Hirdetés
Archivum

Kurszkba látogat a Sopron Basket:

:

Hirdetés

Szerdán magyar idõ szerint 17 órától a Dinamo Kurszk vendége lesz a Sopron Basket nõi kosárlabda Euroliga 12. fordulójában. A soproniak a sorozat egyetlen veretlen csapatának otthonában szerepelnek.

Már csak három forduló van hátra a nõi kosárlabda Euroliga 2018/2019-es kiírása alkalmával az alapszakaszból. A Sopron Basket 11 lejátszott találkozó után 5 gyõzelemmel és 6 vereséggel áll a B-csoport 4. helyén. Ezt a nyolcast a magyar bajnok szerdai vendéglátója a Dinamo Kurszk már matematikailag is megnyerte múlt héten, miután a Fenerbahce otthonában 75-71-es sikert aratott. Mögöttük viszont kis túlzással bármi történhet, különösen úgy, hogy a Fener mellett a TTT Riga és a Sopron is vereséget szenvedett az elsõ négybõl. A mieinket legyõzõ Salamanca és az Olympiacos otthonában egylabdás végjátékot nyerõ Hatay ezzel teljesen nyílttá tette a negyeddöntõs helyekért zajló versenyfutást. Eközben ráadásul a csoport negyedik helyének elkerüléséért is küzdeni fognak majd a felek, hiszen papírforma szerint a címvédõ Jekatyerinburggal pályahátrányból negyeddöntõzni senki nem szeretne.

A rövid áttekintés után térjünk vissza a Dinamo Kurszk elleni találkozóra, hiszen mindig a következõ feladatra kell koncentrálni. A Sopronnak ugyan akadtak nehézségei januárban, de összességében nem zárt rossz hónapot. Hajlamosak vagyunk a napi hajtásban természetesnek venni, de eközben óriási tett, hogy olyan csapatok szintjén sikerül stabilan mozogni, mint a Fenerbahce vagy a Salamanca. Mindkét gárdával egylabdás végjátékot alakított ki a magyar bajnok. A hazai porondon pedig a fölény megkérdõjelezhetetlen. A gyõri sikert a Szekszárd elleni diadal követte, mely után joggal nyilatkozott büszkén Roberto Iniguez. Vasárnap a számszerû eredményen a játék minõsége is extra volt az 53%-os mezõnymutatóval, a 10 triplával, a 39 lepattanóval, a 24 gólpasszal és az összes fontos mutatót jól összefogó 134-es VAL-értékkel. Ráadásul úgy töltöttek nyolcan 17 perc felett a pályán, hogy Fegyverneky Zsófia nem játszott és Amanda Zahui kimaradó légiós volt az Euroliga kerethez képest. Mindenki, aki pályára került, hozzá tudott tenni.

A Sopron számára az elmúlt forduló felemás játékot hozott. A Salamanca elleni második negyedben némileg elveszett a koncentráció. Az elsõ félidõ 10 eladott labdája és az ellenfél által 20 perc alatt elért 46 pont egyértelmûen sok. Ezt még elfogultan is nyugodtan ki lehet jelenteni. Amit viszont utána láthattunk, az az óriási küzdõszellem mellett pontosságban, sebességben is extrának bizonyult. Amikor lapunk felületein sokat írtunk arról, hogy a sérülések miatt nehéz megfelelõ edzésmunkát végezni, meccsekre felkészülni, akkor pont ilyen kisebb hullámvölgyekre érdemes gondolni. Bízzunk benne, hogy ebbõl fokozatosan kilábalnak a mieink. A Salamanca elleni második 20 percben és a Szekszárd kiütése során látott védekezés, a két találkozón elért 17 hárompontos, a lepattanók magas száma (33, 39), a gólpasszok (22, 24) azok az erények, amelyek valójában jellemzik a magyar bajnokot. Ami örömteli és ez a csapat tagjainak testbeszédén remekül látszódik, hogy a nehezebb idõszak nem nyomta rá a bélyegét az egységre. Azért fontos a Kurszk elleni meccs felvezetéseként ennyit vizsgálni a statisztikát, mert Oroszországban a számszerû eredménytõl függetlenül a legfontosabb az, hogy az elõbbiekben kiemelt erények megmaradjanak. Onnantól kezdve már elégedett lehet a szakmai stáb az utolsó két forduló elõtt, amikor a Hatay és a TTT Riga ellen minden eldõl.

