Hirdetés
Magyarország

Koch Dóra: Akármi is történik, ez nem más, mint egy játék, élvezettel érdemes csinálni!:

:

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

Hirdetés

A vereség elkerülésére nem, csakis győzelemre szabad játszani, vallja az ELTE-BEAC Újbuda csapatának egyik legrutinosabb tagja, Koch Dóra. Mindennapjairól, fizikai és mentális felkészültségről, Waterloo-ról és Mr Baseballról is beszélgetett vele klub honlapja.

Írta: Borsodi Ágnes

Kissé fáradtan érkezik a délelőtti edzésről, bár a bajnokságban volt egy kisebb szünet, így sem unatkozott. Építgeti a civil életét, önállóan, próbálgatja a szárnyait különböző területeken, de nem titkolja, a kosárlabda továbbra is a legbiztosabb pont. „Több összetevője is van, hogy miért kezdtem intenzívebben is a civil életemet építeni. Egyrészt egy ideje önállóan élek, ennek az anyagi feltételeit elő kell teremteni, lehetőleg úgy, hogy az ember ne izguljon túlzottan a hónap végén sem. Másrészt, a Covid tökéletesen megmutatta az elmúlt két évben, hogy mennyi minden megváltozhat és bizonytalanná válhat pillanatok leforgása alatt. És persze jó lenne megtalálni azt, ami mondjuk a következő húsz évben majd boldoggá tesz a mindennapjaimban.”

Azt mondja, egyelőre csak a kosárlabdáról tudja ezt biztosan, és nem is tervezi még szögre akasztani a cipőjét egy darabig. Ha olyan kihívás jönne, nem zárkózna el újra a vidéki szerepléstől sem, bár civil életet heti hét edzés mellett sem könnyű építeni, kilencnél szinte lehetetlen.  „Nehéz olyan munkahelyet találni, ahol elfogadják, hogy két délelőttön és minden este edzés van, és persze bármikor jöhet, hogy na, akkor ma korábban kezdünk a kondiban.”

Azon viszont tudatosan dolgozik, hogy a mindennapokban fizikálisan és mentálisan is rendben legyen. „Már többször kiderült számomra pályafutásom alatt, hogy mennyire komplex az emberi rendszer. Nem elég csak a fizikai paramétereket fejleszteni, rendben tartani, nagyon fontos, hogy mentálisan is építsük magunkat. Sok meccs végeredményét nem a fizikai paraméterek döntik el, azt gondolom, erre idén sok jó példát szolgáltattunk. A mentális felkészültség, az önbizalom, a kiegyensúlyozottság épp olyan fontos, mint a fizikai felkészültség, ha nem épp fontosabb. Ezen igyekszem minél többet dolgozni egyedül és szakmai segítséggel is, hogy a legjobb önmagamat tudjam megtestesíteni.”

Ő az a típusú ember, aki szereti kimondani, ha valami nyomja a lelkét, és nem zárkózik el a szakmai segítségtől. „A buszbaleset után, Győrben, foglalkozott velünk Csernus Imre. Na, mondjuk ő kemény volt, egy hétig nehezen tértem magamhoz a mondataitól, de komoly igazság volt a szavaiban. Fontosnak tartom, hogy az ember megismerje önmagát, és szembenézzen a saját problémáival.”

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

Nyilván komoly keretet ad a beszélgetésünknek az előttünk álló feladatok sora: halasztott bajnoki a Győr ellen, a Magyar Kupa negyeddöntő a Szekszárd ellenében, majd a Vasas-BKG-TF sor az alapszakasz végén. A hétvégén már jön is a visszavágó a Győr ellen.

„Nem tagadom, a jelenlegi helyzetünkben ennek a meccsnek nem mi vagyunk az esélyesei, az idegenbeli bravúr ellenére sem. Vannak sérültjeink, betegeink, szokatlan felállásban fogunk pályára lépni. Ez valószínűleg a Magyar Kupára is igaz lesz, de az igazán fontos meccsek utána jönnek majd, addigra kell rendben lennünk.”

Sűrű a mezőny a 7.-9. helyen, világosan látszik, hogy egy fővárosi csapat ki fog szorulni a Play Offból. Nem tagadja, hiányoznak a jelenleg mögöttünk álló csapatok ellen elhullajtott pontok, tulajdonképpen magunkat sodortuk nehéz helyzetbe, a nem mindennapi bravúrok ellenére. „Nehezen fér bele a szezonba egy olyan Waterloo, mint a BKG elleni meccs volt.” Neki is megvan a magyarázata a Szigetszentmiklóson elszenvedett fiaskóra. „Mi azt a meccset nem megnyerni akartuk, hanem arra játszottunk, hogy ne kapjunk ki. Úgy nem lehet kifutni egy találkozóra, hogy jajj, csak ki ne kapjunk. Felszabadultan, győzelemre kell játszani.”

Szinte imaként mantrázzák minden meccs előtti interjúban, hogy csak magukra figyelnek, és ebben Dorci is hisz. „Akkor tudunk sikeresek lenni, ha az általunk felépített rendszerben játszunk. Akármi is az eredmény, akár vezetünk, akár nem, ettől nem lenne szabad eltérni. Volt olyan meccs, ahol vezettünk, és mégis letértünk erről az útról – vereség is lett a vége. Azonban olyan is előfordult, hogy az első félidőben még szoros volt a mérkőzés, tartottuk magunkat a megbeszéltekhez, és a végén mi jöttünk le győztesként a pályáról. Ezt kell tudatosítani magunkban, hogy ne az ellenfél játékához alkalmazkodjunk, hanem a saját játékunkat vigyük végig, élvezzük a játékot, és csak akkor változtassunk, ha ebben van a hiba.” Egyszerűnek tűnik, de persze csak így kimondva. Ő is tudja, hiába voltunk gyakorlatilag a DVTK elleni sikertől kezdve végig a nyolcban, innen még nagyon nehéz lesz az út a nyolcba jutáshoz.

Ugyanakkor vallja, amit Bubu is, nem szabad tragédiaként megélni azt sem, ha végül nem sikerül. „Gondoljunk csak bele, tavaly ilyenkor milyen messze jártunk attól, hogy kimondhassuk: biztosan bent maradunk az A csoportban. Most ez nem merülhet fel kérdésként, pedig még az alapszakasznak sincs vége.”

A lényeget a végére tartogatja, amolyan rutinos bölcsként – látszik, a pályán eltöltött húsz év sok mindent formált rajta és benne is. „Van egy ősrégi film, a Tom Selleck főszereplésével készült Mr Baseball. Egy kiöregedett játékos története ez, és ő fogalmazza meg az élsport lényegét, ha nem is pontosan ezekkel a szavakkal: „ez egy játék, ha munka lenne, nem fizetnének ennyit érte”. Sosem szabad ezt szem elől tévesztenünk, hogy akármi is történik, ez nem más, mint egy játék, élvezettel érdemes csinálni!”

Hirdetés