Hirdetés
Utánpótlás

Komoly hagyományokra építkezik a Soproni Darazsak Sportakadémia:

:

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

A pre-akadémiai rendszer kiépítése mentén együttműködést írt alá a Soproni Darazsak Sportakadémia a Veszprémi Egyetem SC keretein belül újjáéledt női kosárlabda szakosztállyal, melynek szakmai irányítását Mérész Csaba viszi – olvasható a sportakadémia hivatalos honlapján.

Veszprémben korábban komoly hagyományai voltak a női kosárlabdázásnak, a 80-as években élvonalban szerepelt a város csapata, később a 90-es évek végén, a 20-es évek elején a Veszprémi Egyetem SC-nél működött több, mint egy évtizedig NB II-es női gárda. Közel húsz év elteltével azonban új alapokra helyezik a női szakágat és a következő évadtól már a versenyeztetés is megkezdődik a legkisebbektől egészen a felnőttekig.

Mérész Csaba, a korábbi HEPP-Kupa győztes tréner október indította el a leány edzéseket, kezdetben hat-hét fővel, mára azonban már közel 30 gyerekkel foglalkozik.

“A városban mindig is volt hagyománya a női kosárlabdázásának, ezért úgy gondoltam, érdemes lenne újra éleszteni a szakosztályt. A Veszprémi Egyetem SC karolta fel az ügyemet és 2021. október 1-én hivatalosan megkezdte működését a női szakosztály” – kezdte Mérész Csaba. A szakember elmondta, hat-hét fővel kezdték a munkát, azonban mára több mint harminc gyerek jár a foglalkozásokra.

“Jó látni, ahogy a gyerekek, szülők viszik a hírünket és hétről, hétre egyre gyarapszik a létszám. A kicsik és nagyobbak örömmel hozzák el barátnőiket, osztálytársaikat, szomszédaikat, és már nemcsak Veszprémből, hanem a környező településekről is járnak hozzánk.” – hangsúlyozta. Mérész Csaba azonban nem elégszik meg ennyivel, elhivatott és céltudatos trénerként komoly terveket fogalmazott meg, és ebben gyorsan partnereket talált.

Fotó: sopronidarazsak.com

“Nemrégen Sopronban jártam edzőtovábbképzésen, ahol a Soproni Darazsak Sportakadémia és az Euroligában szereplő Sopron Basket tartott előadást a női szakág felépítéséről. Ekkor vetődött fel bennem az ötlet, mi lenne, ha a 25 éve működő akadémiával együttműködésre lépnénk. Czukorné Hollós Anna szakmai igazgató azonnal a kezdeményezés mellé állt és március 7-én alá is írtuk a megállapodást.” – mesélte az együttműködés kialakításának első lépéseiről a veszprémi szakvezető.

A kontraktus szerint a Soproni Darazsak Sportakadémia segíti majd Veszprémben a szakmai munkát, és számtalan lehetőséget biztosít arra, hogy a királynék városában, – aki komolyan gondolja ezt a sportot – előrébb léphessen, és akár a legjobbak közé kerülhessen. A sportakadémia szakmai igazgatója, Czukorné Hollós Anna elmondta, a sportakadémia feladata, hogy a régióban, az országban, a magyar lakta településeken felkutassa és beintegrálja a tehetségeket.

“Preakadémiai projektbe kezdtünk, amelynek első feladata volt, hogy összegeztük és egy tudástárba gyűjtöttük az elmúlt 25 év tapasztalatát. A legutóbbi edzőtovábbképzőn ezt az ismeretanyagot adtuk tovább. Csaba és rajta kívül több kisebb műhely jelentkezett a velünk való együttműködésre. Nagyon sok energiát teszünk abba, hogy magasan képzett, 14-15 éves játékosok kerülhessenek ki tőlünk. Biztosítjuk a felfelé áramlás lehetőségét is, a Sopron Basket Euroligában szereplő játékosai remek motivációt jelentenek a lányoknak. A fiatalok közvetlen példaképeket kapnak.” – fejtette ki a Czukorné Hollós Anna szakmai igazgató, aki azt is megjegyezte, a VESC-cel való közös munka egyben azt is jelenti, hogy a veszprémi lányok számára is adott a lehetőség, akár személyesen is megismerkedhetnek majd a felnőtt csapat játékosaival, részt vehetnek a bajnoki, illetve az Euroliga mérkőzéseken. Ezeken kívül a közös edzésekre, felkészülési mérkőzésekre, edzőtáborokra is nyitottak.

“Minden ötletet, lehetőséget örömmel támogatunk, ami azt erősíti, hogy Veszprémben a női szakosztály ismét meghatározó legyen.” – zárta gondolatait Czukorné Hollós Anna.

Forrás: sopronidarazsak.com

Hirdetés