Hirdetés
Nagyvilág

Korszakos torna lehet a párizsi női kosárlabdában:

:

Hirdetés

Kedden este rendezték a párizsi olimpia női kosárlabda tornájának sorsolását. A kialakult csoportokat már közöltük, most kicsit nézzünk a sorsolás mögé amolyan villámértékelésként.

A csoportok beosztása az alábbiak szerint alakul:

A-csoport: Szerbia, Spanyolország, Kína, Puerto Rico
B-csoport: Kanada, Nigéria, Ausztrália, Franciaország
C-csoport: Németország, USA, Japán, Belgium

A torna lebonyolítása megegyezik a tokiói olimpiáéval. A csoportok első két helyezettje és a két legjobb harmadik jut tovább. Az eredményeik alapján négy kettes kalapba teszik a nyolc továbbjutót és így sorsolják ki a csoportkört követően a negyeddöntős párokat, illetve az ágrajzokat.

A “kicsik” nagy szerepe

A keddi sorsolás előtt négy hármas kalapba osztották a résztvevő csapatokat. Az utolsó, tehát a 4. kalapba került Puerto Rico, Nigéria és Németország. Tokióban a negyedik kalapos gárdák, úgymond a “leggyengébbek” (erősen idézőjelben értve) nem tudtak meccseket nyerni. A csoportok első három helyezettje egymás között döntötte el a negyeddöntős helyeket. A kilenc alakulatból legrosszabb pontkülönbséggel rendelkező csoportharmadikként Kanada nem jutott a nyolc közé. Egészen elképesztő dráma után négy ponton múlt a negyeddöntős szereplésük.

Párizs egyik legnagyobb kérdése az lesz, hogy ezúttal a negyedik kalapos gárdák tudnak-e feljebb lépni. Erre minden esély megvan. Nigéria helyzete hagyományosan sok kérdőjelet tartogat, hiszen náluk örök kérdés, hogy mennyire építenek/építhetnek az Egyesült Államokban élő és tanuló lányokra, illetve mennyire az európai különítményre. A belgiumi selejtezőt februárban teljes európai sorral hozták le. Puerto Rico és Németország kapcsán nincs ennyi kérdőjel. Tokióban Arella Guirantes nélkül nem voltak versenyképesek. Azóta Guirantes és Mya Hollingshed komoly szintet emelt a csapaton. Behozták azt a pluszt, amivel meglett a 2022-es világbajnoki negyeddöntő és most a 2024-es olimpiai kvalifikáció is.

Fotó: FIBA.Basketball

Németország, pedig Németország. A 2026-os világbajnokság házigazdái lesznek. Satou Sabally és Nyara Sabally elvitathatatlan klasszisa mellett ott a spanyol különítmény, a Zaragozával hatalmas szezont futó Leonie Fiebich és a Valenciát erősítő Marie Guelich. Ugyanúgy, ahogy a 3×3-as szakágból megismert játékosok, mint Sonja Greinacher, Svenja Brunckhorst vagy éppen Jenny Crowder. Ez az olimpiai kvóta és a 2026-os világbajnoki rendezés azért kulcs számukra, mert úgy tudnak megállapodni a játékosokkal, többek között a Sabally-testvérekkel is, hogy igazi perspektívát kínálhatnak nekik a következő időszakra válogatott szinten. Még akkor is, ha Satou Sabally éppen a válogatott program alatt sérült meg februárban.

Óriási presztízscsaták már a csoportkörben

A 12 csapatos olimpiai torna szépsége, hogy nincs rossz és tét nélküli mérkőzés. A Tokióban kipróbált és most is alkalmazott lebonyolítás ezt még tovább erősíti. Azért nem két hatos, hanem három négyes csoport van, hogy csökkentsék a résztvevők terhelését. Korábban a legjobb négy közé jutó gárdáknak nyolc meccset kellett játszaniuk az olimpián, ami még egy kontinenstornánál is nagyobb terhelés. Ráadásul az olimpia hagyományosan hatalmas idegi megerőltetést jelent. A hat meccs teljesíthetőbb kihívás és egy lépés abba az irányba, hogy kisebb legyen a hullámzás a játék minőségében.

Az A-csoportban Szerbia és Spanyolország rivalizálása egy örök európai klasszikus. Mindkét nemzet komoly korszakhatáron van. A szerbek talán előrébb is járnak a generációváltás folyamatában (tőlük némileg bravúr, hogy így is meglett a kvóta), a spanyolokat immár Megan Gustafsonnal kiegészülve láttuk Sopronban… Sokat hozzátenni ahhoz nem lehet. Kína és Puerto Rico pedig azért érdekes, mert a februári selejtezőn az ázsiai óriás kiütötte (105-69) Guiranteséket egy tét nélküli meccsen. Biztosak lehetünk benne, hogy még egyszer ezt nem fogják engedi.

