Hirdetés
Archivum

Közeledik az U18-as 3×3-as Világbajnokság – nagyinterjú Földi Attilával:

:

Hirdetés

Június 3. és 7. között Mongólia fõvárosa, Ulánbátor ad otthont a 3×3-as U18-as Világbajnokságnak. A magyar csapat pénteken kel útra a tornára. Az indulás elõtt Földi Attilával beszélgettünk hosszabban a csapat felkészülésérõl, célokról.

Fotó: pzkosz.pl

Fotó: pzkosz.pl

Több összetartás után érkezett el a május végi közvetlen felkészüléshez az U18-as 3×3-as válogatott. „Március legvégén kezdtük el a munkát. Nagyon nehéz a helyzetünk olyan szempontból, hogy ez az elsõ nyári Világverseny nõi kosárlabdában. Még az iskola is tart a játékosoknak. A felkészülést azért is bonyolult összehangolni, mert tavasszal eközben az összes bajnokság zajlik. Akár a felnõtt, akár az utánpótlás bajnokságokat nézzük. Olyan oszlopot találni, ami mindenkinek megfelelõ, hogy összehozzuk a csapatot, komoly kihívás. Elõbb márciusban volt egy, majd áprilisban több rövidebb etap. Most májusban pedig a Világbajnokság elõbb a végét megnyomjuk.” – mondta lapunknak Földi Attila.

A válogatott nyolc játékossal dolgozott május utolsó két hetében Székesfehérváron. Közülük az elmúlt hétvégén Lengyelországba négyen utaztak nemzetközi tornára. Õk Dénes Anna, Schlégl Odett, Szerencsés Tamara és Varga Eszter. A Világbajnokságon is ebben a felállásban szerepel majd csapatunk.

„A játékoskeret hétrõl hétre változott. Soha nem volt ennyi lemondás és soha nem tartottuk ilyen szigorúan azt, hogy aki 5-5-ben érintett, az 3×3-ban nem. Nem lett könnyebb a helyzet ezzel, de akik itt vannak, azokkal többet tudtunk készülni, mintha még figyelembe kellett volna venni az 5-5 válogatott programját. Az utolsó pillanatig történtek változások, de végül az a keret utazik a Világbajnokságra, amelyik Lengyelországban szerepelt.” – jelentette ki a válogatott szövetségi kapitánya.

Arra kérdésünkre, hogy a korábbi évekhez képest miben más a mostani csapat, Földi Attila így válaszolt: „Annyi a változás a korábbiakhoz képest, hogy ez egy kimondottan alacsony szerkezet. Arra próbálunk majd nagy hangsúlyt fektetni, hogy védekezésben agresszívak legyünk és ezzel kompenzáljuk a méretbeli hiányunkat. Sok dolgot építünk az egy-egy játékokra és megpróbálunk ezzel meglepetést okozni. Azt gondolom, hogy ebben a csoportban, amibe kerültünk, meglepetést kell okozni a továbbjutáshoz. Látok rá esélyt, mindent meg fogunk tenni.”

A magyar válogatott az elmúlt hétvégén Lengyelországban járt. Ahogy arról hírt adtunk, a tornán Varga Eszter orra eltört, de a fiatal játékos nagy erõrõl, kitartásról tett tanúbizonyságot. Maszkban szerepelve ott lesz a Világbajnokságon. A beszélgetésünk során arra kértük Földi Attilát, hogy a lengyelországi torna tapasztalatait bõvebben is foglalja össze lapunknak:

„A franciák toronymagasan kiemelkedtek. Két csapattal vettek részt és õk játszották egymással a döntõt. Senki mástól nem kaptak ki. Nekünk a gyengébbik francia csapattal volt egy nagyon jó meccsünk, amit hosszabbítás után egy ponttal veszítettünk el. Azt egy kis szerencsével mi is megnyerhettük volna. Nyitott, nagyon jó parti volt. Nem meglepetés számomra a franciák dominanciája, õk minden évben ott vannak a legjobbak között. Õk azok, akikkel azért nem tudtuk felvenni a versenyt, mert fizikálisan annyira dominánsak, hogy ezt nem tudtuk ellensúlyozni. Három játékosuk 190 cm magas és van egy irányító, aki jól dob kintrõl, jól bont, remekül mozgatja a három nagyon erõs, magas lányt.” – fogalmazott a szakvezetõ, majd így folytatta:

