Hirdetés
3x3

Lezárul a FIBA 3×3 Women’s Series:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szombaton és vasárnap Bukarest ad otthont a FIBA 3×3 Women’s Series nagydöntőjének.

A végéhez érkezik a FIBA 3×3 Women’s Series második szezonja, de sajnos a nagydöntő a 2019-es, első kiíráshoz hasonlóan erősen hiányos mezőnnyel zajlik. Annyi változás történt az első évadhoz képest, hogy akkor bajnokot az összetett állása alapján hirdettek. Így fordulhatott elő, hogy a montreali finálén nem volt jelen a sorozat összetettbeli győztese Franciaország. Ezúttal az összetett azt a célt szolgálta, hogy kialakuljon egy erősorrend és a legjobb nyolc küzdhessen meg a trófeáért. Ez azt jelenti, hogy a bukaresti első helyezett lesz a FIBA 3×3 Women’s Series 2021-es győztese.

Sajnos az időpontválasztás nem a legszerencsésebb, egy héttel az Európa-bajnokság után, már bőven az 5:5 klubszezonban járunk. Ilyenkor a topcsapatokat rendkívül nehéz összeszedni. Franciaország és Spanyolország kihagyja az eseményt. Oroszország egy U23-as válogatottat indít. Hazánkat is felkérték a lemondások miatt, de a részvételnek nem volt szakmai realitása. Természetesen a bukaresti tornán pályára lépő játékosok sportteljesítményéből semmit nem von le a hiányos mezőny. Inkább a nemzetközi szövetség felelőssége úgy pozícionálni a nagydöntőt, hogy az valóban a sportág ünnepe lehessen. A helyszín adott lenne hozzá most is, hiszen az óriási bukaresti parlamenti épület egyik dísztermében állították fel a pályát.

A résztvevő nyolc csapatot két csoportra osztották. A csoportok első két helyezettje jut az elődöntőbe, ahol keresztbe játszanak a felek.

A csoportok beosztása:
A-csoport: Oroszország, Németország, Románia, Kanada.
B-csoport: Hollandia, Mongólia, Lengyelország, Ausztria.

Az A-csoportban szerepel a torna legnagyobb favoritja Németország. Az Európa-bajnokság ezüstérmese végig versenyezte az egész nyarat és ez egyértelműen meglátszódik a jelenlegi teljesítményükön. Párizshoz képest egyet cseréltek. Katharina Müller helyére visszakerült Jennifer Crowder. Ebben a mezőnyben a múlt heti játékával ennek a német csapatnak egyértelműen versenyben kell lennie. Az orosz játékosokat láthattuk a Nemzetek Ligájában, nehéz felmérni, hogy felnőtt mezőnyben mire lehetnek képesek. A házigazda Románia az Európa-bajnokságon látott négyesével indul. Rutinos, harcos csapat, mely biztosan szeretne hazai pályán bizonyítani. Kanada pedig a Plouffe-testvérpárra építve egy-egy tornán oda tud érni a legjobbak közé.

A B-csoportból Hollandia volt ott az Európa-bajnokságon. Mindössze Janis Ndiba maradt a keretből, de a többiek is végig dolgozták náluk az évet. Harcosságban, keménységben biztosan megint nem lesz hiány. Lengyelország rendkívüli módon rákapcsolt, az erős hazai sorozatok mellett igyekeznek a nemzetközi lehetőségekkel is élni. U23-ban kiemelkedő nyarat hoztak. Az egyik nyertesei lehetnek annak, hogy hiányos a mostani WS mezőny. Ugyanez a mondat igaz Ausztriára is. Kicsit elfogytak a végére az osztrákok, súlyos sérülés is történt a nyáron látott alapcsapatukat tekintve. Rutintalanabb négyes van most itt. Mongólia pedig kisebb meglepetésre egy új csapatot hoz Tokióhoz képest. Mindössze Khulan Onolbaatar tér vissza abból a négyesből. Bár arrafelé nem szokás kritikus nyilatkozatokat tenni nyilvánosan, de könnyen lehet, hogy ez a csere azt jelenti: az ottani döntéshozók sem értékelték megfelelőnek az olimpiai helytállást.

A mérkőzések a FIBA 3×3 YouTube csatornán élőben követhetőek.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés