Hirdetés
Archivum

Közgyülést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság:

:

Hirdetés

Pénteken került sor a Magyar Olimpiai Bizottság évi rendes közgyûlésére. Ezen elfogadták a szervezet tavalyi beszámolóit és a 2018-28-as idõszakra vonatkozó stratégiáját. Az MTI összeállítása az eseményrõl.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Fotó: MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Dunai Antal, az 1968-as mexikóvárosi olimpián arany-, négy évvel késõbb, Münchenben ezüstérmes labdarúgó-válogatott európai ezüstcipõs csatára vehette át a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Életmûdíját pénteken, a szervezet évi rendes közgyûlésén.

A Nõk Sportjáért-díjat Szécsényiné Fekete Irén, a Magyar Sportgimnasztika Szövetség megalapítója, fõiskolai táncpedagógus, valamint Kozma Erzsébet, a magyarországi karate egyik alapítója, a Pest-Budai Shotokan Karate Club elnöke kapta. A Nõk Sportjáért Életmûdíjat Ormai László asztalitenisz-edzõnek és sportvezetõnek ítélték oda, ám õ nem tudott megjelenni az eseményen, a kitüntetést egy késõbbi idõpontban fogja átvenni.

MOB Érdemrendet kapott Köpf Károly, Magyar László és Martos György.
A közgyûlésen szóba kerültek a 427 nap múlva kezdõdõ tokiói nyári ötkarikás játékok is. Ennek kapcsán Kulcsár Krisztián MOB-elnök jelezte, hogy eddig négy kvótát szereztek a magyar sportolók, míg négy évvel ezelõtt, 2015 májusában még háromnál jártak.

Fábián László sportigazgató arról beszélt, hogy megszigorították a doppingelõírásokat, s a magyar versenyzõknek a korábbi hárommal szemben négy negatív mintát kell adniuk a tokiói olimpiai részvételhez.
Beszámolója szerint a júniusban sorra kerülõ minszki II. Európa Játékokon a bakui 19-cel szemben 15 sportágban versenyeznek majd a résztvevõk, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy több olyan vizes sportág is kimaradt a programból, amelyben a magyarok hagyományosan eredményesek.

Hozzátette: a minszki játékok négy sportágban egyben Európa-bajnokságnak számítanak, további kilencben pedig vagy közvetlenül kijutást lehet biztosítani, vagy kvalifikációs pontokat lehet szerezni a jövõ évi tokiói olimpiára. A közgyûlés jóváhagyta az Európa Játékokon részt vevõ magyar csapat és küldöttség összetételét.

Fábián László azt is megemlítette, hogy Magyarország részt vesz az idén elsõ alkalommal – és 15 sportágban – megrendezendõ ANOC World Beach Games-en, azaz a strandsportok világjátékán, amelynek az egyesült államokbeli San Diego ad otthont.

Dósa Viktória csapatvezetõ beszámolt arról, hogy a magyar fiatalok rendkívül sikeresen szerepeltek a februári szarajevói Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Amint elhangzott, a multisport eseményen 46 ország 911 versenyzõje vett részt, s a 17 fõs magyar csapat három arannyal és három bronzzal a nemzetek nem hivatalos éremtáblázatán az ötödik, a pontversenyében pedig a nyolcadik helyen végzett.

Külön kiemelték a három aranyérmet szállító Talabos Attila rövidpályás gyorskorcsolyázót, akit teljesítményéért az Európai Olimpiai Bizottság holtversenyben a kontinens harmadik legjobb ifjúsági sportolójának választott ebben a félévben. Ugyancsak kiemelték a kétszeres bronzérmes Bontovics Balázst, valamint a minden várakozást felülmúlva szintén harmadikként záró curlingcsapatot.

“Összességében 2005 után ez volt a második legjobb magyar szereplés a téli EYOF-on, s több versenyzõnk is kvótát szerzett a jövõ évi lausanne-i téli ifjúsági olimpiára” – zárta összegzését Dósa Viktória.

A közgyûlés egyhangúlag elfogadta a tavalyi évrõl szóló szakmai és pénzügyi beszámolót, a könyvvizsgálói jelentést, valamint a felügyelõ bizottság beszámolóját. Ugyancsak ellenszavazat és tartózkodás nélkül hagyta jóvá a MOB 2019-es évi költségvetését is. A tagok egy tartózkodás mellett hagyták jóvá a MOB 2018-28-as idõszakra vonatkozó, “Ötkarika frissen festve” elnevezésû intézményi stratégiáját.
 

Hirdetés