Hirdetés
Európa

Laia Palau: egy pályafutás, ami még tartogat fordulatokat:

:

Hirdetés

Szeptember 10-én ünnepelte 40. születésnapját a spanyol válogatott és a Girona elnyűhetetlen irányítója Laia Palau.

23 év. Ennyi telt el Laia Palau első spanyol bajnoki címe, melyet az UB Barcelona csapatával szerzett, és a Girona idén májusi sikere között. Nem mindennapi pályafutást foglal keretbe ezen két bajnoki aranyérem. Ráadásul még nincs is vége ennek a felejthetetlen karriernek, miután a Gironával a spanyol válogatott ikonikus irányítója bajnoki címvédésre és Euroliga szereplésre készül.

Fotó: Spar Citylift Girona

Laia Palau a 2017-es csehországi Európa-bajnokság után egyszer már visszavonult a nemzetközi kosárlabdától. Ausztráliába szerződött, ahol a kisebb terhelés mellett az is vonzó volt számára, hogy utazgasson, világot lásson. Az ausztrál szezon végén aztán jött a Bourges hívása. Egykori csapata egy extrém sérüléshullám miatt kérte a segítségét, majd Lucas Mondelo hívta vissza a válogatotthoz és ezzel – ahogy Palau fogalmazott egy korábbi interjúban – megkezdődött a második fiatal kora.

A tenerifei Világbajnokságra készülve Lucas Mondelo mondása volt, hogy jöhetnek bármilyen klasszis játékosok Európából, a WNBA-ből, Laia Palau személyiségét, látásmódját és a játékhoz való agyát senki nem tudja pótolni. Szüksége van rá a tornán. Ennek a hívásnak pedig a klasszis irányító sem mondhatott ellent. A rövid visszatérés eredménye az lett, hogy a klubszinten Gironába szerződött és itt rögtön bajnoki címet ünnepelhetett. A nyáron újra Európa-bajnok lett a nemzeti csapattal, a Szovjetunió felbomlását követő modern éra első címvédését bemutatva. 2019 őszén pedig már reálisan beszélhetünk akár egy tokiói szereplésről is.

Laia Palau 40. születésnapja kapcsán rengeteg múltidéző összeállítás látott napvilágot. Talán két nyilatkozat ezek közül a leginkább magával rangadó.

„18 éves voltam, amikor először találkoztunk. Sok mindent nem értettem addig a kosárlabdáról, amíg nem beszéltünk és be nem avatott a sportág sajátosságaiba. Nagyon fontos személy a játékospályafutásomat tekintve.” – mondta Alba Torrens, míg Marta Xargay, akit többen személyisége alapján Palau utódjának tartanak a válogatottnál, így méltatta csapattársát. „Gyermekkoromban UB Barca meccsekre jártunk, amikor Laia még ott játszott. Rajongtam érte, a játékáért, azért az akaratérőért, amit mutatott a pályán és a védekezéséért. Azóta jó barátok lettünk, de mindig emlékeztetem rá, hogy gyermekkori példaképem.” – jegyezte meg nevetve egy interjúban Xargay

Hirdetés