Hirdetés
Magyarország

Kurszkban vív Euroliga csoportrangadót a Sopron Basket:

:

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

Hirdetés

A szezon eddigi talán legnagyobb kihívása vár a Sopron Basket csapatára, mely szerdán magyar idő szerint 17 órától a Dinamo Kurszk otthonában lép pályára. Laczka Miklóst, a Sopron Basket másodedzőjét kérdeztük az elmúlt időszakról és az Euroliga csoportrangadóra történő felkészülésről.

Január 19., szerda
17:00 Dinamo Kurszk – Sopron Basket
Kurszk, Sport Concert Complex

Szombaton erősen tartalékos felállásban, öt hiányzója ellenére hatalmas küzdelemben a Sopron Basket hosszabbítás után 83-74-re legyőzte a Ludovika-FCSM Csatát. Rendhagyó módon ezúttal nem statisztikázunk, hanem arra kértük a visszatekintése alkalmával Laczka Miklóst, hogy foglalja össze: mit lehet kiemelni, milyen érzések, milyen gondolatok kavarogtak benne a találkozó után.

“Amit igazán ki lehet emeli, az a küzdés. Ahogy a nehéz körülmények ellenére azok, akik pályára léptek, megtettek mindent. Nagyon jó érzés ilyekor a stábban lenni és látni azt, ahogy összefognak ezek a játékosok. Ez szenzációs volt. Azzal együtt, hogy a Csata egyébként nagyon jól játszott. Nem véletlenül lett ennyire szoros a meccs, de azt tudom mondani: nagyon nagy dolog, hogy ennyire jól tudtunk küzdeni, nem adtuk fel és ebben a felállásban is megnyertük a mérkőzést.” – fogalmazott a Sopron Basket másodedzője.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Óriási a felelőssége ebben az időszakban a szakmai stábnak, hogy a bevethető játékosokat ne terheljék túl. Fokozott ilyenkor a sérülésveszély.

“Ez ilyenkor nagyon veszélyes. Az, hogy ennyi játékos nincs, az edzésmunkában is masszívan meglátszik. Borzasztó nehéz így bármit is komolyabban gyakorolni. Azokat a játékosokat pedig, akik most rendelkezésre állnak, ez az időszak nagyon leterhelheti. Nekünk is nagy kihívás aközött egyensúlyozni, hogy fel legyen készülve ez a csapat, de ne legyenek túlhajszolva sem, amit nehéz, most elérni. Komoly feladat lesz ebből a szempontból is a szerdai mérkőzés, de minden más szempontból is. Ez a Kurszkba való utazás, illetve az onnan való visszautazás akkor is nehéz lenne, ha meccset nem kellene játszani. Itt nem tudjuk követni a szokásos menetet, hogy megérkezünk egyenesen Kurszkba, ott edzünk, a meccs után alszunk egyet és utána jövünk vissza. Ez most nem lehetséges és tovább nehezíti a helyzetet.” – tette hozzá Laczka Miklós.

A jelenlegi szituációt tovább bonyolítja, hogy a csapat szerkezete is felborult. Sőt, kicsit sarkosan fogalmazva szombaton gyakorlatilag nem volt szerkezete a Sopronnak, miután Határ Bernadett, Gabby Williams, Aby Gaye, Varga Sára és a régóta sérült Czukor Dalma nélkül állt fel. Ez növeli a hétvégi siker értékét, de egyben korlátozza a szakmai stáb mozgásterét.

“Fogalmazhatunk úgy, hogy lehetne rosszabb is, de azért nehéz lenne elképzelni azt a felállást. Így, hogy nincsen centerünk, ez alapból egy nagy kihívás. Kimondottan hármas posztos játékos sincs. Ami összességében eléggé egy furcsa szerkezet.” – mondta Laczka Miklós. “Önmagában az is kihívást jelent, hogy ez egy olyan újfajta taktikát kell, hogy eredményezzen, amit pont amiatt, hogy nem vagyunk elegen, nem tudunk edzésen a megfelelő minőségben gyakorolni. Egyébként sem készül úgy egy csapat, hogy a fele kerete hiányzik és akkor mi fog történni. Normál esetben nem szoktunk így edzeni.”

