Hirdetés
Magyarország

Lépéselőnyben várja az Európa Kupa selejtezők visszavágóit a Ludovika-FCSM Csata és az NKA Universitas PEAC:

:

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés

A héten rendezik az Európa Kupa selejtezőinek visszavágóit. A magyar csapatok közül a Ludovika-FCSM Csata hazai pályán 15 pontos előnyre tett szert a svéd A3 Basket Umeával szemben, az NKA Universitas PEAC pedig 17 ponttal nyert a görög Niki Lefkadas otthonában.

Az első mérkőzésekhez hasonlóan Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kértük arra, hogy foglalja össze várakozásait a visszavágókkal kapcsolatban.

A múlt hét talán legnagyobb pozitívuma a nagy különbségű magyar sikerek mellett, hogy kifejezetten motivált és felkészült csapatokat láthattunk. 

Egyetértek, mindkét csapat ilyen mentalitású. A Csata, mint újonc, minden erejét bevetve küzd a csoportkörért. Egy újonc számára nagyon nagy dolog. A Pécsnek pedig már a neve és a hagyományai is megkívánják azt, hogy nemzetközi porondon játsszon.

A PEAC selejtezőjét nézve, szerintem nem volt egy súlycsoportban a két csapat. Egy hosszú, kimerítő utazás volt mire eljutottak Lefkadába és ezek után tudtak ilyen szinten dominálni. A visszavágó hazai pályán szerintem ujjgyakorlat lesz a Pécsnek. Főleg úgy, hogy láthatóan erősödtek és egységben vannak. Jó kis szerkezetű és összetételű keretnek tűnik.

Fotó: FIBA.Basketball

A Csata 15 ponttal nyert hazai pályán, aminek papíron szintén elégnek kell lennie, de ez a 10-15 pont mindig nehéz. Egy kicsit meg is nyugodnak a játékosok és ha olyan lesz a mérkőzés menete, hogy nem tudod irányítani, akkor kevés is lehet. Én bízom benne, ha a Csata nem is tud nyerni, akkor is a továbbjutáshoz elegendő eredményt ér el.

A visszavágókat nézve a Ludovika-FCSM Csatánánál a legnagyobb kihívás talán az lehet, hogy mindenben az első élményeit tapasztalja. Akár utazásban, akár abban, hogy két nemzetközi meccs között még egy bajnoki is szerepel. 

Ahogy mondtam, bizakodó vagyok, hogy elég lesz a Csatának az előny. A svéd kosárlabda nem rossz, de múlt héten is beszéltük: az Umea ugyan rendszeresen ott volt az Európa Kupában, kiemelkedőt viszont nem nyújtott és most sem láttam tőlük. Nekem az első idegenbeli túra elég régen volt, így annak az élményét nem tudom felidézni. Inkább a Covid szempontot emelném ki. A pontos szabályokat nem ismerem, nem tudom mennyire lesz teljes elzárás a játékosoknak, de ha valaki ezt először csinálja, az lehet egy kicsit zavaró. Én abban bízok, hogy a 15 pontos győzelem és a hétfői hosszabbításos siker élménye, ad egy olyan feldobott lelki állapotot, ami átlendíti őket az utazás és az első idegenbeli túra nem annyira gördülékeny dolgain.

Ha egy klub Európa Kupázni szeretne, akkor az azt jelenti, hogy heti két mérkőzést vív. Ilyen helyzetben a legjobb felkészülés, ha egy csapat játszik közte bajnokit és nem egy hetet készül a selejtező visszavágójára. Továbbjutás esetén ugyanis szezon közben is ez vár rájuk.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Az NKA Universitas PEAC kapcsán kérdeztelek múlt héten a légiósok és a hazaiak szerepéről. A legértékesebb tapasztalat az elmúlt egy hétből, hogy most egység látszódik ebben Pécsett. A 17 pontos idegenbeli siker után mire kell figyelni? 

Nekem is ez a benyomásom, amit a bevezetőben mondtál. Kiss Virág jó ideje egy stabil teljesítményt nyújt, Wentzel Nóra szintén. Neki a fiatalságából adódóan vannak olyan helyzetek, amikor nem a legjobb döntést hozza, de így is abszolút stabilan lehet rá számítani. Szücs Réka pedig magabiztosan kézben tartja az irányító posztot. Látva Ty Marshall játékát, ilyen szintű légiósa régen volt a PEAC-nak. Vele nagyon jól jártak és komoly erősségük lehet egész évben.

Ilyen nagy különbségnél leginkább arra kell figyelni és tudatosítani a játékosokban, hogy 0-0-ról indul a mérkőzés. A 17 pont sem sokkal több, mint ami a Csata győzelme. Így itt is igaz, amit azon párharc kapcsán mondtam, de ezt a Pécsnek idegenben sikerült elérnie. A legfontosabb, hogy ne nyugodjanak meg a játékosok a hazai pálya és a nagy előny tudatától.

Az Európa Kupát idén kinyitották egy bővebb mezőny előtt, így a tradicionális nemzetek mellett például brit, luxemburgi, izlandi és norvég együttest is láthattunk. 

Én azt vallom, hogy mindenkinek meg kell adni a lehetőséget a fejlődésre. Magyar szemmel ráadásul senkit nem szabad lebecsülni. Az Európa Kupában szerencsés esetben már a csoportkörben kialakulnak élesebb helyzetek, de benyomásaim szerint az igazán tétmeccsek eddig is a csoportból való továbbjutás környékétől vannak. Ezen pedig nem változtat a mostani bővítés sem.

Menetrend

Szeptember 29., szerda
18:00 Niki Lefkadas – NKA Universitas PEAC

Szeptember 30., csütörtök
18:00 A3 Basket Umea – Ludovika-FCSM Csata

Az első mérkőzések

Ludovika-FCSM Csata – A3 Basket Umea 77-62 (21-16, 12-12, 19-21, 25-13)

AS Niki Lefkadas – PEAC-Pécs 63-80 (10-13, 13-24, 17-17, 23-26)

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés