Hirdetés
Archivum

Krivacevic Tijanáék szombaton a Fener-rel döntõznek a Török Kupában:

:

Hirdetés

Szombaton magyar idõ szerint 13 órától rendezik a Krivacevic Tijanával felálló Botas és a Fenerbahce között a Török Kupa fináléját.

Fotó: Botas Spor

Fotó: Botas Spor

A Török Kupa nyolcas döntõje eddig felemás mérkõzéseket hozott. Az egyik ágon a Fenerbahce – a Sopronhoz hasonló – okos rotációval az Euroliga felkészülés közepette is eljutott a fináléba. A negyeddöntõben a nagy rivális Galatasaray-t verték 71-56-ra, majd az elõdöntõben a Mersin-t 60-36-ra. A másik ágon meglepetés a Botas döntõs szereplése. Elõzetesen is nagyon szurkoltunk Krivacevic Tijanáéknak, de reálisan minden elõjel a Cukurova döntõjét ígérte. A Botas azonban az Ormanspor kiejtése után az elõdöntõben a Törökországban addig veretlen Cukurovát le tudta gyõzni, ami a szezon legnagyobb bravúrja volt eddig a részükrõl.

Önbizalommal telve és összességében teher nélkül léphet pályára a Botas. A két csapat a bajnokságban december elején találkozott legutóbb. Akkor a Fener 62-46-os gyõzelmet aratott riválisa otthonában. Abból messzemenõ következtetést nem lehet levonni. Mindkét keret változott. A felek legközelebb március 11-én játszanak bajnokit, de abban biztosak lehetünk, hogy a kupadöntõnek jelenleg jóval nagyobb a tétje. A Botas szezonját Krivacevic Tijana miatt idén kiemelten követtük. Náluk a nagy elõrelépés a kupára az volt, hogy a szakmai stáb a védekezést remekül összerakta. Az Ormanspor elleni 16 szerzett labda kiemelkedõ, de a Cukurova legyõzése során is kétszer annyi szerzett labdájuk volt, mint a nagy terveket szövögetõ riválisuknak. Ennek különösen úgy lett nagy jelentõsége, hogy ezzel együtt az eladott labdák számát alacsonyan tudták tartani mindkét fellépésük során.

A Botas-nál a téli idõszakban a légiósok, tehát a Krivacevic, Williams, Cuic trió mellett Olcay Cakir és Melis Gulcan lépett elõre. Ennek köszönhetõ, hogy Jewell Loyd távozását követõ kisebb hullámvölgyet átvészelték. A Botas az utóbbi idõben a védekezése javulása mellett a mezõnymutatóját is feljebb tornázta, most már stabilan 42-43% százalék környékén teljesítenek. Ez lehet a Fener elleni szoros meccs kulcsa is. Valószínûsíthetõ, hogy Valeria Garnier tökéletesen felkészíti csapatát és a Fener nem fog könnyû dobóhelyzeteket engedni a gyilkos védekezésével. Ugyanakkor a decemberi 29%-os mezõnymutatónál mindenképpen több kell a Botas-tól és erre most látszódik az esély.

A Fenerbahce ugyanabban a cipõben jár, mint a Sopron. Õk is három kupameccsel készülnek az Euroligára. Náluk azt látni, hogy a szakmai stáb a páratlan negyedekben a sztárokat maximálisan terheli, de ezen felül igyekszik gazdálkodni az erejükkel. A keret mélységéhez és minõségéhez képest sok vereségük van idén. Csalódás volt számukra, hogy nem lett pályaelõnyük az Euroligában és az is elmarad a várakozásoktól, hogy a Cukurova mögött várhatóan másodikak lesznek az alapszakaszban. Szombaton délután egy trófea viszont mindent jóvátenne vagy legalábbis sokat szépítene az éven. A játékosaikat nézve a török magjuk továbbra is a legerõsebb. Azzal, hogy 5-7 válogatottat foglalkoztatnak, senki nem tud versenyezni.

A Fener légiósai közül Sottana eddig kihagyta a kupát. A kiemelkedõ szezont futó Anastasiya Verameyenka mellett a Hartley, Vaugh, Stokes trió között osztotta el az elmúlt napok feladatait a kupán a szakvezetés. Az elsõ két meccsen Plum is kimaradó volt. Ebben a felállásban a Sopronból ismert Hartley vállalja magára a vezér szerepét. Ez egy viszonylag magas szerkezetû, de mégis gyors összeállítás a Fener-tõl. Az eredmények a nyolcas döntõn maximálisan õket igazolták és a látottak alapján favoritok.

Hirdetés