Hirdetés
3x3

Lejátszotta első felkészülési tornáját a 3×3-as válogatott:

:

Hirdetés

Csütörtökön és pénteken Bécsben szerepelt a Négy Nemzet Tornáján a 3×3-as felnőtt válogatottunk. Földi Attila szövetség kapitányt kérdeztük a tapasztalatairól.

Nem volt nyilvános a torna, így az elején nézzük, hogy milyen mezőnyben szerepeltetek?

Osztrák, szlovák és szerb (felnőtt, U23) ellenfelekkel találkoztunk. Kicsit kaotikus volt a szervezés, ráadásul a szerbek beragadtak a határon, így az első napra nem érkeztek meg. Mi a 12 fős keretünkből formált három csapattal vettünk részt a tornán. Mivel még nem dőlt el, hogy kik alkotják az Eb-selejtezőn szereplő négyest, így az eddigi benyomásaink alapján igyekeztünk három egyforma erősségű csapatot kialakítani.

A szerb felnőttet leszámítva mindenkinek sikerült minden riválist megvernie. A szerbekkel három mérkőzést játszottunk, melyek közül egyet nyertünk, kettőt elveszítettünk. Az a három mérkőzés volt a tornának a leginkább értékelhető eredménye. Igazán jó meccseket vívtunk, mivel a szerbek erős, fizikális csapattal érkeztek.

Az egyéni teljesítményeket tekintve mindenkivel maximálisan elégedett vagyok, kimondottan kellemes meglepetésekről számolhatok be. A lányoknak is ezt mondtam a torna után, hogy pár játékosról nem is gondoltam, hogy ennyire jók tudnak lenni. Megmondom őszintén, hogy fáj a fejünk arra gondolva, hogy kit válasszunk ki az Eb-selejtezőre. A munka jó ment eddig is és a tornán meggyőztek minket, hogy ez a gyakorlatban is jól néz ki.

Játékban, taktikában van olyan tapasztalatod, amit kiemelnél?

Még egy kicsit érdemes visszatérni a szerbek elleni mérkőzésre. Ők fizikálisan sokkal nagyobb darabok voltak, mint mi. Ez azonban a játékban nem érződött, ami nekem egy nagyon fontos visszajelzés. Várhatóan ez lesz a felállás a teljes 3×3-as szezonban, hogy kisebb csapat leszünk az ellenfelünknél. Ezáltal próbálunk gyorsan játszani. Sok bontással, sok betöréssel. Ez abszolút működött, kellemetlen ellenfelek tudtunk lenni.

Taktikai dolgokat nézve, mi alapjátékokat játszottunk, nem mentünk bele a részletekbe. Erre most nincs is szükség. Akkor kell majd taktikázni, amikor a legfontosabb lesz. Az alapkoncepciókat gyakoroltuk, ahogy az edzéseken is ezt tesszük legtöbbször.

A 3×3-as szakágban újoncnak számító játékosok milyen benyomást tettek?

Az újoncok is  annyira beleillenek, hogy már nem is néznek ki újoncoknak. Nem mennék bele külön-külön, mert kimondottan elégedett vagyok mindenkivel. Nem gondoltam, hogy ennyire jó és kiegyenlített lesz a keret. Arra számítottam, hogy jobban ki fognak jönni a különbségek.

Megvan a 12 ember, tudunk menni tornákra és tudjuk forgatni a csapatot. Ha ezt így rendszerbe foglalva egész nyáron át csinálhatjuk, akkor én már elégedett leszek. Azzal ugyanis – függetlenül az eredményektől – jó alapot rakunk le egy új rendszernek, amivel a nyár egyik fontos célját teljesítettük.

Mondtad, hogy az Eb-selejtezőkre még nincs meg a keret. Összességében viszont azok a négyesek, akiket ezen a tornán láttunk, már előrevetítik a nyári eseményekre a terveidet?

Az Eb-selejtező fogja meghatározni, hogy milyen lesz a három négyes. Amikor azt meghatároztuk, akkor ahhoz igazítva lesz a másik kettő négyes kihirdetve. Ugyanakkor ez nem állandósul a nyár folyamán. Addig lesz így, amíg megforgatunk mindenkit legalább egy tornán. Utána húzunk egy vonalat és újra szeretnék versenyhelyzetet teremteni.

Ha az Eb-selejtezőn szereplő négyes sikerrel vívja ki a kvalifikációt, akkor az még nem azt jelenti, hogy ők lesznek az Európa-bajnokságon résztvevő csapat. Ez is egy szimpatikus elgondolás a csapatépítésre, de én mondtam a lányoknak, hogy minden alkalommal megpróbáljuk a legerősebb felállást szerepeltetni. Ha valaki jobban teljesít, mint a másik, akkor nincs okunk nem cserélni.

Nem az a cél, hogy legyen három négyes és az külön mozogjon, hanem egy csapat legyünk és úgy lehessen mixelni, hogy mindig a legjobb felállást vigyük a versenyre. Azt kell látni, hogy bár nyilván az Eb-selejtező és sikeres kvalifikáció esetén az Európa-bajnokság a fő esemény idén, de az összes torna fontos nekünk. Egyetlen tornára sem úgy megyünk majd, hogy annak az eredménye mindegy lenne. Remélem, hogy ez motiválja majd a játékosokat is.

Nem szeretnék túlzásba esni, de ha versenyben akarunk maradni 3×3-ban, akkor minden egyes pontot meg kell becsülni.

Így van. Idén lesz egy Eb-selejtezőnk és annak függvényében egy Európa-bajnokságunk, de ezen felül az összes torna egy Vb-selejtező 2023-ra, mert pontokat gyűjtünk. Rendkívül fontos, hogy a maximumra törekedjünk minden alkalommal.

Zárásul nézzük: hogy folytatódik a munka?

A hétvégét megkapták a lányok. Hétfőn állunk vissza és május 28-án részt veszünk a B33 tornán az Óbudai Kaszások pályáján. Ott több torna lesz, többek között egy női is, ahol minden csapatunk elindul. Nagyon kevés időnk van, de addig szeretnék döntést hozni az Eb-selejtezőn résztvevő keretről, mert az utolsó héten már minél többet kellene annak a négyesnek együtt játszania. Emiatt nem lehet az utazásig nyitott versenyhelyzetet csinálni, mert az Eb-selejtezőn szereplő négyesnek össze kell szoknia.

Hirdetés