differencia ugyanis továbbra is húsz pont körül ingadozott, amit a PEAC egyszerűen nem tudott megtörni. 87-64-nél jártunk, amikor Cyesha Goree szerezte meg kilencedik pontját. A mérkőzés végéig végül ő lett a hetedik szekszárdi játékos, aki átlépte a kétszámjegyű dobott pontot. A PEAC az utolsó pillanatokban is mindent megtett. Mozgósították tartalék energiájukat is, ám már nem tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz. Pontgazdag mérkőzésen így tehát az Atomerőmű KSC Szekszárd kiváló dobóteljesítményének köszönhetően 97-74-es győzelmet aratott, amivel 2-0-ra megnyerte negyeddöntő-párharcát, és ezzel elsőként jutott be a bajnoki elődöntőbe.

Hirdetés