Hirdetés
3x3

Közeledik a grazi olimpiai selejtező – interjú Károlyi Andreával:

:

Hirdetés

Csütörtökön kezdi meg a szereplését a magyar válogatott a grazi 3×3-as olimpiai selejtezőn. Az elmúlt hetek hazai és nemzetközi tapasztalatairól Károlyi Andrea szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Utoljára a svájci elutazás előtt adtál helyzetértékelést lapunknak. Folytassuk onnan. Hogy értékeled azt a FIBA 3×3 Women’s Series tornát?

Kettő közös edzéssel mentünk ki, mert Cyesha szerdán délután érkezett és csütörtökön tudott edzeni a csapattal. Ha így nézzük, akkor még pozitív is volt a torna abból a szempontból, hogy egál meccseket játszottunk olyan csapatokkal, akik már egy-két hónapja készülnek együtt, mint a spanyolok vagy a hollandok.

Most nem mondom azt, hogy milyenek voltak a körülmények, mert mindenki ugyanazt tapasztalta meg. A 10 fokot, a szakadó esőt. Olyankor, amikor nem is érzed a csapattársaidat és arra kell koncentrálni, hogy meg tudj állni a pályán, az így együtt már sok. Arra viszont jó volt, hogy abszolút előjött: min kell javítani, változtatni. Sokat beszélgettünk kint a lányokkal, kikértük a véleményüket, hogy ők mit láttak, tapasztaltak.

Milyen benyomásokat tedd rá a nemzetközi mezőny? 

Svájcban az amerikaiak és a németek, akik extra játékosokat hoztak be, nem voltak ott. A svájci mezőnyt nézve elmondható, hogy mindenki az alap 3×3-as játékosokban bízik. Ehhez biztosan hozzátartozik az is, hogy időben ütközünk az 5:5 Európa-bajnokságra történő felkészüléssel. Nagy átjárás nincs, maximum olyan helyen lehetne várni, akik az 5:5 Eb-n nem érintettek. Az egyértelműen kitűnik, hogy azok kerültek előtérbe, akik ezt régóta űzik. Az látszott például az oroszokon, hogy ők is egy edzéssel érkeztek oda Svájcba. A spanyolokon, a hollandokon pedig pont az ellenkezője érződött, abszolút bennük volt az elmúlt egy-két hónap közös edzéseinek a tapasztalata.

Ha a voironi eredményeket nézzük, akkor például Svájc megverte az Egyesült Államokat. Természetesen ha 10 alkalommal találkozna egymás után a két csapat, akkor kilencszer az amerikaiak nyernének és várhatóan egyre nagyobb különbséggel. Ettől függetlenül szépen látszódik az előzetes tornákon, hogy milyen az, ha valaki belecsöppen ebbe vagy évek óta játszik.

Kívülről azért tűnik fontosnak a 3×3-as tapasztalat, mert ha egy ilyen váratlan eredmény a csoportkörben érkezik, az könnyen az olimpiai esélyek elvesztésébe kerülhet.

Igen, ezért mondtam még a felkészülés előtti beszélgetésünk alkalmával, hogy az USA, francia, német trió fog tudni meglepetéseket okozni egymásnak az A-csoportban.

Térjünk vissza a magyar csapathoz. Min volt a fókusz Svájc után a múlt heti edzéseken? 

A fókusz leginkább azon volt, hogy a csapatkémiát minél jobban ki tudjuk alakítani. Három edzést tartottunk Budapesten. Ez az időjárás nem kedvezett nekünk, mert nincs olyan bázisunk, ahol kinti, benti pálya rendelkezésre áll. Ha esik, akkor keresni kell a termeket, ahol tudunk edzeni. Igazság szerint nem nagyon foglalkoztunk ezzel. Ahol volt lehetőség, oda mentünk, megköszöntük a segítséget és dolgoztunk.

