Hirdetés
USA

Lehetetlen helyzetbe hozták Elena Delle Donne-t:

:

Hirdetés

A napokban az Egyesült Államokban a WNBA szezon előkészületei kapcsán Elena Delle Donne státusza került a középpontba. A címvédő Washington Mystics sztárja rendkívül nehéz döntés előtt áll.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a WNBA orvosi bizottsága úgy határozott, hogy a 2008-ban Lyme-kórral diagnosztizált és azóta rendszeres gyógyszeres kezelés alatt álló világklasszis játékos nem számít kiemelten veszélyeztetettnek. Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha Elena Delle Donne úgy dönt: nem kockáztat és kihagyja a szezont, akkor nem lesz jogosult a bérére.

Delle Donne a Players’ Tribune felületein osztotta meg gondolatait a helyzetről. Kiemelte, hogy “krónikus Lyme-kórral” küzd, amit speciális tünetegyüttes jellemez. Ilyen többek között a tartós nyirokcsomó-duzzanatok, láz, torokfájás, ízületi fájdalmak, hátfájás, izomfájdalmak, ujj- és csuklóduzzanat. Naponta 64 tablettát szed és az immunrendszere rendkívüli veszélynek van kitéve már egy átlagos influenza-szezonban is. Az orvosa ezt leírta a WNBA orvosi bizottságának, amikor megkezdődött a vizsgálat arról, hogy veszélyeztetett-e.

A legnagyobb probléma Delle Donne szerint, hogy nem átlátható a WNBA orvosi bizottságának döntési folyamata. Gyakorlatilag annyi történt, hogy bekérték a lelelteit és pár nappal később visszajött a határozat, hogy megítélésük szerint nem jelent a Mystics sztárjának egészségére kiemelt kockázatot a floridai szereplés. Senkit nem hallgattak meg személyesen és fellebbezni sem lehet a döntés ellen. Nagy jelentősége van ennek, hiszen akit veszélyeztetettnek nyilvánítanak, az jogosult az egész szezonban a bérére és minden ellátásra.

A Mystics sztárja szerint gyakorlatilag olyan helyzetbe hozza a liga, hogy döntenie kell az egészsége és a megélhetése között. Emiatt pedig elárulva érzi magát, miután sok áldozatot hozott a WNBA-ért és egy ilyen nehéz helyzetben nem álltak mellé.

A washingtoni gárda vezetőedzője Mike Thibault egyértelművé tette, hogy kiállnak játékosuk mellett és kapja a fizetését. Most nincsenek döntési helyzetben, mivel Delle Donne-t januárban műtötték a derekával és még egyébként sem játszhatna. Tehát most egy átlagos sérült játékosként kezelik. A döntést majd akkor kell meghozni, ha ténylegesen játszhatna. Delle Donne azonban jelezte, hogy nem szeretné, ha a csapat szezonja rámenjen erre a helyzetre és minden erről szóljon a nyilvánosság előtt, így időben dönteni fog.

Hirdetés