Hirdetés
Archivum

Lettország ellen zárja a csoportkört a magyar válogatott Udinében:

:

Hirdetés

Hétfõn lezárul a csoportkör Udinében az U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon. Az elsõ két mérkõzését megnyerõ magyar válogatott Lettország ellen lép pályára 18 óra 45 perctõl.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Kiválóan kezdte az U18-as Európa-bajnokságot válogatottunk. A szlovénokat a nyitó meccsen végig vezetve sikerült legyõzni, a találkozó végére ráadásul teljesen felörültük a riválist. A németek az elmúlt években eredményesen szereplõ csapatot hoztak erre a tornára, de válogatottunk remek játékkal aratott magabiztos gyõzelmet felettük. A mérkõzés képéhez hozzátartozik, hogy az elsõ negyedben elveszítették a németek az egyik legjobbjukat. Ez azonban semmiben sem csökkenti a magyar csapat érdemeit. A magyar válogatottban történtek sérülések, de bízzunk benne, hogy egyik sem súlyos és nem befolyásolja Tóth Franka, illetve Révész Boróka további szereplését. A két siker azt jelenti, hogy lépéselõnyben vagyunk a csoportgyõzelemért zajló versenyfutásban. Ez sokat érne, hiszen a másik ágról így könnyebb rivális érkezne. A minszki menetelés is mutatja, hogy egy magas rangsorolás ebben a lebonyolításban sokat érhet.

A németek elleni mérkõzés kapcsán ismét kiemelést érdemel válogatottunk rendkívül fegyelmezett és jól szervezett játéka. Már a félidõben, amikor 39-24-re vezettünk, 12 szerzett labdánál és 12 gólpassznál tartott a magyar csapat. Erre mindössze nyolc eladott labda jutott. Eközben a németeknek már 13 volt, melybõl 15 pontot értünk el 20 perc alatt. Ahogy azt a szlovénok elleni találkozó összefoglalójában is kiemeltük, amíg ilyen hatékony és stabil válogatottunk, lényegében egy-egy meccsen még az egy évvel idõsebb játékosokra építõ riválisokkal is fel lehet venni a versenyt. A németek ellen a palánkok alatt nagyobb ellenállásba ütköztünk, de ezt a duplákat tekintve jó dobóformával ellensúlyozta a magyar csapat. Továbbra is ki kell emelni, hogy nem egy-egy kiemelkedõ egyéni teljesítményben bízunk, hanem még döntõ pillanatokban is többen elõléptek vezérré. Fizikálisan pedig vasárnap is jobban bírtuk a hajrát.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A lettek az elsõ meccsükön nagy csatában alulmaradtak a németekkel szemben. A második találkozójukon pedig õk is érvényesítették fölényüket a négyesbõl kicsit kilógó Szlovénia ellen. A lettek ugyanúgy, mint a mieink, nagy különbséggel nyerték a lepattanócsatát. Így az a sajátos helyzet állt elõ, hogy a 16 csapatos mezõny két legtöbb lepattanót gyûjtõ gárdája csap össze hétfõn. Ahogy azt a torna beharangozójában is kiemeltük, ez a lett alakulat vegyes generációra épül. Négyen vannak itt a soproni U20-as Eb-n látott csapatukból, köztük a nagy ígéretük Aleksa Gulbe. Négyen érkeztek a minszki U17-es Világbajnokságot megjárt keretükbõl és négyen akadnak olyanok, akik a nyáron eddig erre a tornára készültek. A lettek a magyar együttesekhez hasonlóan az utóbbi években stabilnak bizonyultak a FIBA tornákon. Idén extra adottságokkal rendelkezõ versenyzõ csapatuk nincs, viszont azok az erényeik, amelyek általánosságban is jellemzik a kosárlabdájukat, szépen megmutatkoznak. Nem találunk igazán magas, testes centert a keretükben, a játékosaik azonban képzettek, gyorsak és jól dobnak középtávolról, illetve távolról.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Az elsõ két mérkõzésen a letteknél azok remekeltek, akik az U20-as válogatottban is ott voltak. Aleksa Gulbét már méltattuk. A 186 cm magas jó kezû játékos hazájában a generáció legnagyobb ígérete. Több poszton is bevethetõ, ponterõs a festékbõl és távolról is. Egyértelmûen vezére a csapatuknak. Mellette magas posztokról Alise Markova remekelt még. A semlegesítésük az egyik döntõ tényezõ lehet. Az irányítójuk Nikola Ozola is ponterõsen játszott az elsõ két összecsapáson. Bátran és jó százalékkal vállalkozik triplákból. Ez egyébként – ahogy már kiemeltük – általánosságban is jellemzõ a lett csapatokra. A szakmai stábjuk valamivel szûkösebb rotációt alkalmaz, mint a magyar. Jobban bíznak az egyéni megoldásokban. Védekezés terén viszont a csoportban a legkeményebb riválisra készülhetünk. Nem könnyû játszani ellenük, ami az elsõ két meccsük felvétele alapján szépen kirajzolódik.

Összességében azt lehet mondani, ha a magyar válogatott támadásban tudja tartani az elsõ két meccs szintjét a kellemetlen stílusú rivális ellen, akkor jók az esélyek egy újabb kiemelkedõ eredményre. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a lettek adták el eddig a legkevesebb labdát a mezõnyben az elsõ két napon. Emellett nagy csata várható a festékben. Különösen Gulbe esetében láthattuk ugyanis a korábbi években, hogy egy-egy extra meccsel húzta magával a társait. Emiatt nehezebb felkészülni ellenük. Ettõl függetlenül az eddig látott stabil védekezés és jó lepattanózás, – különösen a támadó-lepattanóink magas száma – komoly alapot adhat a csoport elsõ helyérõl határozó találkozóra.

Hirdetés