Hirdetés
Archivum

Kobe Bryant WNBA látogatásainak jelentõsége:

:

Hirdetés

Az elmúlt idõszakban nagy terjedelemben adtunk hírt arról, hogy Kobe Bryant és lánya Gigi, illetve a kislány iskolai csapata meglátogatta a Phoenix Mercury-t, majd a hétvégén a helyszínen tekintette meg a Las Vegas Aces – Los Angeles Sparks rangadót. Elmondhatatlanul fontos a ligának, hogy Kobe Bryant ilyen mértékben kiállt a nõi kosárlabda és a WNBA mellett.

Fotó: Las Vegas Aces

Kobe Bryant-nek három lánya van, akik közül a 13 éves Gigi már nagy figyelmet kapott. Több videó is megjelent róla, ahol helyenként már-már édesapja zseniális mozdulatait idézve bánt a labdával. Született tehetségnek tartják. „Õ valóban valami más.” – maga Kobe Bryant is ezt nyilatkozta róla. Nem véletlen, hogy saját kezébe vette a kislány iskolai csapatánál az edzések irányítását. A hírek szerint Gigi nem csak képességekben, de hozzáállásban, akaraterõben és kitartásban is az édesapjára ütött. „Le sem tagadhatnák egymást. Hasonló a viselkedésük, hasonló a személyiségük.” – ezek már Derek Fisher mondatai, aki Bryant csapattársa volt a Lakers-nél öt bajnoki cím alkalmával, most pedig a Los Angeles Sparks edzõje.

Vasárnap Kobe Bryant és a kislánya csapata az elsõ sorból nézte az Aces-Sparks rangadót. Egy regionális tornán vettek részt Las Vegasban és miután lejátszották a saját meccseiket, átmentek a profi mérkõzés helyszínére. A beszámolók kivétel nélkül kiemelik, hogy Bryant végig magyarázott a kislányoknak, játékszituációkat, mozdulatokat elemzett. „Nincs jobb mód a tanulásra, mint a profikat nézni játszani.” – fogalmazott az LA Times munkatársának Bryant, aki elmondta: ezzel nem ért véget a körútjuk. Igyekeznek minél több klubot meglátogatni és amikor olyan városban tartózkodnak a csapatukkal, ahol aznap WNBA meccs van, akkor arra is kilátogatnak. „A WNBA egy csodálatos liga, egy csodálatos játék, amit érdemes nézni.” – jelentette ki az egykori Lakers sztár a már idézett interjúban.

Fotó: Las Vegas Aces

Fotó: Las Vegas Aces

A fenti mondat, ami talán a legfontosabb, ami elhangozhatott Bryant szájából. Bár már a 23. évében jár a liga, de még mindig komoly elõítéletek vannak a WNBA-vel kapcsolatban az Egyesült Államokban. Amíg pedig az USA-ban üzletileg nem tud fejlõdni a nõi kosárlabda, addig globálisan is elhanyagolható lesz a növekedés. Bármennyire is sokan szeretik itt Európában ezt a gyönyörû játékot, bármennyire is stabil Ázsiában a japán, dél-koreai vagy kínai profi liga beágyazottsága, megkerülhetetlenül szükség lenne az amerikai médiaipar, sportszergyártók gépezetére a nõi szakág további fejlesztéséhez.

Derek Fisher, a Los Angeles Sparks edzõje is errõl beszélt. „Mi, akik a nõi szakágban dolgozunk, mind próbálunk elérni valamilyen változást. Kobe pozitív hozzáállása hatással van a nõi kosárlabdára, a fiatalokra. Ha Õ mond valamit, arra mindenki odafigyel, reagál rá. Amikor meglátogatja a Phoenix Mercury edzését, mutatják a kamerák beszélgetni Diana Taurasival vagy éppen itt ül Vegasban és nézi a mérkõzést, egy fiatal lányra ez igazán hatással lehet.” – összegzett Fisher.

A’ja Wilson a Las Vegas Aces sztárja is elsõsorban azt emelte ki, hogy a fiatalokra lehet nagy hatással Bryant szerepvállalása. „Õk a sportág jövõje. Amikor arról beszélünk, hogy ez az egész miért jó, miért van szükség a WNBA-re, akkor ezt kell kiemelni. Hogy lássanak minket játszani a fiatalok és igyekezzenek követni a példát. Az, hogy Kobe Bryant és kis csapata ellátogatott hozzánk az öltözõbe, egy nagyszerû pillanat volt.” – mondta Wilson, míg Chiney Ogwumike egy kicsit karcosabban, de nagyon találóan fogalmazta meg a véleményét.

„Követni kell Kobe példáját és itt nem csak az NBA játékosokra gondolok. Nagyszerû, hogy kiváló sportolók kiállnak mellettünk, de a férfiaknak is ezt kellene tenniük általánosságban. Meg kell nézni egy WNBA mérkõzést és esélyt adni neki. Sokan úgy bírálnak minket, hogy még soha nem láttak játszani nõi csapatot. Egyszer azonban születik egy lányod és te is azt szeretnéd, hogy sportoljon, egészséges legyen, ha kosárlabdázik, akkor a WNBA-ben játsszon. Ezért érdemes esélyt adni nekünk.”

Hirdetés
Hirdetés