Hirdetés
Archivum

Kupagyõztes a Jekatyerinburg!:

:

Hirdetés

Méltó volt a hagyományokhoz az Orosz Kupa döntõje. Nem mindennapi csatában verte a rendezõ Jekatyerinburg az Orenburgot. A vendégek az utolsó negyedben még vezettek, majd a hajrában Stepanova klasszisával behúzta a gyõzelmet Gundars Vetra együttese.
 

A mérkõzés elõtt egy érdekes statisztikai adatra hívták fel a figyelmet a helyi újságírók. Az orosz klubcsapatokról kialakult légiósdömpingre rácáfolva összesen 7 orosz válogatott játékos volt a két együttes keretében. A hazai oldalon Maria Stepanova, Olga Arteshina, Svetlana Abrosimova, Tatiana Vidmer, míg az Orenburgnál Becky Hammon, Tatiana Burik és Ludmila Sapova.

A döntõ ünnepi pillanatokkal indult, ugyanis a szervezõk és az Orosz Kosárlabda Szövetség illetékesei köszöntötték 39. születésnapja alkalmából az Orenburg színeiben pályára lépõ Jelena Baranovát. A találkozóra egyébként minden jegy elkelt, 5052-en figyelték, amint útjára indult a játék.

A két hölgykoszorú hatalmas lendülettel vetette bele magát a harcba. Az elsõ negyed kiegyenlített játékot hozott, fej-fej mellett haladtak a csapatok és jellemzõ volt, hogy minden jekatyerinburgi megoldásra érkezett válasz a vendégek részérõl. A találkozó összképe kicsit hasonlított a Fenerbahce- Jekatyerinburg rangadókhoz, így egyáltalán nem volt meglepõ a 20-20-as eredmény az elsõ 10 perc után.

A második szakaszban ritmust váltott a Jekatyerinburg és 8 ponttal el is léptek, ekkor akadtak olyan pillanatok, amikor úgy tûnt: a hazaiak átgázolnak a riválisukon. Kulcspillanatokban azonban nem tudták növelni az elõnyüket, sõt 8 pontnál nagyobb különbség az egész mérkõzésen nem volt a két gárda között. A szünetre 45-37-es állás mellett vonultak a csapatok.

A harmadik etapban szívósan ragadt ellenfelére az Orenburg. A vendégek többször is felzárkóztak, de összességében állandósult a 6-8 pontos differencia. A negyedik negyed 63-57-rõl indult. A játékrész elején nagyon bekezdett az Orenburg és 5 perccel a lefújás elõtt 65-67-re a vezetést is átvették. Ekkor Gundars Vetrának idõt kellett kérnie.

A hajrában a palánk alatti fölényét próbálta érvényesíteni a Jekatyerinburg, amire volt is alkalmuk, mivel Tina Charles és Anastasia Veramejenka is 4-4 személyi hibával próbálta tartani frontot. Eredménytelenül… Maria Stepanova évtizedes rutinját érvényre juttatva döntõ pillanatokban négy pontot is szerzett, amivel a hazaiak újra magukhoz ragadták a kezdeményezést. A Jekatyerinburg végül a vártnál nehezebben, de 79-73 arányban behúzta a döntõt és ezzel sorozatban harmadszor hódította el az Orosz Kupát.
 

A mérkõzés legjobbjának a hazaiaktól a 18 pontot és 5 lepattanót szerzõ Sandrine Grudát választották a szakemberek, míg a vendégektõl a dupa-duplát (16 pont, 10 lepattanó) elérõ Tina Charles-t jutalmazták.

A négyes döntõ MVP-je, azaz legértékesebb játékosa Olga Arteshina lett. Az orosz klasszis az elõdöntõben 18, a döntõben 12 pontot szerzett a Jekatyerinburg színeiben.

A bronzmérkõzésen a Szpartak Moszkva Sue Bird 21 pontjának köszönhetõen rutinból verte 14 ponttal a Novoszibirszket.

Eredmények

Döntõ
UMMC Jekatyerinburg — Nagyezsda Orenburg 79:73 (20:20, 25:17, 18:18, 16:18)

3. helyért
Szpartak Moszkva Vidnoje – Dinamo GUVD Novoszibirszk 83:69 (23:22, 23:12, 20:20, 17:15)

Hirdetés