Hirdetés
Magyarország

Lépéselőnyben a Szekszárd a bajnoki negyeddöntőben

NKA Universitas PEAC - Atomerőmű KSC Szekszárd 64-69 (18-13, 16-22, 13-20, 17-14)

TIPPMIX NŐI NB I. A - Play-Off, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia - Fűzy Ákos Centerpálya
Tóth Cecília, Tőzsér Dénes Kelemen, Nagy Viktor (Hartyáni Zsolt)

NKA Universitas PEAC: Kiss 17, Gwathmey 10, Katanic 4, Simon 5, Calhoun 9/3. Csere: Wentzel 16/12, Sanchez -, Szűcs 3, Pap -, Olawuyi -, Rátkai -, Laczkó -.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer 7, Dudásová 7/3, Wallace 25/12, Goree 18/3, Mányoky 2. Csere: Krnjic 8, Boros -, Bálint -, Horváth -, Miklós 2, Szűcs -, Holcz -.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-0 az Atomerőmű KSC Szekszárd javára.

Fotó: Rónási Márton

Hirdetés

A bajnoki negyeddöntő párharc első mérkőzésén az Atomerőmű KSC Szekszárd 69-64-re múlta felül az NKA Universitas PEAC együttesét.

A feldobást a Szekszárd együttese nyerte. A PEAC oldaláról Kiss Virág ugrott a labdáért, aki az alapszakasz utolsó fordulójában elszenvedett vállsérülése ellenére is vállalta a játékot. A rájátszás negyeddöntőit tekintve ez a bizonyos PEAC – Szekszárd találkozó ígérkezett a legizgalmasabbnak, már csak pusztán a helyezések miatt is. A PEAC ugyanis a Sopron legyőzésével a negyedik, míg a Szekszárd a Győr elleni veresége révén az ötödik helyen végzett az alapszakaszban. Ez alapján tehát nem is meglepő, hogy mennyire kiélezetten vette kezdetét a mérkőzés. Az első találatok is csak két perc elteltével születtek meg, méghozzá pécsi oldalon. Előszőr Kiss Virág, majd Simon Zsófia talált be, mellyel 4-0-ás lépéselőnybe került a hazai együttes. Ezután a KSC indított kontratámadást. A labda Sydney Wallace-hoz ért, aki bár nem kosárral, de egy kiharcolt faulttal fejezte be akcióját, amiért kettőt dobhatott. Két büntetőtalálata után pedig már 4-2 volt az állás. Ekkor viszont ismét Kiss Virág vette kezei közé az irányítást. A Pécs válogatott centere egymásután kétszer is betalált, mellyel hat pontos előnyt szerzett csapatának. A PEAC pedig ezután is remek támadóformát produkált, amire Zseljko Djokics tanítványi egyenlőre nem találták az ellenszert védekezésben. A következő percekben ez a hat pontos differencia tehát állandósulni is látszódott, mígnem Sara Krnjic is beállt a pontszerzők sorába. A vendégek magasembere kétszer is sikeres volt, mellyel összesen négy pontot faragott le csapata hátrányából. Ekkor egészen pontosan 13-11-et regisztrálhattunk. A Pécs azonban egy pillanatra sem adta ki kezei közül az irányítást. Tovább menetelt a Jovan Gorec által vezényelt gárda, s az első negyed végére ismét egy magabiztosabb 5 pontra növelték előnyüket. Az utolsó találatot Mányoky Réka szerezte, mellyel kialakult a játékrész 18-13-as eredménye.