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

Szerdán jön a Kurszk, mely a Sopronhoz hasonlóan 6 győzelemmel és 4 vereséggel rendelkezik a B-csoportban, így adódik a kérdés, hogy az óriási téttel bíró találkozón mivel lehet ellensúlyozni a nehézségeket.

“Elsősorban akarattal és küzdéssel.” – válaszolta Laczka Miklós. “Nyilvánvalóan feltérképeztük az ellenfelet és megnézünk bizonyos taktikai elemeket, amikhez talán majd nyúlhatunk. Ez most nem olyan egyszerű. Elsősorban azon lesz a hangsúly, hogy minden probléma ellenére megpróbáljunk a lehető legjobb mentalitással pályára lépni. Nyilván, amikor edzünk, készülünk közvetlenül a meccsre, már mi is így állunk hozzá, hogy ez van, ez a feladat, ezt kell a lehető legjobban megoldani. Nekünk meg kell próbálni megtalálni, hogy mi lehet a legoptimálisabb taktika, amit tudunk követni. Ez persze nehéz, mert mindenképpen vannak benne hiányosságok, de igyekszünk feltárni: mely hiányosságokkal tudunk együtt élni.”

Ha már hiányosságok, vélhetően a rivális sincs könnyű helyzetben. A hétvégén a Dinamo Kurszk együttesében Natasha Howard és Epiphanny Prince nem lépett pályára.

“Velük kapcsolatban is van néhány kérdőjel. Így az is érdekes lesz, hogy ők pontosan milyen kerettel fognak kiállni, hogy fognak kinézni. Mi úgy készülünk, hogy teljes keretük lesz. Ha ehhez képest bármi változik, az minimális kis segítséget nyújthat nekünk. Natasha Howard az egyik, ha nem a legjobb játékos ebben a csapatban. Az biztos, hogy kulcskérdés lesz: tud-e játszani.” – mondta Laczka Miklós.

A két csapat őszi mérkőzését 79-72-re nyerte a Sopron az emlékezetes 19-0-s rajt után. Azon a találkozón soproni oldalon az azóta már távozó Shey Peddy is remekelt, a kurszkiaknál az első negyedben kiesett bokasérülés miatt Eva Lisec. Bár sok minden változott, de vissza lehet nyúlni az őszi tapasztalatokhoz.

“Szerintem az egyéni dolgokban biztosan. Lehetnek olyan párharcok, amelyek újra létrejöhetnek ezen a meccsen. Már csak azért is másabb a szituáció, mert frissebb a játékosoknak az emléke, hogy játszottak ez ellen a csapat ellen. Egyébként a Kurszk stílusa azóta nem változott érdemben. Akár támadásról, akár védekezésről beszélünk, nem csinálnak más vagy új dolgokat. Ennek megfelelően arra készülünk, hogy ők hasonlóan fognak játszani. Egy-két dolgon muszáj lesz változtatni, de azt is láttuk, hogy mik voltak azok, amik működtek ellenük, mire kell odafigyelni.” – monda Laczka Miklós.

Mindig érdekes ilyen helyzetben, hogy a nehézségek összekovácsolják-e a társaságot vagy amolyan demoralizáló hatásuk van. Zárásul erről beszélgettünk a soproniak másodedzőjével.

“Ez a szituáció most olyan, amiben nagyon nehéz kizárni azt, hogy ne legyen egyáltalán demoralizáló hatása. Azzal együtt a játékosok abszolút profik. Ha be is csúszik ebben az időszakban egy kicsit gyengébb teljesítmény, az biztos, hogy nem annak lesz köszönhető, ne lenne megfelelő a hozzáállás vagy a játékosok úgy vannak vele, hogy elhatalmaskodik rajtuk a panaszkodás. Így együtt, játékosok és edzők, próbálunk nem nagyon foglalkozni a problémákkal. Ehhez nagyon jó mentalitású játékosaink vannak, akik abszolút partnerek ebben.” – összegzett Laczka Miklós.

Hirdetés