Hirdetés
Archivum

Klasszikus rangadók a negyeddöntõk során:

:

Hirdetés

Csütörtökön rendezik Belgrádban a 2019-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntõit. A Magyarország – Nagy-Britannia párharcot már részletesen felvezettük. Most következzen a másik három mérkõzés.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

15 órától rendezik Spanyolország és Oroszország találkozóját. A sportág egyik igazi klasszikusáról beszélünk. Immár 37. alkalommal csapnak össze a felek 1985 óta, ha a jogelõd Szovjetuniót is ide számítjuk. Felsorolni is nehéz lenne, hány kiemelkedõ csatát vívott egymással ez a két válogatott. Az utóbbi években Spanyolország került fölénybe a versenyfutásukban, de évek óta ennyire kiegyenlítettnek nem tûntek elõzetesen az esélyek. Az oroszok Musina 17 és Vadeeva 14 pontjával június 8-án Zaragozában felkészülési meccsen verték is a spanyolokat. Itt az Európa-bajnokságon a spanyolok veretlenül jutottak a nyolc közé. Az oroszok viszont kikaptak Belgiumtól és Szerbiától, mielõtt a sorsdöntõ csoportmeccsen a fehéroroszokat verték volna és utána a nyolcaddöntõben kiejtették az olaszokat. A címvédõ még Alba Torrens nélkül is igen stabilnak tûnt, míg az oroszok nem voltak meggyõzõek. Igaz, a két legfontosabb meccsükön jól érvényesítették magassági fölényüket. A szakírók szerint Astou Ndour és Maria Vadeeva rivalizálása lehet döntõ ezúttal. Ha a spanyolok a festékben alulmaradnak, nehéz perceik lehetnek.

18 órától jön Franciaország és Belgium hasonlóan nagy rangadója. Elõzetesen ezt a párosítást sokan akár a döntõben is el tudták volna képzelni. A két csapat szeptemberben a Világbajnokságon hasonlóan a nyolc között találkozott. Akkor a belgák simán nyertek. Már korábbi múltidézõ cikkünkben is kiemeltük, hogy 86-65-ös gyõzelmet arattak Kim Mestdagh 23 és Emma Meesseman 16 pontjával. Hiába jutott Marine Johannès 17 és Endy Mieyem 15 egységig, a két együttes elõzetesen nagyon várt csatája a félidõre eldõlt. A 33-14-es második negyednek köszönhetõen a nagyszünetben 55-31-re mentek a belgák. A franciáknak a riválisuk 47%-os mezõnymutatójára, közte 8 triplájára, illetve a 23 gyorsindításos pontjára akkor nem volt válaszuk. Nagy kérdés, most lesz-e. Egyáltalán Belgium tudja-e azt a szintet hozni. Mennyit vett ki belõlük a szerbek és a szlovénok elleni kemény csata. A franciák útja ugyanis jóval simább volt és az eddig mutatott forma alapján visszavághatnak a tenerifei fiaskóért.

Este a program 20 óra 30 perctõl Szerbia és Svédország negyeddöntõjével zárul. A szerbek veretlenül nyerték a halálcsoportot. Amit küzdésben, egységben és egy-egy klasszis villanásban a hétvégén letettek az asztalra, az már-már a 2015-ös aranyérmes menetelésüket idézte. A torna legjobb meccsén verték a belgákat, de az oroszok legyõzése során is extra szintet hoztak. Óriási kérdés, hogy Belgrádban vélhetõen sok nézõ és még az eddigieknél is nagyobb elvárások mellett is tudják-e ezt szállítani. Ha igen, akkor egyértelmûen esélyesek a svédek ellen. Azok ellen a svédek ellen, akik szintén jó formát mutattak. Különösen Amanda Zahui és Frida Eldebrink. Éppen az utolsó két csatlakozó játékosuk. A svédeknek az igazán nagy feladat az lesz, hogy a külsõ nyomások ellenére a ki nem kényszerített hibáikat minimalizálják. Ha nem kapnak könnyû pontokat és kifognak egy olyan dobóformát, mint a lettek ellen, bármi benne lehet.

Hirdetés