Hirdetés
Archivum

Közel ezren versenyeznek a 10. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján:

:

Hirdetés

Öt ország 950 sportolója vesz részt a jubileumi, 10. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján (KEK), amelyet a hétvégén a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) sportpályáin bonyolítanak le.

Az egy futsalbajnokságból kinõtt esemény célja az alapításkor az volt, hogy a sporton keresztül segítse a kapcsolatok építését a Kárpát-medence egyetemeinek hallgatói között. A szervezõk tájékoztatása szerint – a határon innen és túlról – összesen 34 intézmény 74 csapata indul a pénteken és szombaton sorra kerülõ eseményen, amelyen a KEK-en hagyományosnak számító sportágakon – futsal, röplabda, kosárlabda – kívül asztaliteniszben és e-sportban is összemérik képességeiket a fiatalok. A KEK idén csatlakozott a Budapest 2019 Európa Sportfõvárosa programsorozatához, így még hangsúlyosabban hirdeti a sportolás és a közösség fontosságát.

A rendezvény felvezetéseként a jubileum alkalmából csütörtökön “Sporttrendek a Kárpát-medencében” címmel egész napos konferenciát tartanak az ELTE Gömb aulájában – a BEAC és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezésében. A multisportok világába betekintést adó eseményen többek között szó esik a Kárpát-medencei sport-infrastruktúra fejlesztésérõl, a magyar sporttechnológiai innovációkról, a parasport helyzetérõl, a hazai nagyvállalatok sportszponzorációs szerepérõl, az e-sportok térnyerésérõl, a statisztikák futballban betöltött kiemelt szerepérõl, valamint a Tour de Hongrie elmúlt években tapasztalt “kivirágzásáról” is.

Az elõadók között lesz többek között a magyar férfi vízilabda-válogatottal szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok Kemény Dénes, Fürjes Balázs államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Alexandra fõpolgármester-helyettes, Deutsch Tamás, az MTK, illetve Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A konferencia programját a KEK EXPO kíséri, amelynek célja hogy elérhetõ közelségbe hozza a legújabb sportokat, így a helyszínen bárki kipróbálhatja a dartsot, a teqballt, a tacx-et, curlinget és az e-sportot.
A Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának szervezõi ezúttal is gyûjtést tartanak a határon inneni és túli, rászoruló iskoláknak. Az összegyûlt sportszereket ezúttal a kárpátaljai Perényi Zsigmond Középiskola diákjai kapják meg. A rendezvény fõvédnöke Kövér László, az Országgyûlés elnöke.
 

Hirdetés