Hirdetés
Magyarország

Legyőzte a Kayserit, a továbbjutás kapujába ért a PEAC

NKA Universitas PEAC - Bellona Kayseri 80-74 (20-23, 19-14, 21-18, 20-19)

Európa Kupa, 5. forduló
Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok
Mendoza holgado, Kucirek, Marchis (Kunosic)

NKA Universitas PEAC: Kiss 21/6, Nelsopn 16, Marshall 20/6, Wentzel 16, Dudasova 2. Csere: Szücs, Selcova, Brajkovic 5.

Bellona Kayseri: Tonguc 8/6, Williams 14, Sventoraite 14, Boybeyi 6/6, Dawn 16/6. Csere: Derman, Kalbisagde, Tuzun 10.

Fotó: FIBA.Basketball / Rébay Viktor

Hirdetés

Az Európa Kupa 5. fordulójában az NKA Universitas PEAC 80-74-re legyőzte a Bellona Kayseri gárdáját és ezzel óriási lépést tett a továbbjutás felé.

Nagy tét mellett dobták fel a labdát Pécsett, hiszen egy győzelemmel a PEAC-nak karnyújtásnyi közelségbe kerülhetett a továbbjutás. A mérkőzés elején fej-fej mellett haladtak a csapatok. Wentzel Nóra, majd Chelsea Nelson, illetve Nikola Dudasova találataival rendre a pécsiek kerültek előnybe, de a törökök mindig utolérték a magyar csapatot. Szinte a teljes első negyedben ebben a mederben haladt a küzdelem. A Kayserinek 11-11 után egy triplával akadt egy megugrása, de innen Chelsea Nelson négy pontjával 15-14-re fordítottak a mieink. Az utolsó percben 19-18-as PEAC vezetés után egy újabb hármassal ismét magához ragadta a kezdeményezést a Kayseri és 10 perc után végül 23-20-ra mentek. A második negyed elején a korább pécsi légiós Egle Sventoraite (Siksniute) találatával először alakult ki ötpontos differencia. A PEAC azonban Ty Marshall és Kiss Virág révén látótávolságban maradt.

Fotó: FIBA.Basketball / Rébay Viktor

Elsősorban az eladott labdák okozhattak fejfájást pécsi oldalon, hiszen amíg az első negyedben mindössze kettő ilyet, addig a második etapban ötöt is feljegyeztek a statisztikai lapra. Nem telt el három perc, amikor 29-24-nél Csirke Ferenc időt kért. Rendezte sorait a PEAC és az ismét kiemelkedően játszó Kiss Virág öt pontjával 31-29-re felzárkózott a magyar csapat. Wentzel Nóra 2+1-es helyzete után 33-32-nél közel került az egyenlítéshez a pécsi gárda. Nem véletlen, hogy a Kayseri időt kért. A folytatásban újra megugrottak öt ponttal a vendégek, a félidő utolsó három perce 37-32 után viszont a PEAC-nak sikerült jobban. Egészen pontosan 7-0-s futással zárta a magyar együttes a félidőt és ezzel 39-37-nél már előrébb járt. Lélektanilag óriási pluszt adott, hogy előnnyel lehetett a hosszabb pihenőre vonulni. Pécsi oldalon Kiss Virág már ekkor 19 pontot jegyzett. A Kayserinél Destiny Dawn és Egle Sventoraite jutott 10-10 egységig. A harmadik negyedben villámrajtot vett a PEAC, Wentzel Nóra és Ty Marshall találataival 44-37-re lépett el a magyar együttes. Ez összességében egy 12-0-s széria volt. A török kosárcsendet egy tripla törte meg és ez új lendületet adott a csapatuknak. Három perccel később 49-48-as vendég-előnynél már pécsi időkérés miatt állt a játék.

Fotó: FIBA.Basketball / Rébay Viktor

Az utolsó 15 percbe fordulva óriási kérdés volt, hogy ezen a tipikus szünet utáni hullámzást mutató találkozón ki tudja megszilárdítani a fölényét. Szerencsére ez a PEAC-nak sikerült. A legjobbkor jött Ty Marshall és Chelsea Nelson klasszisa. Marshall egymaga hat pontot szerzett ezekben a percekben, így 56-51-nél ismét lépéselőnybe kerültek a mieink. Wentzel Nóra egy remek duplával megerősítette ezt, 58-51-nél kialakítva az addigi legnagyobb pécsi vezetést. A negyed végjátékában érdemben nem változott az összecsapás képe. Ennek megfelelően 60-55-ről vágtak neki a záró szakasznak a felek. Egy triplával a Kayseri még két egységre felzárkózott, de azóta tudjuk, hogy ennél közelebb nem kerültek. Erre ugyanis Wentzel Nóra öt ponttal válaszolt és 65-58 után már végig a PEAC akarata érvényesült. A vendégeknek 67-60 után 67-63-nál még akadt egy felzárkózásuk. Ekkor támadhattak, hogy közelebb kerüljenek. Ezzel nem éltek, amit kihasználva a Nelson-Marshall kettős villamásaival a PEAC 72-63-ra ellépett. Ivana Brajkovic duplája pedig 74-63-nál kétszámjegyű előnyt eredményezett. Az utolsó három percben 9-11 pont környékén mozgott a differencia. Az utolsó 40 másodpercben két duplával szépített a törökök, de a PEAC sikere nem forgott veszélyben.

Fotó: FIBA.Basketball / Rébay Viktor

Hirdetés