Hirdetés
USA

Körkép az amerikai egyetemeken játszó játékosokról:

:

Fotó: UConn WBB – uconnhuskies.com

Hirdetés

Zárulnak az Amerikai Egyesült Államokban az egyetemi konferenciák alapszakaszai. Az alábbi összeállításunkban a tengerentúli egyetemeken kosárlabdázók eddigi mérkőzéseit tekintettük át: milyen teljesítményeket produkáltak a játékosok, hol zártak a csapatok, illetve, hogy ki jutott rájátszásba – hogyan folytatódik számukra a szezon.

Juhász Dorka (University of Connecticut)

Amint az ismert, Juhász Dorka gárdája, a UConn csapata számtalan kihívással küzdött ebben a szezonban. Ennek ellenére 16 győzelemmel és 1 vereséggel megnyerték az alapszakaszt – egyetlen vereségüket február 9-én a Villanovától szenvedték el. Juhász Dorka eddig 25 mérkőzésen lépett pályára idén, ezeken 21.6 perc alatt 7.8 pontot (48.1%-os mezőnymutatóval) és 6.0 lepattanót átlagolt.

    

Fotó: sfcathletics.com  

Horváth Fruzsina / Varga Eszter (St. Francis Brooklyn College)

Bár a Northeast Konferencia második helye biztosított Horváth Fruzsina és Varga Eszter együttesének, a terriereknek még egy meccsük van hátra mielőtt teljesen a rájátszásra fordíthatják a figyelmüket. Az alapszakasz utolsó mérkőzésén a St. Francis női kosárlabdacsapat a Central Connecticut State-et fogja fogadni. Ha a magyar lányok egyetemi gárdája győz csütörtök este, megdöntik az egy szezon alatt elért konferenciagyőzelmek programrekordját. Az ünneplésre azonban rövid lesz az idő, hiszen a NEC-torna mindössze négy nappal később kezdődik az együttes számára.

Ami a magyar lányok teljesítményt illeti, Horváth Fruzsina eddig 16 mérkőzésen lépett pályára idén, ezeken pedig 24.8 perc alatt 11.4 pontot és 5.3 lepattanót átlagolt, míg Varga Eszter 25 találkozón segítette együttesét átlag 11.6 percben, mely idő alatt 2.4 pontot és 1.7 lepattanót jegyzett átlagban.

Fotó: usfdons.com

Kéita Aya (University of San Francisco)

Kéita Aya együttese, a University of San Francisco Dons jelenleg a West Coast Conference tornára fordítják figyelmüket, ami a jövő hétvégén lesz esedékes a Las Vegas-i Orleans Arénában. Az USF jelenleg a konferencia harmadik helyezettje, és első meccsét szombaton fogják játszani egy még eldöntendő ellenféllel. A győri nevelésű magyar lány elsőévesként 13 mérkőzésen szerepelt csapata színeiben ez idő alatt pedig 3.6 percet átlagolt, 0.8 ponttal és 0.1 lepattanóval.

Fotó: gomocs.com

Habling Lara (University of Tennessee at Chattanooga)

A Chattanooga női kosárlabdacsapata holtversenyben az ötödik helyen zárta a Southern Konferencia alapszakaszát az UNCG-vel és az ETSU-val, megszerezve ezzel a hatodik helyet. Az UTC együttese, – vagyis Habling Laráék – csütörtökön mérkőzik meg a harmadik helyen kiemelt Furmannal. A 2022-es Ingles Southern Kosárlabda Konferencia Bajnokság negyeddöntője a Harrah’s Cherokee Arénában kerül majd megrendezésre Asheville-ben.

Ami Habling Lara teljesítményét illeti, a budapesti elsőéves 12 mérkőzés alkalmával léphetett pályára ezeken pedig 3.7 perc alatt 0.7 pontot és 0.75 lepattanót átlagolt.

Fotó: globos.com

Renczes Rebeka (University of New Mexico)

A University of New Mexico női kosárlabdacsapata egy San José State elleni 22 pontos győzelemmel zárta az alapszakaszt – péntek este nyert 80-58-ra. Így Új-Mexikó 14-4-el zárja alapszakaszának menetrendjét a konferencián, vagyis nincs más hátra, mint várni a többi MW csapatra, hogy befejezzék a konferencia játékát, amivel majd véglegesítik a további mérkőzéseket. A szekszárdi nevelésű Renczes Rebeka 9 alkalommal lépett pályára idén, ezeken kerek 7 perc alatt volt az átlaga és 1.3 pontot és 0.3 lepattanót átlagolt.

Fotó: csurams.com

Farkas Petra (Colorado State)

A Mountain West konferenciájának tabelláján az első két hely kőbe van vésve – az alapszakasz bajnok UNLV a második pedig az Új-Mexikó csapata. A következő hat helyezett mindegyike az utolsó napok játékai alapján fog eldőlni, és nem egy variáció lehetséges. Wyoming (10-6), Nevada (10-6) és az Air Force (10-7) helyezése keveredhet a harmadik helytől egészen az ötödikig, Farkas Petra együttesének viszont győzelemre van szüksége ahhoz, hogy a hatodik helyen maradhasson, különben megkockáztatja, hogy akár a nyolcadik helyre kerüljön.

A csapat magyar húzóembere, Farkas Petra a szezon során eddig 27 mérkőzésen lépett pályára, ezalatt pedig 25-3 percet átlagolt. A meccsenkénti közel 30 perces játékideje alatt a kecskeméti tehetség 5.4 pontot és 2.1 lepattanót átlagolt, emellett a 27 találkozóból 17-en kezdett.

Fotó: gannonsports.com

Tamás Jázmin (Gannon University)

A California Pa. együttese 63-57-re múlta felül Tamás Jázmin csapatát, a győzelemmel pedig megszerezték a PSAC nyugati alapszakaszának bajnoki címét. Ezzel a Gannon University lett a nyugati divízió második helyezettje, vagyis szerda este a harmadik helyen kiemelt Seton Hill, és a hatodik Pitt – Johnstown győztesét látja majd vendégül a Highmark Events Centerben.

Tamás Jázmin első évét tölti a Gannon University ösztöndíjprogramjában, ezidáig pedig 10 alkalommal léphetett pályára egyeteme színeiben. A székesfehérvári kötődésű játékos átlagban 2.4 percet töltött a parketten, ezalatt pedig 0.7 pontot és 0.6 lepattanót átlagolt.

Fotó: tampaspartans.com

Nagy Dorottya (University of Tampa)

Végezetül, de nem utolsó sorban Nagy Dorottya második divízióban szereplő együttese következik, akik február végén 5 pontos győzelemmel verték a Palm Beach Atlantic Sailfish csapatát, megszerezve a 2021–’22-es Sunshine State Konferencia alapszakasz-bajnok címét. Ez a Spartans hetedik alapszakasz-bajnoki címe – zsinórban második. Az S3 Design által bemutatott Sunshine State Konferencia női kosárlabda-bajnokság nyitófordulója márciusban zárul majd le, mely során az első helyen álló University of Tampa fogadja az Embry-Riddle Egyetemet, a Martinez Centerben, a negyeddöntőben.

Az utolsó éves Nagy Dorottya az idei szezon során összesen 25-ször léphetett pályára. A magyar erőcsatár 30.4 percet átlagolt, ezalatt pedig 11.5 pontot és 6.5 lepattanót jegyzett fel statisztikalapjára.

Hirdetés