A Dinamo Kurszk idei szezonja rendkívül kétarcú. Egyik oldalról februárhoz érkezve az Euroliga egyetlen veretlen gárdájának számítanak, ami egy ilyen kiélezett csoportban, ahol még az utolsó Olympiacos is versenyképes minden riválisával, óriási szó. Ugyanakkor hazai porondon úgy tûnik, hogy hiába üldözik a Jekatyerinburgot. Ráadásul, amíg nagy riválisuk – a múlt heti prágai vereségtõl függetlenül – minden mutatóban, minden porondon kiemelkedõt nyújt, addig náluk igencsak döcögött a szekér. Sokat elmond a nehézségeikrõl, hogy a mezõnyszázalékokat tekintve például 11 forduló összesítése után mindössze a 9. helyen állnak az EL-csapatrangsorban. Vagy éppen a második legkevesebb szerzett labdával rendelkeznek. Nagyon nem volt ez jellemzõ Lucas Mondelo mindenkori csapataira. A téli hullámvölgyet egy igen taktikus játékos-cserével oldották meg. A Kurszkból elvágyó Tina Charles helyére Quanitra Hollingsworth érkezett török papírokkal. Így felszabadult egy tengerentúli hely, amit Natasha Howard megszerzésével töltöttek fel. A WNBA 2018-as „legtöbbet fejlõdött játékosa” ponterõben, lepattanóban is erõsítés lehet. Ráadásul vele még atletikusabb felállást alakíthat ki a szakvezetés. Ha versenyre akarnak kelni a Jekatyerinburggal, erre szükség is volt. Howard múlt héten Isztambulban mutatkozott be, de érdemi perceket elõször a hétvégi bajnokin kapott. A szakvezetés a Stewart, Petrovic, Kirillova triót pihentetve kis túlzással a Noginszk elleni bajnokin az új szerzemény formába hozását tûzte ki célul.

December 6-án 65-58-as vereséget szenvedett hazai pályán a Kurszktól a Sopron. Akkor, amíg az erõ engedte, versenyben volt a magyar bajnok. Az utolsó hat percben kerekedtek felül az oroszok, akik éppen Tina Charles révén a festékben domináltak. A védekezés hatékonyságát dicséri, hogy 16 eladott labdába sikerült belekényszeríteni az oroszokat. Átlaguk ebben a mutatóban 11-es, tehát szépen kirajzolódik, hogy valóban megszenvedtek. A 11 fordulót követõ összehasonlító statisztika alapján a két csapat között jelentõs különbségek nincsenek. Ebbõl is látszódik, hogy milyen magas szinten hozza az idei szezont a Sopron. Pár évvel ezelõtt még álmodni sem lehetett arról, hogy ilyen kis differenciák legyenek a számokban. Mezõnymutatóban – különösen a triplák terén – a Sopron jobb, ahogy több szerzett labdája van a magyar csapatnak és az ellenfél eladott labdái után is jóval hatékonyabbak a mieink. Az oroszok dominálnak a lepattanókban, valamivel több pontot érnek el második esélybõl és gyorsindításból. Minden más mutatóban viszont fej-fej mellett áll a két gárda. Természetesen esélyes a Kurszk, mely elvitathatatlanul elindult felfelé az utóbbi hetekben. Ettõl függetlenül a Sopronnak nincs oka senkitõl sem tartani.

Hirdetés