Hirdetés
Archivum

Közvetlen riválist fogad az UNIQA Sopron az Euroligában:

:

Hirdetés

Január 4-én a 7. fordulóval folytatódnak a nõi kosárlabda Euroliga küzdelmei. Az UNIQA Sopron vendége szerdán 18 órától a Villeneuve-d’Ascq lesz. Mindkét csapat három gyõzelemmel és három vereséggel áll a B-csoportban.

Az alapszakasz elsõ körének utolsó fordulójához érkezik a nõi kosárlabda Euroliga. Ez mindig egy fontos állomása a szezonnak, hiszen már körvonalazódnak az erõviszonyok a csoportokban. A „B” jelû nyolcas három részre tagolódott. Ha nem alakulnak extrém módon át az erõviszonyok, akkor a két orosz (Jekatyerinburg, Orenburg) és a Salamanca helye stabilnak tûnik a csoport élén. Ugyanúgy, ahogy a sereghajtó és még gyõzelem nélkül álló Polkowice sem tud már várhatóan elõrébb lépni. Közöttük pedig ott van négy csapat, az UNIQA Sopron mellett a Villeneuve-d’Ascq, a Bourges és a Hatay, melybõl egy gárda Euroliga negyeddöntõt fog vívni, kettõ alakulat az Európa Kupában folytatja, egy klubot pedig csalódás ér, hiszen az Euroliga csoportkörének végén befejezõdik számára a nemzetközi kupaszereplés. Jórészt ebben a négyesben az egymás elleni meccseken dõlhetnek el a fontos kérdések és ezért nevezhetjük a Villeneuve-d’Ascq gárdáját közvetlen riválisnak.

Shenise Johnson érkezett, de szerdán még nem játszik

A 2016-os esztendõ utolsó Euroliga fordulója óta a sportágban igen mozgalmasan telt idõszakban változott a soproni keret. Bajnoki mérkõzésen súlyos térdsérülést szenvedett Binta Drammeh és a helyére Shenise Johnson érkezett. Ezzel egy olyan helyzet alakult ki, hogy a soproni együttesnek három nem európai légiósa van (Johnson mellett Yvonne Turner és Cayla George). Ez azt jelenti, hogy a szabályok értelmében egy nem európai játékost majd ki kell hagyni a meccsekre nevezett keretbõl. Yvonne Turner honosítása már ezen eseményektõl függetlenül megtörtént, de csak a következõ szezontól szerepelhet majd magyar státusszal a FIBA égisze alatt rendezett eseményeken.

A klub tájékoztatása szerint Shenise Johnson szerdán még nem lesz a keretben. Összességében a visszatérése Sopronba óriási dolog. Az elsõ soproni korszaka óta Johnson olyan klasszissá nõtte ki magát, elsõsorban a WNBA-ben mutatott teljesítménye alapján, amilyen kaliberû egyéniségek már nem szoktak a magyar csapatokban szerepelni. Nem túlzás úgy fogalmazni, hogy pályafutása csúcséveiben járó játékosról van szó. Másik oldalról viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy csökkentek a rotációs lehetõségek a csapatnál. Hiszen Binta Drammeh svéd játékosként korlátozás nélkül szerepelhetett az Euroligában a légiósok közül. A jövõ szempontjából ebben az esetben azt érdemes mérlegelni, hogy Johnson klasszisa hoz-e annyi pluszt, amennyi elveszik azzal, hogy kevesebb légióst lehet forgatni. Mivel Sopronban rutinos stáb dolgozik a csapat mellett és a klub közleménye is kiemelte, hogy megvan a forgatókönyv erre a helyzetre, bízhatunk abban, hogy a szezon elsõ felében látott nemzetközi versenyképesség legalább azon a szinten megmarad.

Alina Iagupova a franciák sztárja

Kanyarodjunk az elõttünk álló találkozóra. A Villeneuve-d’Ascq egy átlagos szezont fut idén: 7 gyõzelemmel és 5 vereséggel állnak a bajnokságban, míg az Euroligában a bevezetõben kiemelt 3/3-as mutató is nagyjából megfelel az erõviszonyoknak. Azt lehet mondani: úgy fordultak a 2017-es esztendõre, hogy minden sorozatban adott az esélyük a szezon elõtt kitûzött célok elérésléhez. Egy szokatlan francia ellenfelet láthat majd a soproni közönség. A Villeneuve-d’Ascq ugyanis nem azt a tipikus gall stílust képviselõ csapat, mint amilyen a Bourges és a Montpellier, vagy éppen az Európa Kupa gárdák közül a Landes és a Nantes.

A játékukat alapjaiban meghatározza Alina Iagupova teljesítménye, ami egy kicsit egyéni megoldások irányába tolta el a csapatukat. Ez jelenti a nagy különbséget a több francia gárdával szemben. Az extra fizikai adottságokkal rendelkezõ ukrán játékost eredményesen beépítette a szakmai stábjuk. Lényegesen többet tud kihozni magából, mint az elmúlt évadban abban a rosszul sikerült pár hónapban Belgiumban. Az ukrán, kazah csapatokban mutatott teljesítményét természetesen nem szabad összehasonlítani az Euroligával. Iagupova idén 17.3 pontot, 2.7 lepattanót és 2.3 gólpasszt jegyzett átlagban eddig a hat találkozón. Ki kell emelni, hogy a duplákat 59.6%-kal dobja.

Természetesen nem csak Iagupova körül forog a keretük. Megmaradt a korábbi évek nagy meneteléseibõl a Johanne Gomis, Virginie Bremont és Marielle Amant alkotta magjuk. Az elmúlt két szezonban a vezetésükkel két Európa Kupa döntõt vívtak. Külön ki kell emelni még Valeriane Ayayi és Olivia Epoupa nevét. Õk a franciák 1994-es generációjának legjobbjai, akiket már Rióban az ötkarikás játékokon is láthattunk. Ayayi a második legeredményesebb Iagupova mögött, de Epoupa is stabil 20 perces játékossá nõtte ki magát. A palánkok alatt a Montpellier-bõl igazolt Mame Sy Diop stabilizálta a játékukat. Erre szükség is volt, hiszen tavaly magas posztokon küzdöttek rotációs gondokkal.

Nem lesz könnyû dolga a Sopronnak, különösen úgy, hogy Shenise Johnson még nem kerül bevetésre. Gyakorlatilag ugyanabban a felállásban szerepel majd a magyar bajnok, mint a szünet elõtt, csak Binta Drammeh nélkül. Sok pontja van a francia csapatnak indításokból, szerzett labdákból. A játék lassítása és a dobópárbaj elkerülése lehet a legfontosabb feladat. A festékben zavarba hozhatóak és a statisztikák arról árulkodnak, ha Iagupova mellõl a többi játékost ki tudják venni, akkor meg lehet õket verni. Idén láthattunk már szép bravúrokat a Soprontól és az ellenfél kellemetlen stílusa ellenére is lehet kapaszkodót találni ehhez az összecsapáshoz is.

Híreink követhetõek Facebook, Twitter és Instagram oldalunkon!

Hirdetés