Hirdetés
Archivum

Letette esküjét a nápolyi Universiadéra utazó magyar csapat:

:

Hirdetés

Ünnepélyes esküt tett a július 3-14. között Nápolyban sorra kerülõ 30. nyári Universiadén szereplõ 160 fõs magyar küldöttség az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) aulájában szerdán.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI/Illyés Tibor

“Nem kis erõfeszítést jelent és követel a sport és a szellem egyidejû edzése. Az itt összegyûlt fiatalok magas szinten ûzik mindkettõt, önök egyszerre képesek mindkét területen helytállni” – mondta Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár, majd kiemelte, hogy egyre több ország vesz részt az Universiadén, ami jelzi az esemény rangját.

Az Universiadéra a magyar csapat tagjait 38 felsõoktatási intézmény – közte 14 külföldi – delegálja, a legtöbben a Testnevelési Egyetemet (TF) képviselik.

Mocsai Lajos, a TF rektora kiemelte, hogy az Universiade az egyetemi sport különleges ünnepe, az olimpia elõszobája.

Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Fõiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, a delegáció vezetõje emlékeztetett arra, hogy az egykori magyar Universiade-résztvevõk közül késõbb többen lettek élsportolók, olimpiai és világbajnoki érmesek, illetve sportvezetõk.

Felidézte, hogy az Universiadék 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst-, és 112 bronzérmet nyertek. Az egyetemisták és fõiskolások olimpiájának nevezett nápolyi eseményen a magyar fiatalok 12 sportágban – atlétika, íjászat, cselgáncs, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, röplabda, tekvondó, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda – versenyeznek majd.

Kiss Ádám örömtelinek nevezte, hogy négy csapat is indul a küzdelmekben: férfi és nõi vízilabdában, valamint nõi kosárlabdában és röplabdában. Megjegyezte, hogy röplabdacsapat az 1965-ös budapesti Universiade óta elõször indul az egyetemisták olimpiáján.

Az eskü szövegét Bleicher Réka röplabdázó mondta el a versenyzõk és a bírók elõtt.
Az esemény zárásaként Szabó Tünde adta át a csapatzászlót Kiss Ádám delegációvezetõnek.

Forrás: MTI

Hirdetés