Hirdetés
Archivum

Körkép a Sopron Basket Euroliga riválisainak átigazolásairól:

:

Hirdetés

A nyár utolsó hónapjához érkezünk és ez lehetõséget kínál arra, hogy egyre több konkrét bejelentés ismeretében egy rövid nemzetközi körképet készítsünk. Az alábbiakban áttekintettük, hogy a Sopron Basket Euroliga csoportjában hol tartanak a riválisok a csapatépítésben.

Ahogy minden évben a nyári körképek alkalmával megtettük, idén is el kell mondani: a tényleges erõviszonyokra vonatkozóan messzemenõ következtéseket nem szabad levonni. Még vár ránk a kora õszi idõszak, amikor ismét felélénkül a játékospiac. Ráadásul az idei egy speciális év, hiszen szeptember 22. és 30. között kerül sor a Világbajnokságra. Egy-egy sérülés akár teljesen felülírhatja a klubok terveit.

A Sopron Basket csoportjában szerepel a Dinamo Kurszk. Az Euroliga bronzérmese, az orosz bajnokság ezüstérmese a közelmúltban kommunikálta a keretben bekövetkezett elsõ változásokat. Ebben Angel McCoughtry, Nneka Ogwumike, Maria Vadeeva és Helena Ciak távozását tették hivatalossá. Bejelentették Breanna Stewart érkezését, aki elsõ európai szezonjára készül majd. Emellett eldõlt, hogy a légiósok közül Anna Cruz, Sonja Petrovic és a honosított Epiphanny Prince játékára a következõ évadban is számíthat Lucas Mondelo. Az orosz magból pedig Natalia Zhedik, Elena Kirillova, Tatiana Vidmer, Anastasia Logunova és Kseniia Levchenko hosszabbított. Nagy kérdés, hogy milyen további mozgásokat tervez az orosz klub. Egy bejelentésre még jó eséllyel számíthatunk, hiszen korábban Marta Xargay neve több lapban is megjelent.

A Fenerbahce kerete gyakorlatilag teljesnek tekinthetõ. Ahogy arra számítani lehetett, az elmúlt évadhoz képest Valerie Garnier több poszton is változásokat javasolt. A tavalyi alapcsapatból Birsel Vardarli, Anastasiya Verameyenka, Ayºe Cora, Giorgia Sottana és Kelsey Plum maradt. Az új érkezõk sorát pedig Cecilia Zandalasini, Bria Hartley és Kiah Stokes alkotja eddig. A csoportban még egy török gárda helyet kapott, ahol hasonlóan megtartották a korábbi kulcsembereket.

A Hatay esetében Katerina Chatzidaki edzõnõ mellett a jó ismert húzóembereik közül Courtney Paris és Katsiaryna Snytsina szerzõdéshosszabbítása napvilágot látott. Török sajtóhírek szerint Hind Ben Abdelkader is marad a következõ évadra. Itt még a hivatalos bejelentést meg kell várni. Az viszont már biztos, hogy a megszûnõ YDU-tól a válogatott Cansu Koksal érkezik. Marica Gajic leigazolását pedig az ügynöksége kommunikálta. A török lapok még két igazolást feltételeznek. A török maghoz a Galatánál kevés lehetõséget kapó center Gizem Basaran érkezhet, míg amerikai légiósként Alexis Jones csatlakozhat. Természetesen ezek egyike sem hivatalos.

A Salamanca keretét már gyakorlatilag májusban megismerhettük. Náluk heten hosszabbítottak, õk Silvia Domínguez, María Asurmendi, Chrissy Givens, Adaora Elonu, Angel Robinson, Erika De Souza és Laura Gil. Az alapcsapatukat Aija Putnina, Belén Arrojo és Elin Eldebrink szerzõdtetésével egészítették ki. A spanyol bajnok edzõt is váltott, Miguel Ángel Ortega helyett egy fiatal, feltörekvõ szakember Lino López kapott megbízást.

A csoportnak még biztosan tagja lesz a francia Flammes Carolo Basket. Õk július közepén hirdettek keretet, amikor utolsó nyári igazolásként Djéné Diawara megszerzését bejelentették. A rutinos center a Lyon-tól érkezik, ahonnan Haley Peters személyében még egy magas játékost elhoztak. Szintén belsõ posztokra érkezik Catherine Mosengo-Masa és a Gyõrben is megforduló Zofia Hruskacova. A 4-5-ös pozícióban lényegében mindenkit lecseréltek. A külsõ sorba pedig Queralt Casas az új szerzemény. Az elõbbiekben felsorolt igazolásokkal az elmúlt évadból szerzõdést hosszabbító hat játékos (Amel Bouderra, Kadidia Minte, Ana Maria Filip, Marie-Eve Paget, Sara Chevaugeon, Kaleena Mosqueda-Lewis) mindenképpen versenyképesnek tûnik az Euroligában.

A Sopron Basket csoportjába két selejtezõ párharc továbbjutója érkezik. A Wisla Krakow – Olympiacos párharc játékoskeretei az ismertebbek. Itt a lengyelek esetében már tudjuk, hogy az elmúlt évadból Magdalena Ziêtara, Giedre Labuckiene, Leonor Rodriguez és Klaudia Nied¼wiedzka hosszabbított. Az új érkezõik névsora is szinte teljes: Maria Perez Araujo, Bozica Mujovic, Justyna ¯urowska-Cegielska, Maria Conde, Jordin Canada, Anna Jakubiuk és Mercedes Russell biztosan csapatukat erõsíti. Minõségi igazolások, melyek esélyessé teszik a krakkóiakat a selejtezõben. Az Olympiacos csapatába igazolt Rasheed Rita. Mellette még két amerikai légiós Lykendra Johnson és Jessica Thomas neve szerepel az érkezõk között. A görög mag többsége hosszabbított, de érzékeny veszteség Styliani Kaltsidou távozása. Evanthia Maltsi viszont még egy évet vállal.

Az Umana Reyer Venezia és a TTT Riga párharcában még mindkét keret formálódik. Velencébe szerzõdött Cyesha Goree, míg mellette Marie Gulich, Anete Steinberga és Jolene Anderson érkezése biztos a légiósok között. Az olasz mag tagjainak többsége hosszabbított, így Debora Carangelo, Martina Bestagno, Valeria De Pretto, Martina Kacerik, Maddalena Gaia Gorini és Sara Crudo. A TTT Rigának nem lesz könnyû dolga. A lett bajnok egyelõre a hazai igazolásait véglegesítette. A legfontosabb számukra, hogy Gunta Basko bevállalt egy újabb szezont, de a válogatott alapemberek közül Ieva Krastina és Dita Rozenberga is elkötelezte magát a folytatás mellett. Nyolc év után visszatér Aija Brumermane, míg Kristine Vitola Gdyniából tér haza.

Hirdetés