Hirdetés
Magyarország

Külföldön folytatja pályafutását Mérész Beatrix – interjú:

:

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

Hirdetés

Két válogatott összetartáson van túl Mérész Beatrix. Az ELTE-BEAC Újbuda kosárlabdázójával az elmúlt időszakról, a múlt szezonról, illetve a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

A felnőtt válogatottnál is már számításba vett Mérész Beatrix a 2021/ ’22-es szezonnal a negyedik évadát zárta a fővárosi ELTE-BEAC Újbuda együttesénél. A klub múlt évi elsődleges célja az volt, hogy visszatérjen a korábban megkezdett útra, és a lehető legtöbb hazai játékosnak adjon lehetőséget hétről-hétre a legmagasabb osztályban bizonyítani. Mérész Beatrix az első pillérek egyike volt a budapesti csapatnál – a fiatal játékos egy egész éves, kiegyensúlyozott játékkal hálálta meg a belévetett bizalmat.

Kezdjük a válogatottakkal, idén nyáron ugyanis kettőben is szerepeltél – felnőtt és Universiade válogatott. A felnőttekkel három hetes összetartáson vettetek rész Székesfehérváron, melybe bekerült egy portugál túra is. Milyen volt ez az összetartás?

Nekem pont az összetartás időszakában voltak a vizsgáim, így én csak a második felébe tudtam becsatlakozni. Összességében, szerintem jól sikerült. Nagyon jól éreztem magam abban a két hétben. A lányok továbbra is befogadóak, illetve a hangulat is szuper volt az egész tábor alatt.

Portugáliában három edzőmérkőzést játszottunk a helyi válogatottal. Elég kemény csapatot ismerhettünk meg a portugálokban, ami valamilyen szinten meglepetést okozott számunkra. Szerintem részben ennek is köszönhető, hogy elvesztettük az első meccset. A találkozó vége felé lehetett azt érezni, hogy felvettük velük a keménységet, amit később a hátralévő két mérkőzésre is továbbvittünk. Az utolsó találkozón már abszolút érezhető volt a fejlődés.

Határ Betti kiesésével magas poszton most teljesen más a helyzet. Ez a te játékodat hogy érinti?

Betti elvesztésével egyben átépítésre került a játékrendszerünk is. Ez a helyzet az én posztomat azt gondolom annyira drasztikusan nem érinti. Ami talán számomra szokatlannak mondható, hogy több olyan alkalom is volt, amikor bent játszottam a palánk alatt 5-ös poszton. Ez nem szokványos, de ezeket a szituációkat is a legjobb tudásom szerint próbáltam megoldani. Most megvan az egyensúly a kinti és a benti játékok között.

Az Universiade-ra áttérve. Hogy nézett ki pontosan ez az edzőtábor?

Az Universiade válogatott a felnőtt válogatott-összetartás után egy héttel történt. Egy hetem volt pihenni, majd mentem vissza Székesfehérvárra. Ez volt az első alkalom, hogy részt vehettem egy Universiade-összetartáson. Öt-hat napot töltöttünk Fehérváron, majd a felnőttekhez hasonlóan, mi is Portugáliába utaztunk edzőmérkőzéseket játszani.

Ez a tábor is nagyon jó hangulatban telt, és ami a legfontosabb, az edzések is hasznosak voltak. Azt gondolom kihoztuk a maximumot ebből az egy hétből, ami rendelkezésünkre állt. A második portugálok elleni meccsen sajnos nem sikerült megszerezni a győzelmet, de ahhoz képest, hogy öt nap állt a felkészülésre, azt gondolom korrekt módon kosárlabdázott a csapat. Szerintem ebből az összetartásból is kihoztuk a lehető legtöbbet.

Neked hogy ment a játék?

Őszintén szólva, nem éreztem, hogy kellőképpen formában lettem volna. Ezzel együtt viszont minden tőlem telhetőt megtettem, mind az edzéseken, mind pedig a mérkőzéseken.

Fotó: Federação Portuguesa de Basquetebol

Melyik együttesben látod jobban a helyedet? 

