Hirdetés
3x3

Lezárul az olimpiai 3×3-as torna csoportköre:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Kedden a kora délelőtti órákban lezárul az olimpiai 3×3-as torna csoportköre. Áttekintés a verseny eddigi alakulásáról.

Az Egyesült Államok válogatottja három játéknap és hat csoportmeccs után veretlen. Már biztosan csoportelső és így egyenes ágon jutott a legjobb négy közé. A keretükből Kelsey Plum 7 pontot átlagol. Az egypontosokat 81%-al értékesíti. Az olasz Rae Lin D’Alie-vel párban a legeredményesebb. Allisha Gray 5.5, míg Stefanie Dolson 5.3 pontot jegyez mérkőzésenként. A teljesítmény-indexet tekintve Allisha Gray kiemelkedik a mezőnyből, 54.7-es az átlaga, amit senki még csak megközelíteni sem tud. Gray a blokkokban és a védő-lepattanókban is vezet.

Az amerikai csapat rendkívül összeszedett gárda benyomását kelti. Katie Lou Samuelson kiválása nem érződik és Grazhoz képest is szintet tudtak lépni. Sok csapat hat-hét percig elmegy velük, de a hajrára a fizikális fölényük egyértelműen kirajzolódik. Három mérkőzésük is a 10 perces játékidő vége előtt lezárult. Az Egyesült Államok válogatottja minden előzetes félelemre rácáfolt. Az igazán nagy kérdés, hogy a későbbi világversenyeken láthatunk-e hasonló erősségű gárdát. Ha láthatnánk, az egy hatalmas lépés lenne a női szakágnak.

USA mögött az Orosz Olimpiai Bizottság, Kína és Japán is 4 győzelemmel, illetve 2 vereséggel rendelkezik. A háromból az egyik futhat be második helyre és lesz alanyi jogon elődöntős. A házigazda japánok USA-val mérkőznek kedden, a kínaiak Mongóliával, míg az Orosz Olimpiai Bizottság Olaszországgal.

Fotó: FIBA.Basketball

Az Orosz Olimpiai Bizottság a legjobb európai csapat jelenleg. Olga Frolkina 6.3 ponttal a legeredményesebbjük. A második legjobb teljesítmény-index értékkel rendelkezik, a legtöbb gólpasszt osztotta ki eddig a kínai Lili Wang mellett. Az oroszok dobják legjobban a duplákat a mezőnyben, 37%-kal. Eközben a kínaiak a 2019-es amszterdami világbajnokságon látott fizikális játékukkal rukkoltak elő. Érdekesség, hogy a szerzett pontokat tekintve a hat legjobb között nincs kínai játékos. Ugyanakkor a dobóteljesítményt tekintve csapatszinten a második leghatékonyabbak USA mögött.

A japánoknál 6.2-es pontátlaggal a grazi selejtező MVP-je Stephanie Mawuli a legeredményesebb. A duplákat kiemelkedő 57%-al dobja, amivel második a rangsorban.  A házigazda a harmadik legtöbb pontot szerző gárda USA és Oroszország mögött. Az oroszok után nekik van a második legtöbb labdabirtoklásuk és a második legkevesebb eladott labdával rendelkeznek. A legtöbb faultot is a házigazda harcolja ki.

Franciaország három győzelemmel az 5. helyről várja a csoportkör zárását. Olaszország két győzelemmel hatodik, de így is már biztos negyeddöntősnek mondhatja magát. A francia csapatban Laetitia Guapo rendelkezik a legjobb teljesítmény-index átlaggal. Ana Maria Filip pedig a legtöbb támadó-lepattanót gyűjtötte be. A franciáknak van a legkevesebb eladott labdájuk. A 3.3-as érték toronymagasan a legjobb. Az olaszoknál Rae Lin D’Alie dobóteljesítményére már kitértünk. A legtöbb mutatóban az 5-6. helyen állnak a csapatrangsorokban. A legtöbb faultot a csapatuk vétette, ami óriási hátrány számukra. Ugyanakkor azzal, hogy az eladott labdák számát alacsonyan tartják és a harmadik legtöbb támadó-lepattanót gyűjtik, versenyben tudnak maradni.

Fotó: FIBA.Basketball

Annak ellenére, hogy Románia és Mongólia a két legkevesebb pontot szerző alakulat a mezőnyben, nem lehet azt mondani, hogy olyan mértékben lógnának ki a mezőnyből, mint amire előzetesen számítani lehetett. Ennek megfelelően színvonalas, fizikális kosárlabdát hozó tornánk van. Nem vall szégyent a női 3×3 a legnagyobb porodon. Ha lehetnének, nézők sokan kedvelnék. Gyors és jól követhető esemény, nem véletlen, hogy magas rangú vendégek is megtekintették. Az USA – Franciaország rangadót Jill Biden és Emmanuel Macron a helyszínen látta a FIBA főtitkára Andreas Zagklis mellett. A francia államfő hangsúlyozta, hogy életében először találkozott a 3×3-as kosárlabdával, de magával ragadta az élmény. Bár ez egy kötelezően udvarias politikusi nyilatkozat, de jól mutatja, hogy olyan dimenzióba került a 3×3, amire nem is gondolhattunk évekkel ezelőtt.

Fotó: FIBA.Basketball

A keddi program:

06:30 USA – Japán
06:55 Kína – Mongólia
10:00 Franciaország – Románia
10:25 Orosz Olimpiai Bizottság – Olaszország

Tabella

A lebonyolítás jelentősen eltér a világversenyeken megszokott rendszertől. Körmérkőzéseket vív a nyolc gárda. Mindenki játszik mindenkivel és az így kialakult tabella rajzolja ki az ágakat. Az első két helyezett elődöntős automatikusan. A harmadik a hatodikkal, a negyedik az ötödikkel küzdhet meg a négy közé jutásért. 

Hirdetés