Hirdetés
Archivum

Korszakos generáció búcsúzik az amerikaiaknál:

:

Hirdetés

Szombaton este zárult a riói olimpia nõi kosárlabda tornája, melyet hatalmas fölénnyel nyert az Egyesült Államok válogatottja. Bár a jövõrõl ilyenkor még nagyon korai beszélni, de jó eséllyel 2020-ban Tokióban az ikonikus 1980-1984-es születésû játékosok alkotta aranygeneráció már nem lesz ott. Korszakos rekordok születtek.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Szombaton este Sue Bird, Tamika Catchings és Diana Taurasi négyszeres olimpiai bajnok lett, ezzel két korábbi klasszis Teresa Edwards és Lisa Leslie mellé zárkóztak fel. A nõi kosárlabdának így már öt olyan játékosa van, akik négy olimpiai aranyat nyertek pályafutásuk során. Seimone Augustus és Sylvia Fowles pedig a harmadik aranyérmét szerezte, így Katie Smith, Dawn Staley és Sheryl Swoopes mellé kerültek.

Sue Bird még egy rekordot beállított, hiszen Világbajnokságokról és Olimpiákról összesen a nyolcadik aranyérmét vihette haza, amivel beérte a sokáig megközelíthetetlennek tûnõ Teresa Edwards-ot. Ugyanezekrõl a tornákról a szombati siker után Catchings és Taurasi a hetedik aranyérmét gyûjtötte be, amivel Lisa Leslie-t érték utol.

Bár már nem a nagy generáció tagja, hanem inkább a következõ évek meghatározó sztárja Brittney Griner, de róla el kell mondani, hogy a 10. olyan nõi kosárlabdázó lett, aki Olimpiai-bajnok, Világbajnok, WNBA-bajnok és NCAA-bajnok is.

A riói olimpia rengeteg mutatóban új csúcsot hozott az amerikaiaknál. Diana Taurasi végül 33 triplával zárt. Ennyit még egyetlen amerikai nõi játékos sem szerzett egy olimpiai tornán. Az amerikaiak rekordot állítottak fel az egy olimpiai torna alatti mezõnykísérletek (324), mezõnyszázalék (57,7%), értékesített hárompontosok (58), hárompontos kísérletek (128), büntetõk értékesítésének százaléka (77,6%) és a gólpasszok (224) számában is.

Catchings és Taurasi beérte Teresa Edwards-ot és Lisa Leslie-t a lejátszott olimpiai mérkõzések számában, immár õk is 32 olimpiai találkozón léptek pályára. Taurasi pedig ponterõs játékával a 488 pontos Lisa Leslie mögött a második legeredményesebb játékos lett az olimpiai tornákat tekintve 379 ponttal.

Hirdetés