Fotó: pzkosz.pl

Fotó: pzkosz.pl

„Rajtuk kívül mindenki mással partiban voltunk. Nekünk olyan szempontból volt nagyon fontos ez a torna, hogy a lengyel csapatot megismerjük egy kicsit. A Világbajnokságon velük egy csoportban vagyunk. Ha továbbjutási álmokat dédelgetünk, már pedig azt tesszük, akkor õket mindenféleképpen meg kell verni. Két csapattal vettek részt. Mind a kettõ együttesüket megvertük. Az egyiküktõl egyszer kikaptunk, ami egy jó kis pofon volt. Pont idõben érkezett és ha lehet így fogalmazni, talán még örültem is neki. Azt éreztem, úgy álltunk hozzá, hogy „mi ezeket a lengyeleket úgyis meg tudjuk verni.” Erre kaptuk a nagy pofont.” – mondta Földi Attila, akinek értékes visszajelzéseket adott az elmúlt hétvége.

„Ezen a tornán is megmutatkozott, hogy olyan a csapatunk van, amely tud nagyon jól játszani. Ilyenkor nálunk jobb válogatottakat is meg tudunk verni, ugyanakkor ha bután játsszunk vagy nem maximális erõbedobással, akkor gyengébbektõl is ki tudunk kapni. Nagy amplitúdóval dolgozik ez a mostani keret. Meglátjuk, hogy mit hozunk ki magunkból a Világbajnokságon. Remélem, hogy a jobbik arcunkat mutatjuk.” – összegzett a szövetségi kapitány.

A magyar válogatott csütörtök délutánig tartózkodik Székesfehérváron, majd Budapestre utazik. „Az indulás elõtti szállásunk a Liszt Ferenc Repülõtér mellett lesz és péntek reggel onnan csak átmegyünk a járatunkhoz. A Világbajnokságon június 4-én kezdünk, tehát nem az elsõ napon. Addig edzésekkel és videózással telik az idõ. A lengyel tornáról sikerült megszerezni az összes felvételt. Megpróbáljuk a saját hibáinkat kijavítani és a lengyeleket feltérképezni. Ellenük kezdünk a VB-n és azt a meccset nagyon szeretnénk megnyerni ahhoz, hogy versenyben maradjunk a továbbjutásért. Utána lesz nagyon nehéz, mert másfél órával késõbb már az oroszokkal játszunk. Nekik az lesz az elsõ fellépésük.” – fogalmazott Földi Attila.

A magyar válogatott bombaerõs csoportba került. Oroszország, Lengyelország, Új-Zéland és az Egyesült Államok lesznek a riválisok. Az elsõ két helyezett jut a negyeddöntõbe. A lehetséges forgatókönyvek kapcsán a szövetségi kapitány az alábbiak szerint számolt:

„Én hiszek abban, hogy a csoportban képesek lehetünk a lengyeleket és késõbb Új-Zélandot megverni. Szeretek a csodákban bízni, de az Egyesült Államok legyõzése nem tûnik reálisnak. Az oroszok elleni találkozó abból a szempontból húzós lesz, hogy az dönthet a másik továbbjutó helyrõl. Nekik kellene nagyon nekimenni. Nem sokat tudunk róluk. Két játékosuk szerepelt a 2001-es generációból az 5-5 válogatottban a 2017-es Európa-bajnokságon. Közülük az alacsonyabbnak 10 pontos átlaga volt akkor. Azt a két embert ismerjük, de 3×3-ban õket sem láttuk. Azzal fog telni tehát az idõ, hogy arra készülünk, ami az elsõ nap vár ránk. A többin még nem gondolkozunk. Aztán szépen, amikor jönnek a többiek, USA és Új-Zéland, akkor belõlük is megpróbálunk felkészülni. Bízunk a továbbjutásban, mindent meg fogunk tenni érte.” – zárta beszélgetésünket Földi Attila.
 

Fotó: pzkosz.pl

Hirdetés