Hirdetés
Archivum

Lezárult a bajnoki alapszakasz:

:

Hirdetés

Szombaton lezárult a bajnoki alapszakasz. Az utolsó fordulóban meglepetés nem történt, minden pályán az esélyesebb csapat ünnepelhetett gyõzelmet. Az alábbiakban részletes összefoglalónk olvasható a játéknap mérkõzéseirõl.

Az alapszakasz végeredménye

Atomerõmû KSC Szekszárd – BEAC Újbuda 85-52 (17-15, 23-9, 27-18, 18-10)

Az Atomerõmû KSC Szekszárd a papírformát érvényesítve 78-52-re gyõzte le a BEAC-Újbuda csapatát az alapszakasz utolsó, 22. fordulójában. A szekszárdiak így minden további szombati eredménytõl függetlenül megnyerték az alapszakaszt.

Az elsõ negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok. A Szekszárd 6-0-val kezdett, de erre 11-2-vel válaszolt a BEAC. Végül Bálint Réka tripláját követõen 10 perc után 17-15 állt az eredményjelzõn. A második etapban nagyot fordult a játék képe, a szekszárdi zóna és Maja Erkic kiemelkedõ teljesítménye, aki a félidõig 18 pontig jutott, döntõnek bizonyult. Zeljko Djokic együttese 27-24 után egy 13-0-s sorozattal 40-24-re módosította az állást. Innentõl a folytatásban már nem volt kérdés a gyõztes kiléte. A harmadik negyedben 20 pont felett állt be a különbség. A 67-42-rõl induló negyedik negyedben mindkét szakvezetõ pályára küldte az addig kevesebb lehetõséget kapó játékosait. A hazai közönség történelmi sikert ünnepelhetett, a vastaps közepette alakult ki a 85-52-es eredmény.

UNIQA Sopron – PEAC-Pécs 69-54 (19-15, 17-20, 22-11, 11-8)

Az UNIQA Sopron az alapszakasz záró fordulójában 69-54-re legyõzte a PEAC-Pécs gárdáját. Ezzel a sikerrel a bajnoki címvédõ az alapszakasz tabellájának második helyén zárt.

Az utolsó fordulót megelõzõen még több forgatókönyv is lehetséges volt, így komoly tét mellett dobták fel a labdát. Mindkét csapat keretében akadt hiányzó. A soproni együttesben Tijana Ajdukovic, a PEAC-nál Sanja Mandic nem tudta vállalni a játékot. Hullámzó negyeddel indult a mérkõzés: 15-11-re még a PEAC vezetett, majd ezt követõen egy 8-0-s szériával fordított az UNIQA Sopron. A 19-15-rõl induló második negyedben is folytatódott a küzdelmes játék, a hosszabb szünetekkel tarkított hetek után nem találták a ritmust a felek. Ennél a 4 pontnál egyik oldalra sem alakult ki nagyobb különbség. Végül a félidõben soproni elõny mellett 36-35-ös állást regisztrálhattunk.

A szünetben egyértelmû volt a képlet. Az a csapat, amelyik egy kicsit jobb ritmusban és kevesebb hibával tudja folytatni, az meg fogja nyerni a találkozót. Ezt pedig a Sopron tudta megvalósítani. Az elsõ percekben még csak a védekezés, majd a negyed közepétõl már a támadójáték is az Euroliga-ritmusban alakult. A különbség 49-39-nél érte el a 10 pontot. A játékrész végén Sara Krnjic 2+1-es megoldása után 58-46 állt az eredményjelzõn. A döntõnek a negyedik negyed elsõ percei bizonyultak, amikor 6-0-s kezdés után 18 ponttal lépett el a Sopron. Nem sokat kellett várni és 68-48-nál 20 pontos differenciát rögzíthettünk. Az utolsó percekben nem volt kérdés a gyõztes kiléte. A hazai elõnybõl 15 pont megmaradt és ez a második hely megõrzését jelentette Sopronban. Eközben a Gyõr Pasaréten aratott gyõzelmével a harmadik lett, míg a PEAC a negyedik helyrõl várja a negyeddöntõt.

Vasas Akadémia – CMB Cargo UNI Gyõr 64-76 (24-19, 15-10, 11-25, 14-22)

A CMB Cargo UNI Gyõr 76-64-es gyõzelmet aratott a Vasas Akadémia otthonában és ezzel a harmadik helyen zárt a bajnoki alapszakaszban.

A Vasas számára már nem volt tétje az összecsapásnak, míg a Gyõrnek még matematikailag egy hármas körbeveréssel a második helyre is akadt esélye. A Gyõr kezdte jobban a találkozót, 15-8-ra léptek el az elsõ percekben Völgyi Péter tanítványai. Ezt követõen azonban a Vasas kapott el jobb periódust és innen négy perc alatt 16 pontot szerezve 24-19-re fordítottak. A második szakaszban sem változott a játék képe. A Vasas támadásban lényegesen pontosabban játszott és stabilan õrizte az elõnyét, sõt a félidõ hajrájában meg is duplázta azt: 20 perc után 39-29 állt az eredményjelzõn.

