Hirdetés
Magyarország

Letarolta a Sopron a Galatasaray-t

Sopron Basket - Galatasaray 73-44 (16-14, 28-12, 11-6, 18-2)

Euroliga, 13. fordulóc
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Zdenko Tomasovic, Ariadna Chueca Moreno, Jan Baloun (Drazen Strok)

Sopron Basket: Williams 12/3, Fegyverneky 12/6, Varga A.6 , Határ 16, January 8/6. Csere: Jovanovic 8, Czukor 4, Gaye 5, Sitku 2, Varga S. -.

Galatasaray: Davis 13, Gulcan 6, Bilgic 4, Plum 12/3, Krajisnik 4. Csere: Albayrak -, Sahin -, Yilmaz 1, Basaran Turan 4.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Az Euroliga 13. fordulójának utolsó mérkőzésén a Sopron Basket – Jelena Brooks játékát nélkülözve is – 73-44-es győzelmet aratott a Galatasaray együttese ellen.

A mérkőzés feldobását egyik fél sem szerezte meg. A labda viszont soproni kézről ment ki a pályáról, így az első támadást a vendégek indíthatták – az akciót végül Kaela Davis fejezte be egy sikeres ziccerrel. Válasz a hazaiaktól azonban nem érkezett, a következő pontok is török oldalon születtek. Előszőr Tina Krajisnik majd ismét Davis találatát láthattuk, így a Galatasaray 6 ponttal meglépett. Soproni oldalon az első pontok Határ Bernadett nevéhez fűződtek, aki büntetőkből volt sikeres (2-6). A folytatásban Davis – alig négy perc elteltével – a hatodik pontját szerezte meg, majd January volt sikeres középtávolról. A Sopron azonban továbbra sem tudott jelentősen felzárkózni, hiszen török oldalról jött is a következő találat (4-10). Ezután Gabby Williams és Kelsey Plum váltott kosarakat, így 6-12-nél Gáspár Dávid kérte ki a találkozó első idejét. Jót tett a hazaiaknak a rövid taktikai szünet, ugyanis a pályára visszatérve azonnal Fegyverneky Zsófia szerzett kosarat, – méghozzá távolról – így a Sopron három pontra zárkózott fel (9-12). A folytatásban Határ helyére Aby Gaye érkezett, aki rögtön egy alsóposztos találattal indított. Később, January triplájával 14-14-nél egyenlítettek a hazaiak, majd Gaye újabb találatával át is vették a vezetést. Az első negyed 16-14-es soproni vezetéssel végződött.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A második felvonás Nevena Jovanovic tempójával indult, amivel meg is kezdődött a szokásos adok-kapok játék. Kosárra-kosár volt a válasz, ami lehetővé tette, hogy az előny továbbra is Gáspár Dávid együttese kezében maradjon. 26-21-nél Gabby Williams labdaszerzésből indított akcióját láthattuk, amit végül egy gyönyörű kosárral fejezett be – méghozzá faulttal együtt. Büntetődobása előtt azonban a vendégek vezetőedzője kért időt. Visszatérve, a soproniak légiós klasszisa könnyedén értékesítette egyetlen dobását, így az állás 27-21-re változott. Török oldalról továbbra sem érkezett találat, a hazaiak viszont nem engedtek szorításukból. Az első játékrészhez képest védekezésükben is javulást láthattunk – támadásukról már nem is beszélve. Kiegyensúlyozott játékuknak köszönhetően előnyük végül 10 pontra nőtt, így újból a törökök vezetősége kért időt eligazításra (31-21). Azonban ez sem zavarta meg a magyar címvédőt, a pályára visszatérve Határ kosara következett. Ezután Czukor Dalma is megszerezte első pontjait. Kiváló védekezéséből labdát szerzett, és 1-0-ás akciót indított – a következő támadás során pedig a gólpasszt adta, amiből Határ dobhatott kosarat (37-21). A pályán az abszolút soproni dominancia érződött, amit persze a 15 pontos előny is igazolt. 39-22-nél Williams értékesített két büntetőt – Kaela Davis faultját követően. Ezután viszont a törökök is belendültek, és sorozatban öt pontot szereztek – Gizem Basaran Turan kosara után Gáspár Dávid kért időt (39-26). A hátralévő egy perc már teljes egészében a Sopronnak kedvezett. Egy hárompontost, illetve egy közeli dobást értékesítettek, amiknek köszönhetően a felek végül 44-26-ról fordulhattak. A Galatasaray erős kezdése ellenére, a hazaiak jó csapatjátékuk miatt majdnem 20 pontos előnnyel zárták az első félidőt – Határ Bernadett a mezőny legjobbjaként 12 pontot szerzett. 

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A második félidő első négy pontja a Galatasaray oldaláról érkezett – a sorozatot Határ Bernadett szakította meg közeli dobásával. Ezután Nevena Jovanovic találata következett, így 48-30-nál a törökök kértek rögtön időt. Visszatérve ismételten a vendégektől érkezett a fellángolás – ezúttal nyolc pontot szereztek egyhuzamban – amivel tíz pontra zárkóztak fel (48-38). A második negyedben produkált teljesítményükhöz képest kisebb zavarodottság volt érezhető a soproniak, nagyszünet utáni játékán. A csapatot végül Fegyverneky Zsófia próbálta meg rendezni irányítójátékával, amihez Jovanovic koncentrált védekezése is csatlakozott. Fegyverneky a törökök zónavédekezésében is megtalálta a hibát, a sarokból szerzett egy nagyon fontos triplát (55-38). Ezt azonban már Kelsey Plum sem hagyta megválaszolatlanul, ő is kívülről volt sikeres. Az utolsó egy percbe érkeztek az események, amikor is Sude Yilmaz szerzett kosarat Czukor Dalmától, aki pedig védekezése közben sportszerűtlen hibát követett el – Yilmaz két büntetőt dobhatott. Mivel mind a kettő bement neki, így a mérkőzés záró szakasza 55-42-ről folytatódhatott. 

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A végső 10 perc viszonylag kaotikusan kezdődött – oda-vissza támadtak a csapatok sikeres kosár nélkül. A ponthiányos sorozatot végül Varga Alíz törte meg középtávoli találatával, amivel a Sopron ismételten 15 pontra növelte előnyét (57-42). Ezután Határ Bernadett volt sikeres, amivel a 16-ik dobott pontját szerezte meg. Török időkérés következett, ami láthatóan továbbra sem segített a vendég együttesen. Ezúttal Williams találatát láthattuk távolról, miután Varga Alíz másodjára is visszaszedte csapata támadólepattanóját. Ezzel már 20 pontra nőtt a Sopron Basket előnye (62-42). A folytatásban Williams is megszerezte 12-ik dobott pontját. Három percre a találkozó végétől 67-44-es állást regisztrálhattunk, illetve Aby Gaye-nek ítéltek a bírok technikai hibát – Davis dobhatott egy büntetőt. A török együttes légiós játékosa nem tudta dobását értékesíteni, így az állás változatlan maradt. A nagy különbségnek köszönhetően Gáspár Dávid az utolsó percekben már fiatal játékosait is bevetette. Varga Sárával és Sitku Zsuzsannával a pályán a Sopron Basket továbbra is dominálta a mérkőzést, sőt, fiatal, de annál érettebb tudásukat még ők is megvillanthatták. Az utolsó kosarat Czukor Dalma szerezte, így tehát a Sopron 73-44-es sikert aratott a Galatasaray csapata ellen.

Hirdetés