Hirdetés
Archivum

Küzdõs meccsen egy ponttal maradt alul csoportgyõztes válogatottunk:

:

Hirdetés

A csoportkör utolsó játéknapján a magyar válogatott Törökországgal mérkõzött a 2019-es Európa-bajnokságon. Egyik gárda számára sem volt már tétje az összecsapásnak, melyet végig küzdõs játék jellemzett. A mieink 59-58-as vereséget szenvedtek. Legközelebb csütörtökön immár a negyeddöntõben szurkolhatunk a magyar lányoknak.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Speciális versenyhelyzetben dobták fel a labdát vasárnap délután Nisben, hiszen sem a török, sem a magyar válogatott pozíciója már nem változhatott az Európa-bajnokság vasárnapi játéknapján. A mieink a csoportgyõzelemmel egyenes jutottak a nyolc közé. Ennek jegyében építette fel a rotációt a szakmai stáb. Raksányi Krisztina nem lépett pályára, a többiek idejét pedig jellemzõen 11 és 25 perc közé helyezték. Studer Ágnes és Dubei Debóra triplájával indult a mérkõzés, de ezt követõen 7-6-ra fordítottak a törökök. Innentõl nem alakult ki nagy különbség, majd a negyed végjátékában riválisunk kisebb lépéselõnybe került. 10 perc után 19-14-es állást rögzíthettünk. Furcsa negyedet láthattunk, hiszen duplából nem találtunk be, négy tripla és két büntetõ hozta a 14 pontot. A második szakaszban igyekezett agresszívebben támadni a gyûrût válogatottunk, de a távoli dobások továbbra is fontos fegyver maradtak. Lelik triplájával 19-19-nél egyenlítettünk, majd 25-23 után Studer újabb hármasa 26-25-ös vezetést hozott csapatunknak. A félidõ utolsó pontjait a törökök jegyezték, akik így 27-26-ra mentek a szünetben.

A statisztika megmutatta, hogy nem ez a kontinenstorna legélesebb tétmeccse. Nálunk a duplákat tekintve 17-bõl mindössze 3 kísérlet bizonyult sikeresnek, amihez 8 eladott labda jött. A török oldalon az 1/8-as triplamutató és a szintén 8 eladott labda okozott fejfájást. A szakmai stábjuk is felhívhatta a figyelmet a triplák jelentõségére, hiszen kettõ ilyennel indították a harmadik etapot. Ezzel érezhetõen lendületbe is jöttek, különösen a játékrész közepén – sportszerûen el kell ismerni – élesebbnek is tûntek, mint a mieink. Ezt kihasználva 47-36-ra léptek el. Válogatottunkat dicséri azonban, hogy nem engedte el a meccset és visszaküzdötte magát. A legjobbkor jött Studer harmadik triplája. A játékrész végére pedig 47-41-re jöttünk fel. A záró szakaszban jellemzõen 4-6 pont között mozgott az elõny. Ha jobban elléptek volna, mindig tudtunk válaszolni. Ennek eredményeként, amikor másfél perccel a vége elõtt Zele hármasa célt ért, 56-54-re jöttünk vissza. Az utolsó perc a büntetõkrõl szólt. Itt négyet hibáztak a törökök, így 10 másodperccel a vége elõtt labdánk volt az egyenlítéshez vagy egy triplával a gyõzelemhez. Határ Bernadett harcolt ki az utolsó másodpercben két büntetõt, amibõl az egyiket értékesítette. Így végül 59-58-ra nyertek a törökök.

Fotó: FIBA.Basketball

Eredmény

Magyarország – Törökország 58-59 (14-19, 12-8, 15-20, 17-12)

Statisztika

Hirdetés