Hirdetés
Archivum

Lengyelország ellen kezd a magyar válogatott Bakuban:

:

Hirdetés

Hétfõn a déli órákban megkezdi szereplését Bakuban a Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál leány kosárlabda tornáján az U16-os válogatottunk. Elsõ ellenfelünk Lengyelország lesz.

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Az EYOF kosárlabda tornája mindig egy speciális helyet foglal el a versenynaptárban. Elsõsorban tapasztalatszerzési, illetve a korosztályos Eb-re hangoló gárdáknak felkészülési lehetõség. Bár eredménykényszer ilyenkor nincs a résztvevõkön, de mégis olimpiai hangulatban egy nagy multisport esemény keretei között lehet gyakorolni. Ez pedig megadja a rangját a küzdelmeknek. Ráadásul egy hét alatt öt minõségi meccset kínál az EYOF, aminek a jelentõségét nem lehet lebecsülni.

Az elsõ rivális Lengyelország lesz, akik nem teljesen ismeretlenek. December végén az Olimpiai Reménységek Versenyén már találkoztunk velük, akkor 73-44-es sikert aratott a magyar csapat. Mindkét keretben akadtak változások, de így is van egy viszonylag friss élmény hétfõi ellenfelünkkel szemben. Azon a meccsen a magabiztosan nyert lepattanócsata mellett a védekezés volt kiemelkedõ. A mieink 27 szerzett labdával zártak.

A védekezés jelentõségét hangsúlyozta lapunknak adott interjúban Igor Skocovski vezetõedzõ is. A magyar csapat július 6-án kezdte a felkészülést. Az EYOF elõtt két mérkõzést vívott Isztambulban az együttesünk és mindkettõt megnyerte. „Védekezésben meg tudtuk valósítani azt, amit eddig is gyakoroltunk. Ez volt az egyik legfontosabb feladat a hétvégén.” – fogalmazott akkor visszatekintésében a szövetségi kapitány.

A lengyelek Fehéroroszországgal vívtak két meccset az EYOF elõtt, mindkét alkalommal 17 pontos sikert arattak. Magas poszton igyekeznek dominálni Emily Kalenik révén. Õ ellenünk is leszedett 8 lepattanót, míg most a fehéroroszok ellen volt egy 11 pont, 11 lepattanós dupla-duplája, illetve egy 14 pontos meccse. A másik meghatározó játékosuk Agata Makurat, aki egy gyors és távolról is jól dobó irányító.

A magyar válogatott azokkal az erényekkel, amiket decemberben az ORV-n, áprilisban Franciaországban és most múlt héten Isztambulban mutatott, esélyesként léphet pályára. Nyilvánvalóan egy nagy torna nyitó meccse akkor sem egyszerû feladat, ha nem eredményorientált a szereplés. Mindkét csapatra igaz – nagyon fiatal versenyzõ korosztály lévén – , hogy mennyire tudott akklimatizálódni.
 

Hirdetés