Hirdetés
Archivum

Kivégzés a spanyol rangadón:

:

Hirdetés

Végig vezetve, meggyõzõ fölénnyel nyert a Salamanca a Valencia ellen a spanyol szuperrangadón. A találkozón a sérüléssel bajlódó Brunson nélkül kiálló a Valenciának csak fellángolásai voltak. A harmadik negyed felénél még csak 3 pontos különbséget jegyezhettünk fel a két gárda között, majd a Salamanca Torrens parádés pontjaival elhúzott és a hazaiak innetõl kezdve távolról követték nagy riválisukat.

Az országos televíziós közvetítés miatt szokatlan idõpontban, vasárnap délelõtt 11 órakor dobták fel a labdát a spanyol szuperrangadón Valenciában. Bár az alapszakaszból még 4 forduló vár a csapatokra, de a papírforma szerint a mai gyõztes várhatja az elsõ helyrõl a rájátszást.

A Valenciánál a sérülésébõl nem épült fel Brunson, így a Cindy Lima-Nicky Anosike duóval próbálta felvenni a versenyt Natalia Hejkova a félelmetes Erika-Lyttle kettõssel. Anosike a szezon elején sérüléssel bajlódott, majd az EuroLigában létszámon felüli tengerentúli volt, de mivel a héten Sonia Reis is kidõlt a Ros Casares magasai közül, így a bajnokságban Brunson hiányában hatalmas szerep hárult rá.

Már az elsõ percekben érzõdött, hogy a Salamanca fejben nagyon ott van ezen a találozón. Lucas Mondelo csapata nagy iramban kezdte a mérkõzést és 5 perc elteltével Belinda Snell tripláját követõen 7-12-nél már 5 ponttal vezettek. Az elsõ negyed végjátékában Natalia Hejkovának idõt kellett kérnie, hogy ne kerüljön gyorsan nagy hátrányba csapata. A szlovák edzõnõ keményebb védekezésre ösztönözte lányait és kérései értõ fülekre találtak. 11-16 után sokáig nem találtak a gyûrûbe a vendégek, míg a hazaiak Anosike és Douglas pontjaival 17-16-ra fordítottak és 10 perc játék után végül 19-16-ra vezettek is.

A második negyedben arra lehetett számítani, hogy a Valencia ott folytatja, ahol az elsõ 10 perc végén abbahagyták, de nem így lett. Dominguez találataival egyenlített a Salamanca, majd Snell második triplája után 23-27-nél újra a vendégek kerültek lépéselõnybe. Ez a lépéselõny egyre nagyobb lépés volt, 25-34-nél már 9 pontos differenciáról árulkodott az eredményjelzõ. 2 perccel a nagyszünet elõtt Torrens szép duplája után 40-30-nál pedig elõször volt kétszámjegyû a különbség. A félidõ elõtti utolsó másfél percben Lima, Fernandez és Douglas is betalált, ezzel 6 pontra csökkentve a Valencia hátrányát.

A 36-42-rõl induló harmadik negyed elején újra 8 pontra megléptek a vendégek, de Vesela és Lima gondoskodott róla, hogy maradjanak még izgalmak. 40-44-nél Lucas Mondelo, a Salamanca trénere idõkérésre kényszerült és ekkor a hazaiak úgy érezhették, hogy maguk mögött tudták az elsõ félidõ sok hibával tarkított játékát. A harmadik etap felénél Douglas tripláját követõen 43-46 állt az eredményjelzõn és ekkor senki sem gondolhatta, hogy ennél közelebb nem lesznek már egymáshoz a nagy riválisok.

A Salamancánál a harmadik negyed végjátékában Dominguez, Montanana és Xargay is eredményes volt és 1 perccel a játékrész vége elõtt újra 10 pontra hízott a különbség. A negyedik periódus 49-57-rõl indult. Ebben egy pillanatig nem volt esélye a keveset cserélõ és a fáradság jeleit mutató Valenciának.

A televízió képernyõjén is átjött az a zavar és tanácstalanság, ami ebben az idõszakban Hejkova csapatát jellemezte. Ahogy várható volt kisebb gondjai akadtak a magas posztokon a hazaiaknak, de igazából nem itt úszott el a hajó a bajnoki címvédõnek, hanem Torrens elképesztõ megoldásain. A spanyolok legnagyobb tehetsége úgy verte meg a Valencia sztárjait, ahogy csak akarta. A sok nagy csatát megélt Katie Douglas-t kétszer is már-már megalázó módon hagyta faképnél. Ekkora már nem 10, hanem 15 és inkább 20 pont környékén mozgott a differencia. A vége pedig 59-82 lett.

A Salamanca hatalmas lépést tett az alapszakasz megnyerése felé. Az utolsó négy fordulóban mindössze a Rivas Ecopolis ellen vár komolyabb mérkõzés Alba Torrensékre, így ha azt hozzák, végig pályaelõnybõl küzdhetnek a bajnoki címért.

A két csapat legközelebb az EuroLiga elõdöntõjében találkozik. Az más mérkõzés lesz, várhatóan Brunson-nal és más tétért, mindenesetre a Salamanca lélektani elõnyre tett szert a két gárda nagy rivalizálásában.

A fenti ábrán is remekül látszódik a különbség a két együttes között. A Valencia 16 triplakísérletébõl mindössze kettõt értékesített és összességében ezen a szinten 40%-os dobóteljesítményel rangadót nem lehet nyerni. A Salamanca nemcsak pontosabban célzott, de a találatok is jobban megoszlottak a csapatban, miután négyen jutottak 10 pont fölé (Dominguez, De Souza, Lyttle és Torrens). A Valenciánál Douglas 18 pontja mellett Anosike 15 pontja igazán említésre méltó. Anosike minden dicsértet megérdemel viszonylag kevés mérkõzéssel a lábában, hatalmas terheket cipelt ezen a rangadón és nem omlott össze alatta.

Eredmény

CIUDAD ROS CASARES VALENCIA – PERFUMERIAS AVENIDA 59-82


Statisztika

A bajnokság állása

Hirdetés