Erre nagyon nehéz válaszolni, ugyanis teljesen más a kettő. Ami talán az egyik legnagyobb különbség, hogy az Universiade csapatban javarészt egy korosztályról beszélhetünk, míg a felnőttben vannak nálam jóval idősebbek is. Ebből következhet, hogy az Universiade-s csapatban több szerepet szánhatnak nekem. Ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy ettől jobban látom ott a helyemet. Őszintén szólva, ezen eddig egyáltalán nem gondolkodtam. Mind a két csapatot egyenlően szeretem, mind a kettőnek egyenlően nagy megtiszteltetés a tagja lenni.

A válogatottakat lezárva áttérnék a klubszezonra. Idén a BEAC-nak nem sikerült bejutni a rájátszásba. Mekkora csalódás ez számotokra? Illetve, hogy értékeled ezt a szezont?

Szerintem az egész csapat nevében mondhatom, hogy nagyon szomorúak voltunk, hogy nem sikerült bejutnunk a rájátszásba. Ezzel megkoronázhattuk volna a szezonunkat, illetve azokat a bravúr győzelmeinket, amiket az év során arattunk – amik nélkül esélyünk sem lett volna. Ezzel együtt én azt gondolom, hogy mindenki kihozta magából a maximumot. Az utolsó három, nagyon fontos mérkőzés előtt sérülésekkel és betegségekkel is küzdött a csapat. Nem tudtunk sokat együtt edzeni, ami jócskán megnehezítette a helyzetünket, és csökkentette az esélyeinket.

Szépen indítottuk a szezont, jó lett volna, ha hasonlóképpen szépen tudjuk zárni is. A Magyar Kupába viszont sikerült bejutnunk idén, ami egy extra eredmény számunkra. Ott a TFSE csapatát vertük meg, akik ellen később a nyolc közéjutásért kikaptunk. Azon a meccsen is mindent kiadott magából a csapat, így összességében azt gondolom büszkék lehetünk az idei teljesítményünkre.

Említetted a nehézségeket. A szezon során megtörtént nálatok az egyik lehető legnagyobb változás, Balogh Judit vezetőedzőt leváltották. Ez mekkora változást okozott a csapatban?

Szerintem mindenkit nagyon meglepett ez a döntés, engem legalábbis biztosan. Ez a téli időszak környékén volt, ami egy eleve is nehéz időszak. Nem sikerült bejutnunk a legjobb nyolc közé, majd Balogh Judit vezetőedzőnk távozása következett. Ezek még inkább tovább nehezítették a dolgokat, így nehéz volt csapatszinten motivációt találni.

A csapat teljesítményéről át is térnék az egyéni kérdésekre. A szezon végén 15.2 pont és 6.7 lepattanó-átlaggal zártál. A számokon túl, hogy értékelnéd a te egész éves teljesítményedet?

Úgy gondolom, hogy az előző évhez, szezonhoz képest sokkal stabilabban tudtam teljesíteni. Ezt nagyrészt Balogh Juditnak, Bubunak köszönhetem. A tavalyi nyár folyamán nagyon sokat foglalkozott velem egyéni edzések keretein belül, ahol rengeteget tanultam tőle. Ezeket próbáltam meg legfőképpen hasznosítani az elmúlt szezon során. Szerintem ez sok esetben sikerült is, de természetesen még mindig van hova fejlődnöm. Ami talán a legpozitívabb számomra az idei évvel kapcsolatban, hogy érzem, hogy jó úton haladok, kiegyensúlyozottabb lett a játékom. Remélem ezután ennél csak még jobb lesz.

Miként képzeled el a jövődet?

Mostanra ez egy nyílt titoknak számít, de jövőre már nem az ELTE-BEAC Újbuda csapatát fogom erősíteni. Olaszországban, a Basket Team Cream csapatában folytatom a pályafutásomat.

Úgy érzem most jött el az ideje, hogy kipróbáljam magamat egy másik közegben is. Nagyon új helyzet lesz ez számomra, de azt gondolom számtalan fejlődési lehetőséget rejt magában. Már csak azért is, mert ebben az esetben nem én leszek a hazai, vagy a fiatal játékos, hanem az egyik légiós. Biztos vagyok benne, hogy sok új és jó élmények fogok gazdagodni.

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

Hirdetés