Hirdetés
Archivum

Közel volt az újabb bravúrhoz a Gyõr:

:

Hirdetés

A Gyõr hiányos összeállításban, de nagyot küzdve megszorongatta a Bourges együttesét. A 18 pontos Raksányi és a 15 pontos Simon vezette gyõrieknek még a negyedik szakaszban is reális gyõzelmi esélyeik voltak a sokat hibázó Bourges ellen. Végül az utolsó percekben érvényesült a francia bajnok rutinja. Ezzel eldõlt, hogy a Gyõr 5/7-es mutatóval zárja az alapszakaszt.

Hat Agro UNI Gyõr – Bourges Basket 59-65 (17-18, 10-13, 20-17, 12-17)

Legjobb dobók:

Gyõr: Raksányi 18, Simon 15, Hurst 11
Bourges: Miyem 17, Dumerc 13,

Ndongue 11

Az Euroliga alapszakaszának utolsó magyar csapat által vívott mérkõzésén a Gyõr vendége a Bourges volt. Sajátos helyzet alakult ki, hiszen érdemben már egyik alakulat pozíciója sem változhatott. Ennek ellenére természetesen mindkét együttes gyõzelemre tört és ez már az elsõ percekben megmutatkozott.

Ndongue duplájával indult az összecsapás, melyre az elmúlt forduló MVP-jének megválasztott Natalie Hurst válaszolt egy triplával. Nagyon jól kezdett a magyar csapat a három olimpiai ezüstérmest felvonultató riválisa ellen. Az elsõ szakasz felénél már 13-8-ra vezettek Fûzy Ákos tanítványai. Az elsõ negyed második fele azonban egy 3 perces gyõri kosárszünetet hozott, melynek eredményeképpen a vendégek felzárkóztak. Miyem triplája pedig 18 másodperccel az elsõ szakasz vége elõtt 18-17-es Bourges vezetést jelentett.

A második negyed elején két percig ismét nem volt eredményes a Gyõr és bár a gallok is mindössze egy duplát szereztek ez idõ alatt, Fûzy Ákos szükségét látta egy idõkérésnek. Sokat hibáztak a csapatok, ami a Gyõrnél teljesen érthetõ ilyen szerkezetben, de a Bourges-ról ismét bebizonyosodott, hogy rettenetes formában vannak. Simon és Diallo kosárváltása után már a francia szakmai stáb tartott rövid eligazítást. Úgy nézett ki, hogy ezzel a gallok rendezték a soraikat és 22-21 után egy 8-0-s futással 29-21-re léptek el. Mielõtt azonban nagyobb lett volna a baj, érkezett Simon és Raksányi, aki egy félidõ alatt 10 pontig jutott és végül a mezõny legeredményesebbje lett.

A félidõre 31-27-re zárkóztak fel Fûzy Ákos tanítványai. A statisztikai lapon szembetûnõ volt, hogy a Bourges mindössze 21-20-ra nyerte a lepattanókért folytatott csatát és több labdát adott el, mint a magyar riválisa. Ennek köszönhetõ, hogy 33%-os dobóteljesítménnyel is mérkõzésben maradtak a gyõriek.

A harmadik etap még a másodiknál is rosszabbul indult. Ndongue és Miyem is eredményes volt, így 36-27-re lépett el a Bourges. Akár el is dõlhetett volna a csata, de ekkor ismét Simon Zsófi lépett elõ, aki 7 pontot szerzett 3 perc leforgása alatt. Az egész mérkõzésen ritmustalanul játszó vendégek Dumerc triplájával még tartották az elõnyüket, de 41-34 után 42-41-nél már a Gyõr járt elõrébb. Ebben a 8-0-s sorozatban elsõsorban Hurst remekelt. Az ausztrál irányító nem tudott úgy érvényesülni a franciák védekezése ellen, mint sok más alakulat ellen. Gyorsaságával azonban így is megtalálta a helyet. Innentõl a játékrész végéig fej-fej mellett haladtak az együttesek. Dumerc duplájával végül 48-47-es elõnyben volt a Bourges.

Minden elõzetes várakozást felülmúlt, hogy a negyedik negyed kezdetén reális gyõri gyõzelmi esélyekkel számolhattunk. Skrba szerezte a játékrész elsõ pontjait, melyre válaszul Raksányi két büntetõt értékesített. 50-49-nél befagyott az eredményjelzõ, közel 3 percig nem esett pont. Többször adódott lehetõség a fordításhoz, de a gyõriek mindig belehibáztak az esélybe. Végül 5 perccel a mérkõzés vége elõtt Raksányi 50-50-nél egy büntetõvel egyenlített. Az egyenlítésre egy tripla volt a válasz Kaltsidou részérõl, aki súlyos térdsérülése óta csak egy-egy villanás erejéig tudja megmutatni klasszisát. Ez egy ilyen pillanat volt, de Rasheed Rita egy 2+1-es helyzet értékesítésével ismét egalizált.

A döntés az utolsó négy percre maradt. Két eladott labda után Miyem, Leedham és Dumerc találataival 59-53-as elõnyre tett szert a Bourges. Fûzy Ákos gyorsan idõt is kért és Rasheed, illetve Simon pontjaival visszajött még a meccsbe a magyar bajnok. 59-57-nél Ndongue kipontozódása után többször is támadhatott a Gyõr, de a hõsiesen harcoló Simon Zsófi sem középtávolról, sem betörés után nem tudott pontot szerezni. Végül 65-59-re nyert a Bourges.

Egyik csapat sem játszott jól, de Gyõrnek ilyen hiányos összeállításban is akadtak esélyei. A Bourges végül 42-28-ra nyerte a lepattanókért folytatott csatát, így a 20 eladott labda is belefért. A gyõrieknél Raksányi újabb klasszis teljesítményét érdemes kiemelni, de Simon, Hurst és a többiek is hatalmasat küzdöttek. Az, hogy magas posztokról csak 10 pont érkezett, mindent megmagyaráz. A Gyõr 5/7-es mutatóval zárta az alapszakaszt és a jövõ héten eldõl, hogy ki lesz az ellenfele a rájátszásban.

Hirdetés