Pénteken és szombaton az 5:5 válogatott és a 3×3-as U23-as válogatott segítségével játszottunk tornát. Ez nagyon jól sikerült. Egyrészt azért, mert a lányok tudtak két nap alatt hét meccset játszani. Másrészt azért, mert az 5:5 válogatott tényleg komolyan vette a mérkőzéseket. Egyik sem olyan volt, hogy kisujjból kirázták a lányok. Meg kellett szenvedni, hogy tudjanak nyerni. Persze egy idő után kijött a különbség, hogy ki van ennek a játéknak a ritmusához szokva, de nagyon hasznos mérkőzésekre került sor.

Hogy érzed, van már izgalom?

Izgalom még szerintem nincs, az egészséges drukk, várakozás tapasztalható. Biztos, hogy fogunk izgulni a meccsnapon. Ez természetes, szerintem az a rossz, ha valaki nem izgul a megmérettetések előtt. Nagyon nagy lámpaláz viszont nem érződik.

A versenypályán tudtok majd edzeni a helyszínen?

Azt nem tudom, hogy a versenypályán lesz-e lehetőség edzeni. Elvileg Svájcban is buborékban rendezték volna a tornát, de ott végül nem volt az. Itt arra számíthatunk, hogy nagyon komolyan fogják venni ezeket a szabályokat. Így bár rendelkezünk oltási igazolással és két negatív teszttel, de az érkezésünkkor fognak csinálni tesztet és annak az eredményét is meg kell várni. Ezek mind befolyásolják az időbeosztásunkat, a lehetőségeinket.

Hollandiára már kitértünk, a másik csütörtöki ellenfél Fehéroroszország lesz. Róluk mit lehet tudni?

Ők ugyanazzal a csapattal vesznek részt, legalábbis az előzetes névsor alapján, amivel Debrecenben is indultak 2019-ben. Nagyon kemény ellenfél, a debreceni Women’s Series tornán játszottunk velük. Ott megszenvedtünk ellenük, de nyertünk. Nem jártak külföldi tornákon, hazai eseményeken vettek részt az elmúlt időszakban. Nagyon nem mutatták meg magukat, de őket már ismerjük, játszottunk ellenük ebben a felállásban és erre a tapasztalatra tudunk alapozni.

Két éve a világbajnoki ezüstérmet hozó amszterdami menetelés előtt kiválóan sikerült a felkészülés. Hogy látod, a jelenlegi helyzetben felhozható arra a szintre a csapat?

Időnk nem volt annyi, mint akkor. Most két hét összetartással a hátunk mögött indulhatunk. Tartott a bajnokság, így nem tudunk hamarabb kezdeni. Amszterdamba úgy mentünk ki, hogy Cyesha új ember volt, akkor kezdte a 3×3-at. Most már az ő lábában is benne van jónéhány mérkőzés. Ha nem is az elmúlt másfél évből, de az utolsó teljes nyárról, illetve most a három svájci, a hét itthoni meccs tapasztalata az edzések mellett. Én maximálisan bízom a lányokban. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni. Mivel 3×3-ról van szó, nüánszokon múlik minden. Meglátjuk az adott mérkőzéseken, hogy ez mire lesz elegendő.

Kanyarodjuk el az olimpiától, mert elkezdődött a FIBA 3×3 Women’s Series, ami a pontszerzés szempontjából kulcsfontosságú. Erre kell nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben?

Mindenképpen kellene pontszerzés szempontjából, de ez időbeosztás kérdése. Az eddig lement két állomáson túl még nem hirdettek meg több versenyt és ahogy beszéltük korábban, nem is tudom, hogy mikor és hova lehetne szervezni. Ezen a voironi Women’s Series versenyen a franciák, a spanyolok és a svájciak voltak az olimpiai selejtezős keretükkel. A többiek vagy lemondták vagy változtattak azok közül, akik tavaly bejelentkeztek erre. Ami egyébként abszolút érthető, mert nem szabad kockáztatni. Mi is azért döntöttünk úgy, hogy nem megyünk, mert a teszteket is meg kellett csinálni.

Ezzel az a probléma, hogy már most torz a világranglista.

Igen, az a baj, hogy ezzel nem nagyon tudunk mit csinálni. Nincsenek olyan sok pontot gyűjtő tornáink, amiket rendeznek az oroszoknál, a franciáknál, a románoknál vagy Kínában és akár Mongóliában, így ezzel jelenleg nem tudunk versenyezni.

Hirdetés