Hirdetés
Magyarország

Klubtörténelmi lehetőség kapujában a DVTK HUN-Therm:

:

Hirdetés

Szerdán az Euroliga negyeddöntő második mérkőzésén a DVTK HUN-Therm a Villeneuve d’Ascq otthonában lép pályára. Az első találkozót hazai pályán 78-66-ra nyerték a diósgyőriek és ezzel 1-0-s előnyben vannak az egyik fél második sikeréig tartó párharcban. A franciaországi összecsapás előtt állandó szakértőnket, a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

EUROLIGA – NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS

Villeneuve d’Ascq LM – DVTK HUN-Therm

„Óriási terhelés alatt áll a DVTK és nagy valószínűséggel nem fogják bánni, amikor a szezon utolsó bírói sípszója megszólal. Véletlenül sem azt mondom ezzel, hogy várják a végét, mert akár egyéni karriereket nézve – játékos és edzői oldalon egyaránt -, akár a klub teljes történelmét tekintve, először EL Final4-t játszani, mindent feledtetne rövid időre. Legyen az bármilyen fizikális fájdalom vagy akár lelki oldalon komolyabb kudarcélmény. Motiváció tehát van bőven és magát a fáradtság-érzetet az is csökkenteni, hogy a csapat továbbra is rendkívül egységes képet mutat.

Az elmúlt időszak történéseinek tükrében némi pikantériát ad a párharc első mérkőzésének, hogy 17 pontos hátrányból fordított a DVTK. Sokszor elő is került a párhuzam a válogatottal az elmúlt egy hét során, de öt légióssal felálló klubcsapat mindig más szituáció. Még úgyis más szituáció, hogy a három magyar válogatott a DVTK-nál top húzóembernek számít. Sokszor beszéltünk arról, hogy a hierarchia kiváló és mindenkinek megvan a szerepe ebben a keretben. Ami a válogatottban nem feltétlenül alakult ki, az Diósgyőrben abszolút megvan. Rengeteget lendít egy-egy játékos teljesítményén, ha be tudja magát pozícionálni a saját csapatán belül. Azért ezzel indítottam, mert ezt kiválóan megfigyelhettük a felzárkózásnál és az egész mérkőzésen. Mondhatom, hogy ez a fajta tudatosság alapozta meg a sikert a Villeneuve d’Ascq ellen.

Ha sportolóként tisztában vagy azzal, hogy leader szerepben számítanak rád, akkor az élére állsz a közösségnek 17 pontos hátrányban is. Ha tudod, hogy 4-5. ember vagy, akkor tisztában vagy azzal, nem neked kell befejezni elsőként, de keményen kell védekezned, labdát szerezned, jól passzolnod, elzárást adnod. Ha ez nincs letisztázva, akkor ott áll öt ember a pályán, akik közül vagy mindenki el akarja vállalni, vagy senki. Ebben a tudatosságban a legjobbak közé nőtt fel a DVTK az Euroligában és különösen olyan keretnél fontos ez a tulajdonság, ahol ugyan kiváló játékosok szerepelnek, de úgymond nincsenek világsztárok. Egyéni kvalitásokban alacsonyabb szinten lévő játékosok alkotnak ennek köszönhetően olyan egységet, amivel a négybe jutás és akár egy érem megszerzése, végső győzelemmel felérő eredmény lenne.

A TFSE-MTK-val vívott bajnoki kapcsán elhangzott, hogy figyelmeztető jel a játék képe. Ugyanakkor elképesztően nehéz telt házas, magas hőfokú mérkőzés után három nappal odaállni és ugyanazon a hőfokon teljesíteni, mint egy Euroliga negyeddöntőn. A játékosok nem gépek és egy-egy ilyen teljesítmény belefér. Különösen akkor, ha azzal is megnyerik az adott találkozót. Senki nem számíthat arra: azért, mert jelenleg a Final4 szereplésért játszik a DVTK, innentől minden bajnokin minimum 20 ponttal fog győzni. Én a televíziós nyilvánosságot is megvédeném. Felvetődött: nem biztos, hogy ez volt a legideálisabb meccs erre, de ha a női kosárlabdának adódik esélye a megjelenésre, azt nem szabad eldobni, minden alkalommal élni kell vele.

Az Euroliga rájátszást nem lehet a nemzeti bajnokságok rájátszásához hasonlítani, még akkor sem, ha a lebonyolítás hasonló. Olyan szituációban, amit a DVTK él jelenleg, a legfontosabb, hogy a munka és a regeneráció ideális arányát megtalálják. Össze kell hangolni, hogy mindegyik megfelelő időt kapjon. Bár ebben szerintem a fizikális munka hasítja ki a kisebb szeletet. Amikor készülsz, videózol, leléped a figurákat, felhívod a rivális sajátosságaira, kulcsjátékosaira a figyelmet egy párharc közben, akkor annak van egy 10-15 perces éles fizikális része, de döntően már nem erről a részről szól a munka. Elsősorban arról szól, hogy fejben mennyire vagy befogadó. A fáradtságod ellenére képes vagy-e elsajátítani az információt, hogy mit játszik az ellenfeled, kinek milyen a repertoárja, bizonyos szituációkban mit és hogyan használ. Ez egy összetett folyamat, ami óriási kihívás edzőnek és játékosnak egyaránt.

Biztosak lehetünk benne, hogy a Villeneuve d’Ascq nem adta fel a párharcot és mindent meg fog tenni a siker érdekében, de a DVTK-nak sem lehet más a célja, mint a győzelem megszerzése. Nem lebecsülve a Vasast, de most kifejezetten jól jön egy ilyen ellenfél a bajnokságban. Mindent kiadhat magából a DVTK és nem kell annyira fókuszban tartani a bajnokit, mint egy nehezebb kihívónál. Azért is kellene megragadni a mostani lehetőséget, mert visszajönni egy telt házas „do or die” összecsapásra, rendkívül speciális. Klubkosárlabdában hasonló szint, mint a válogatott soproni spanyol-meccse és akkor ezzel mindent elmondtam a terhekről.

Ha megnézzük a múlt szerdai teljesítményeket, akkor láthatjuk, hogy szerzett pontokban Kaila Charles és Lelik Réka emelkedett ki. Mellettük pontban van még lehetőség ebben a csapatban bőven, hiszen Aho Nina, Kányási Vera és Milica Jovanovic hármasa 32-ből összesen 8-at dobott be mezőnyből. A védekezés a 66 kapott ponttal nagyon rendben volt, különösen 31-14 után. Egészen pontosan 64-35-ös 27 percet produkáltak Lelik Rékáék. Egyedül Kaila Charles 36 játékperce tűnhet soknak múlt szerdáról, de egy ilyen szintű rangadót 7-8 embernél többel nem lehet lejátszani.

Hiszek a DVTK sikerében és azon sem csodálkoznék, ha szerdán este befejeződne a párharc. Abban pedig egészen biztos vagyok, ha sikerülne a továbbjutás, ez a DVTK akkor sem szállna el. Nagyon fognak örülni az eredménynek, de a bevezetőben említett hierarchia miatt mindenki tisztában van a saját képességével, helyével, lehetőségeivel a keretben, így helyén tudná kezelni a sikert. Még akkor is, ha ez a hely nagyon magasan lenne, de mégis a helyén lenne és valahol ez a legfontosabb.”

Hirdetés