Hirdetés
Archivum

Lauren Jackson-t beiktatták a Hírességek Csarnokába Ausztráliában:

:

Hirdetés

A hétvégén rendezték az Ausztrál Kosárlabda Szövetség nagyszabású gáláját, melyen köszöntötték a sportág azon meghatározó alakjait, akiket 2019-ben a Hírességek Csarnokába választottak. A hazánkban két évet töltõ Allison Tranquilli-t korábban már méltattuk. Ugyanúgy ebben a rangos nemzeti elismerésben részesült Lauren Jackson, a nõi kosárlabdázás egyik legmeghatározóbb alakja.

Fotó: wnbl.com.au

Fotó: wnbl.com.au

Lauren Jackson az egyik legmeghatározóbb alakja volt az elmúlt két évtizedben a nõi kosárlabdának. Példátlan eredménysorán túl közvetlen személyiségével és azzal, hogy igazi globális sztárrá tudta kinõni magát, rengeteget tett a nõi kosárlabda népszerûsítéséért.

A kiváló center 2016-ban jelentette be visszavonulását. Válogatott szinten már 1997-ben a Junior Világbajnokságon letette a névjegyét. A felnõttek között 2006-ban világbajnoki aranyérmet nyert az ausztrál válogatottal. Háromszoros (2000, 2004, 2008) olimpiai ezüstérmes, míg 2012-ben bronzérmet szerzett Londonban hazája válogatottjával. Ekkor a megnyitón Ausztrália zászlaját is vihette. Jackson végül 220 válogatott tétmérkõzés után, az olimpiai nõi kosárlabda tornák legeredményesebb játékosaként vonult vissza.

Globális sztárként hivatkoztunk rá a bevezetõben, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy Jackson a Seattle Storm együttesével kétszeres WNBA-bajnok. A tengerentúli profi ligában háromszor választották MVP-nek és nyolcszor szerepelt All-Star gálán. Az ausztrálok klasszis centere az elsõ és egyetlen olyan MVP-je a WNBA-nek, aki nem az Egyesült Államokban született. Sõt, jelenleg még az egyetlen játékos, akinek a seattle-i klub visszavonultatta a mezét. Európában eközben háromszor nyert Euroligát és volt az Euroliga Final Four MVP-je is.

Videós visszatekintés Lauren Jackson pályafutására

Hirdetés
Hirdetés