Hirdetés
Nagyvilág

Koronavírus/Tokió 2020 – A Szlovén Olimpiai Bizottság halasztásra kéri a NOB-ot:

:

Hirdetés

A Szlovén Olimpiai Bizottság elnöke szerint a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) el kellene halasztania a nyári tokiói ötkarikás játékokat.

“A nyári játékok nem tarthatók meg júliusban az olimpia szellemiségével összhangban” – fogalmazott Bogdan Gabrovec. Kiemelte: más szempontok mellett például azért tartja indokoltnak a későbbi rendezést, mert a sportolók számára nem egyenlőek a felkészülési lehetőségek a világjárvány hatására.

Nem lenne semmi baj azzal, ha a játékokra a jövő évben kerülne sor, akkor nyugodtabb körülmények között lehetne megrendezni. Ha ez nem történik meg, akkor az olimpia veszít a fontosságából, hiszen most a túlélésért vívott harc dominál

– fűzte hozzá.

Szlovéniában a Covid-19 járvány eddig egy halálos áldozatot követelt és 341 embert fertőződött meg. Az ország kormányának pénteki, a köztereken tartózkodást szigorúan szabályozó rendelete értelmében a sportolók közösségi edzése lehetetlenné vált.űThomas Bach, a NOB első embere pénteken leszögezte: még négy és fél hónap választ el a játékoktól, így tartózkodni kell a vehemens spekulációktól a nyári olimpia rendezésével kapcsolatban, amelynek megnyitóünnepsége július 24-én lenne a japán fővárosban.

A norvég sportot felügyelő, olimpiai és paralimpiai bizottságként is működő NIF ugyancsak arra szólította fel a NOB-ot pénteken, hogy vegye fontolóra az olimpia átütemezését.

Tekintettel a Norvégiában, és a világ nagy részén uralkodó homályos helyzetre, nem lenne felelős döntés a sportolókat Tokióba küldeni a világjárvány megszűnése előtt

– mondta Berit Kjöll elnök, aki álláspontját levélben tolmácsolta Thomas Bachnak.

Nic Coward, a Brit Atlétikai Szövetség első embere a legmagasabb pozícióját elfoglaló sportvezetője a szigetországban, aki adott hangot érveinek az olimpia eltolása mellett. Rámutatott: a halasztással lekerülne a stressz a versenyzőkről, hogy a koronavírus-járvány közepette is elvégezzék azt a mennyiségű edzésmunkát, amennyire ennyi idővel az ötkarikás játékok előtt szükség van.

“Meg kell hozni a döntést, hogy az olimpiára és a paralimpiára nem kerülhet sor a jelenlegi ütemezés szerint” – mondta.

Hasonló véleményen van Piotr Malachowski is.

“Ha a játékokat idén novemberre vagy decemberre halasztanák, az sokkal jobb lenne a sportolóknak. Így lenne lehetőségük a felkészülésre” – fogalmazott a világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes lengyel diszkoszvető.

Tim Hinchey, az Egyesült Államok Úszó Szövetségének vezetője sürgette az ország olimpiai és paralimpiai bizottságát, hogy szorgalmazza az olimpia elhalasztását jövő nyárra. Hinchey szerint a sportvilág “fejre állt”, az ötkarikás játékok idei megrendezése pedig megkérdőjelezné az egyenlő versenyfeltételeket.

Fotó: MTI

Hirdetés