Fotó: FIBA.Basketball

A B-csoportban egyetlen európai gárda lesz, ez a házigazda Franciaország. Óriási kérdés a franciák játékereje, hiszen keveset mutattak ebben az olimpiai ciklusban. A februári kínai selejtezőn azonban lehengerlőek voltak. Puerto Ricót 88-40-re, Kínát döbbenetes meglepetésre 82-50-re, míg Új-Zélandot 94-39-re ütötték ki. Gabby Williams és Marine Johannes mellé már egy egészen új generáció, Dominique Malonga, Marieme Badiane és Janelle Salaun lépett fel. Bármi lehet ebből a hazai közönség támogatása közepette. Kanadát szintén láttuk Sopronban, csak időnként mutatták azokat az erényeket, amivel 2022-ben világbajnoki negyedik helyet szereztek. Nekik továbbra is óriási kihívás, hogy a különböző kosárlabda kultúrákban edződő játékosaikat egy irányba tereljék. Az ausztráliai VB-n úgy tűnt, hogy megvan a nyerő recept. Azóta viszont sem a 2023-as Amerika-bajnokság, sem az olimpiai selejtező nem hozott “lenyűgöző” játékot. Bridget Carleton idén hazánkban edződik és azért láthattuk, hogy komoly minőség is tud lenni ebben a csapatban.

Ausztrália mindig kérdés. Tokiót a Liz Cambage-balhé totálisan elvitte nekik. Kérdés, hogy Lauren Jackson beszáll-e az olimpiai programba. A napokban lett bajnok Ausztráliában és ezzel végleg visszavonult klubszinten. A selejtezőt vele vívták meg és nyitva hagyott minden kérdést a nyárral kapcsolatban, de ott édesanyaként sok mindent mérlegelnie kell. A brazíliai selejtezőn Ezi Magbegor volt az abszolút húzóember. Ő most Prágában az Euroligában is remekel. Bec Allen egy hányattatott időszak után kezd magára találni. Őket sem szabad leírni. Nigériát pedig a bevezetőben érintettük. Érdekes szituáció ez most.

Fotó: FIBA.Basketball

A C-csoportban a címvédő USA és az Európa-bajnok Belgium csatája a csoportkör “csúcsmeccsének” lesz kikiáltva. Emlékezhetünk rá, hogy a februári selejtezőben egy utolsó másodperces találattal nyert az Egyesült Államok a belgák ellen 14 ezer szurkoló előtt. Kivételes sportélményt adott az az összecsapás. A belgáknak kulcs, hogy Emma Meesseman egészséges legyen. Túl van az idei első sérülésén, ez bokasérülés volt a Fener-nél, de már újra játszik. Az amerikaiaknál pedig érdekes kérdés, hogy a februári keretből mennyire lehet kiindulni. Mi lesz Diana Taurasival? Esetleg akkor is lehetőséget kap a történelmi hatodik olimpiai aranyára, ha ezt a párizsi szereplést a sportformája már nem indokolja. Azért is nehéz USA-ról írni, mert egy futó WNBA szezonból jönnek majd. Ki lesz egészséges, ki tud fellépni, ez 20 éve minden ötkarikás játékok előtt kérdés. A legnagyobb favoritok, de nekik is ki kell sakkozni, hogy merre hogyan…

A C-csoport hihetetlen erős és fordulatos lehet, hiszen ezt Japán és Németország teszi teljessé. A németekről sokat írtunk korábban, Japánt pedig láttuk Sopronban. Ha nem is lehet a tokiói menetelésüket egy az egyben átvetíteni Párizsra, de a 2022-es világbajnokság jelentette hullámvölgy után ismét azokat az értékeiket mutatják, amivel lehet nagyot álmodni. Láthattuk, hogy nem egy sérthetetlen alakulat és egy jó formában lévő rivális meg tudja találni az ellenszert sajátos stílusuk ellen, de egy ilyen maximum hatmeccses tornán tudnak működni a sebességükkel. Főleg, ha eljutnak a második hétig.

Merjünk nagy szavakat használni és a ha a címben felvállaltuk, hogy korszakos tornát várunk, akkor bízzunk benne, hogy ez meg is valósul. Ehhez minden adott, hiszen még a porondon vannak korábbi nagy generációk képviselői, mint Diana Taurasi és Lauren Jackson, de közben már a 1999-2000-es generáció is húzóemberként tündökölhet.

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

Hirdetés