A harmadik negyed elsõ találatát még a Vasas szerezte, de 41-29 után egy teljesen új mérkõzés kezdõdött. A támadójátékot tekintve rendezte a sorait a Gyõr. Goree ponterõs játékával gyorsan csökkent a különbség a két együttes között. Egy 11-0-s szériával egyenlített is a gyõri gárda. Bár a Vasas továbbra is meccsben maradt, de ez a sorozat lélektanilag nagy fordulatot hozott a játékba. A harmadik etap végén 54-50-es gyõri elõnyt jegyezhettünk fel. A záró szakaszban már nem engedte ki a kezébõl a vezetést a Gyõr. A játékrész elején egy 10-0-s sorozat el is döntötte a mérkõzést.

Aluinvent DVTK – ZTE NKK 79-65 (25-15, 18-19, 13-10, 23-21)

Az Aluinvent DVTK egy tét nélküli mérkõzésen 79-65-re legyõzte a ZTE NKK csapatát az alapszakasz utolsó fordulójában.

A csapatok úgy várhatták a találkozót, hogy a tabellán az utolsó fordulóban már nem változhatott a pozíciójuk. A DVTK a hatodik, míg a ZTE a hetedik helyen zárt. Mindkét szakvezetõ a Magyar Kupára történõ felkészülésre használhatta az összecsapást. Szorosabb percek után az elsõ negyed hajrájában 10 pontos elõnyt épített fel a DVTK. A 25-15-rõl induló második negyedben 34-18-nál benne volt, hogy a DVTK gyorsan le tudja szakítani a riválisát. A ZTE azonban pontos távoli dobásokkal gyorsan visszajött a meccsbe. A félidõre 10 egység alá hozta a hátrányát Gáspár Dávid együttese.

A 43-34-es nagyszünet után a harmadik negyedben 50-34-nél ismét elérte a 16 pontot a különbség. Ezúttal már nem engedte vissza riválisát a lélektani 10 egység alá a DVTK. A harmadik etap végén 56-43 állt az eredményjelzõn. A játékrész krónikájához hozzátartozik, hogy Miskolcon ekkor érkezett meg a csarnokba a DVTK Jegesmedvék jégkorong-bajnokcsapata, akiket alaposan megünnepelt a szurkolótábor. A záró szakaszban a ZTE-nek még volt egy felzárkózása, de 66-59 után Samantha Prahalis triplájával ismét kétszámjegyûre nõtt a különbség és ez döntõnek is bizonyult. Az utolsó percekben már nem volt kérdés a gyõztes kiléte.

PINKK-Pécsi 424 – MTK-Budapest 72-56 (23-15, 12-11, 19-16, 18-14)

A PINKK Pécsi 424 72-56-ra legyõzte az MTK-Budapest csapatát az alapszakasz 22. fordulójában. Mindkét együttes az alsóházban folytatja, ahol harmadikként a BEAC-Újbuda csatlakozik hozzájuk.

Nem volt tét nélküli az összecsapás Kozármislenyben, hiszen a csapatok viszik magukkal az alsóházba az eredményeket. Ahogy arról korábban hírt adtunk, a PINKK-tõl közös megegyezéssel távozott két légiós. A teljesítmény és az eredmények tükrében ez nem meglepetés. Az MTK-nál pedig Semsei Barbara ugyan ott volt a társaival, de nem tudta vállalni a játékot. Az elsõ negyed hajrájában 12-12 után egy 11-0-s futással került lépéselõnybe a PINKK. Végül 10 perc után 23-15 állt az eredményjelzõn. A második negyedben sokáig a hazaiak játszottak fölényben: 31-16-nál és 35-20-nál is volt labdája a PINKK-nek, hogy tovább növelje az elõnyét. Ezzel azonban nem élt és az MTK 6-0-val zárta a félidõt.

A harmadik negyed elején folytatódott a fõvárosiak jó sorozata, 5-0-val indított az MTK és 35-31-nél teljesen nyílttá tette a meccset. A PINKK azonban rendezte a sorait és 43-33-nál újra kétszámjegyûre növelte az elõnyét. Innentõl kezdve a hazai siker nem forgott veszélyben. Mindkét csapat sokat hibázott, de mélyebb rotációt alkalmazva a PINKK jobban bírta az utolsó 12-13 percet. A záró szakasznak 54-42-rõl vágtak neki a felek. A mérkõzés egyhangú menetét több játékvezetõi tévedés szakította meg. Nem véletlen, hogy a meccs utáni sajtótájékoztatón mindkét szakember kiemelte ezeket a hibákat. Összességében a PINKK kézben tartotta az irányítást és az alsóházi küzdelmek tekintetében fontos gyõzelmet aratott.

Hirdetés