Hirdetés
Archivum

Körkép a téli európai átigazolásokról:

:

Hirdetés

Ahogy azt a nõi szakágban megszokhattuk, december vége és január elsõ két napja igencsak eseménydús a játékosmozgásokat tekintve. Az alábbi összeállításunkban igyekszünk áttekinteni az elmúlt 10 nap fontosabb európai átigazolásait.

A legfontosabb hazai történésekrõl, így az Aluinvent DVTK erõsítéseirõl (Raksányi Krisztina, Ashleigh Fontenette), Rasheed Rita PEAC Pécshez történõ igazolásáról és a soproni szerzõdés-hosszabbításokról (Aleksandra Crvendakic, Tina Jovanovic), már hírt adtunk. Ugyanúgy, ahogy a nemzetközi szinten kiemelt figyelmet kapó lépésrõl, Maya Moore Jekatyerinburgba történõ szerzõdésérõl.

A téli átigazolási szezonról eddig általánosságban elmondható: nem hozott a nagyobb európai ligákban erõviszonyokat átrendezõ mozgásokat. Jellemzõbbek voltak a sérülések miatti változtatások és az apróbb korrekciók.

Kezdjük elõször azokkal a játékosokkal, akik pályafutásuk korábbi szakaszában hazánkban is megfordultak. Az izlandi Helena Sverrisdottir visszatér a Good Angels Kosice alakulatához. Sverrisdottir 2011 és 2013 között két szezont töltött a szlovák együttesnél, mellyel két bajnokságot nyert és az Euroligában is eredményesen szerepelt. Egyelõre január végéig írt alá, amíg az Európa Kupa és az EEWBL szereplés párhuzamosan fut. A felek azonban nyitva hagyták a folytatás lehetõségét.

A brit válogatott Chantelle Handy a Basket 90 Gdynia alakulatához szerzõdött. Handy õsszel a török AGÜ Spor gárdáját erõsítette és az Európa Kupában pályára lépett új csapata otthonában is. A kifejezetten gyenge szezont futó török együttesben Handy két bajnoki és két EK-mérkõzésen szerepelt. Italee Lucas pedig az IDK Gipuzkoa gárdájához igazolt a spanyol élvonalba, ahol többek között Iva Brkic csapattársa lesz.

A Lengyelországból érkezõ híreket figyelve a Gdynia erõsítése mellett ki kell emelni, hogy a Sopron Basket Euroliga ellenfele a CCC Polkowice Miljana Bojoviæ személyében rutinos szerb irányítót szerzõdtetett. Bojoviæ korábban Kassán és a Fenerbahce-nál is szerepelt. A szezont otthon a Partizan Belgrádnál kezdte, ahol az újjáformálódó csapat alapembere lett volna. A várt erõsítések azonban a szerbeknél elmaradtak.

Spanyolországban az IDK Gipuzkoa mellett más együtteseknél is akadtak változások. A korosztályos válogatottakból ismert Laura Quevedo elhagyta Salamancát és több játéklehetõség reményében a Nissan Al-Qázeres együtteséhez igazolt. Nem meglepõ ez a döntés, Cáceresben még tovább fejlõdhet a tehetséges játékos. Szintén a Nissan Al-Qázeres alakulatához kapcsolódó hír, hogy az amerikai légiósuk Alexis Jones az Elitzur Ramlához szerzõdött. Helyére Brooque Williams érkezett. A Bembibre a sérült légiósa Quinn Dornstauder helyére volt kénytelen új játékost hozni, akit végül a kanadai Saicha Grant-Allen személyében találtak meg.

A francia csapatok igazolásait nézve elmondható, hogy a Carolo Basket megtalálta Renee Montgomery utódját. Kaleena Mosqueda-Lewis tér vissza a klubhoz, aki korábban két szezont már teljesített a Carolo színeiben. Montgomery Izraelbe a Maccabi Ramat Hen alakulatához igazolt. Camille Little személyében egy tapasztalt amerikai magas játékossal erõsített a Lattes Montpellier. Little Maimouna Diarra helyére érkezik az Euroligában is szereplõ klubnál. Lyonban is történt egy változás, a sérült Ingrid Tanqueray pótlására a belga válogatott Julie Vanloo érkezik.

Hirdetés