Fotó: Rónási Márton

A második felvonás Kiss Virág sikeres büntetőjével folytatódhatott, miután ismételten lelassult a pontszerzés. Három perc leforgása alatt, Kiss találatán kívül csupán egyetlen kosár született, méghozzá Cyesha Goree által. Ezután viszont igencsak felgyorsultak az események. A főszerepet továbbra is Goree élvezhette, kinek vezetésével a Szekszárd két pontra zárkózott fel. 19-17-et regisztrálhattunk, amikor a hazaiak kértek időt eligazításra, visszatérve pedig hasonlóképpen folytatódott a játék. A Pécs oldaláról Gwathmey talált be, melyre Goree válaszolt, majd ismét Gwathmey pontjai következtek, mellyel 23-19-re változott az állás. Ahogy telt az idő, a Szekszárd egyre közelebb férkőzött ellenfeléhez, Sydney Wallace hárompontosával előszőr egy pontra zárkóztak fel Djokicsék, majd Nikolina Dudásová kosarával át is vették a vezetést. 25-26-nál tehát pécsi időkérés szakította meg a játékot. A folytatásban pedig kezdetét vette a jól megszokott adok-kapok játék. Egy viszonylag hosszabb perióduson át kosárra-kosár volt a válasz, a csapatok fej-fej mellett haladtak, így tehát egy, maximum két pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki. Egy percre a nagyszünettől 33-32-t regisztrálhattunk a vendég együttes javára, ám az utolsó pillanatban Kiss Virágot faultolták, aki a hibáért kettőt dobhatott. Mivel mind a két dobás találat lett, így a mérleg ismét a PEAC felé billent. Pár másodpercre a félidő vége előtt azonban még egy szekszárdi időkérés szakította meg a játékot. S, mint ahogy az a későbbiekben kiderült, jól is döntött a szekszárdiak szakembere, taktikai egyeztetés után a játékrészt ugyanis Goree duplája zárta, mellyel újból a KSC vette át a vezetést. A csapatok tehát 34-35-ről fordulhattak.

Fotó: Rónási Márton

A második félidőt a vendégek egy 9-1-es rohammal indították, mely azonnali időkérésre kényszerítette Jovan Gorec vezetőedzőt. Visszatérve sem nagyon tudták megfékezni a vendégek támadásait a pécsiek, így a különbség 37-47-nél végül a tíz pontot is elérte. Ezután egy 10-3-as pécsi szakasz vette kezdetét. 47-50-nél Wentzel Nóra, aki szintén sérülésből tért vissza, szerzett egy hárompontost, mellyel a PEAC három pontra tudott felzárkózni. Ekkor már Zseljko Djokics kért időt, visszatérve pedig újból rendezni tudták soraikat. A negyed vége előtt még Dudásová, majd Mányoky talált be, mellyel 47-55-re változott az állás. A mérkőzés záró szakasza tehát innen folytatódhatott, a játékrészt pedig ismételten a KSC nyitotta magabiztosabban. Előszőr, újból tíz pont körülire növelték előnyüket Djokics vezetőedző tanítványai, ám ezután a PEAC is bekeményített, s 57-61-nél négy pontra tornázták le hátrányukat. Pillanatok alatt ismét egy kiélezett, rettentő fizikális mérkőzés kerekedett, amit a játékvezetők legjobb tudásuk szerint próbáltak meg kordában tartani. Ennek ellenére, a Szekszárd már négy percre a találkozó vége előtt faultproblémákkal küzdött, ami a későbbiekben akár meg is nehezítheti a dolgukat. A vendégek azonban a folytatásban is higgadtan kosárlabdáztak, melynek köszönhetően az utolsó egy percben is még hét pontos előnyt élvezhettek. Ekkor azonban a PEAC válogatott bedobója vette kezei közé az irányítást. Wentzel Nóra egy kulcsfontosságú hárompontost süllyesztett az ellenfél hálójába, mely ismét partiba hozta a PEAC-ot. Zseljko Djokics tehát ki is kérte idejét. Visszatérve egyre inkább érezhető volt a feszültség, illetve a csapatok maximális koncentrációja. 61-65-öt mutatott a kijelző, amikor Miklós Melinda talált be, ezzel pedig tulajdonképpen már nyert ügye volt a vendég együttesnek. Pár másodpercre a meccs végétől a PEAC már nem is tudott hatalmas változtatásokat eszközölni, még Wentzel Nóra bevágott egy újabb triplát, ám ez már nem sokat változtatott a lényegen. A 64-68-as végeredményt végül Sydney Wallace büntetői alakították ki, mellyel az Atomerőmű KSC Szekszárd nyerte a rájátszás negyeddöntő-párharcának első találkozóját. Az állás tehát 1:0 a KSC javára, a folytatás pedig pénteken következik, Szekszárdon.

Fotó: Rónási Márton

Hirdetés