Hirdetés
USA

Lezárult a WNBA alapszakasza, csütörtök hajnalban kezdődik a rájátszás:

:

Hirdetés

Vasárnap este lezárult a WNBA 2023-as alapszakasza és szerdáról csütörtökre virradóra már rajtol a rájátszás.

Az alapszakasz végeredménye

A negyeddöntők párosítása

Las Vegas Aces (1.) – Chicago Sky (8.)
New York Liberty (2.) – Washington Mystics (7.)
Connecticut Sun (3.) – Minnesota Lynx (6.)
Dallas Wings (4.) – Atlanta Dream (5.)

A párharcok az egyik fél második sikeréig tartanak. Az első két mérkőzést a magasabban rangsorolt együttesek otthonában rendezik, míg szükség esetén a harmadik találkozónak az alacsonyabban rangsorolt alakulat lesz a házigazdája.

Nem született meglepetés az élen

Az alapszakasz első két helyét a két szupercsapatként jellemezhető alakulat, a címvédő Las Vegas Aces és a New York Liberty szerezte meg. Az Aces 34 győzelemmel és 6 vereséggel zárt, míg a Liberty 32/8-as mutatóval futott be a második helyre. Az Aces rekordot állított fel támadó és védő hatékonysági mutatóban. A győzelem/vereség mutatóban pedig beállították a Phoenix Mercury 2014-es csúcsát. Akkor a Mercury a 34 meccses alapszakasz során 29 győzelmet szerzett, most az Aces a 40 meccses alapszakaszban (mely a liga történetének eddigi leghosszabbja volt) 34-et, tehát ők is a találkozóik 85%-át nyerték. A címvédőt hazai pályán elképesztő dominancia jellemezte, 19 győzelem mellett mindössze 1 vereséget szenvedtek a szurkolóik előtt.

A’ja Wilson kiemelkedő klasszisa mellett a Chelsea Gray, Kelsey Plum, Jackie Young trió stabil teljesítménye adta az alapokat. Ők hárman 51.1 pontot és 15.5 gólpasszt átlagoltak az alapszakaszban. Az Aces még Candace Parker júliusi kiválását is elbírta. A Liberty Breanna Stewart, Jonquel Jones és Courtney Vandersloot köré épített sztárcsapatot. A Commissioner’s Cup döntőjében legyőzték az Aces-t, így nekik már van idén egy trófeájuk. Breanna Stewart sok tekintetben történelmi nyarat futott, de a nagy hármas mellett ki kell emelni Sabrina Ionescu-t, aki 128 sikeres triplával szintén történelmet is. Az utolsó tíz mérkőzésükből nyolcat megnyertek.

A harmadik helyre a Connecticut Sun futott be, akik 27 győzelemmel és 13 vereséggel némileg az első két helyezett és egy viszonylag sűrűbb üldözőboly közé szorultak. Soha nem tudjuk meg, hogy versenyképesebbek lettek volna-e a két bombaerős topcsapattal, ha nem sérül meg Brionna Jones. Egy biztos, hogy Alyssa Thomas élete szezonját futja. Az első játékos lett, aki egyszerre elérte legalább a 600 pontot, 400 lepattanót és 300 gólpasszt egy alapszakaszban. Határ Bernadett hat meccsen segítette a csapatukat 7.8 perc alatt 2.0 pont, 1.5 lepattanó átlaggal.

Elképesztően kiegyenlített középmezőny

A 4-7. hely között minimális különbségek mutatkoztak. A Dallas Wings 22 győzelemmel és 18 vereséggel ért oda a negyedik helyre, míg az Atlanta Dream (5.), a Minnesota Lynx (6.) és a Washington Mystics (7.) egyaránt 19 győzelmet és 21 vereséget jegyzett, így köztük hármas körbeverés alakult ki.

A Wings-nek nagyon bejött a belső poszt megerősítése, hiszen Teaira McCowan, Natasha Howard és Satou Sabally triója jól működött és szintet emelt csapatukon. Először élhetik túl a rájátszás első körét. Különösen, ha kívülről Arike Ogunbowale kiegyensúlyozott tud maradni. Az Atlanta Dream 2018 után jutott ismét rájátszásba. Sokáig keresték a nyerő felállást. Egyedül Monique Billings maradt hírmondónak az utolsó play-off csapatukból. Rhyne Howard, Cheyenne Parker és az éppen a Wings-től megszerzett Allisha Gray köré építkezve tudtak végül szintet lépni.

A Minnesota Lynx gárdájában követhettük Juhász Dorkát, akit az AP hírügynökség az év újoncai közé is beválasztott csapattársa Diamond Miller mellett. Juhász Dorka 38 mérkőzésen 24.2 perc alatt 6.0 pontot, 6.5 lepattanót és 2.6 gólpasszt átlagolt. A Lynx 0-6-os kezdés után állt fel az immár édesanyaként zseniális játékkal visszatérő Napheesa Collier (21.5 pont, 8.4 lepattanó és 2.6 gólpassz átlag) vezetésével. A WNBA történetében mindössze a második gárda a Lynx, amelyik elveszítette az első hat mérkőzését és mégis ott lehet a play-off küzdelmeiben. A hármas körbeverésből legrosszabbul a Washington Mystics jött ki, hiszen ők lettek a 7. helyezettek. Ugyanakkor látva, hogy az alapszakasz utolsó játéknapján legyőzték a Liberty-t, könnyen lehet, hogy akaratlanul olyan ágra kerültek ezzel, ahol lehet esélyük a csodára.

A Washington Mystics csapatát rengeteg sérülés hátráltatta, Shakira Austin még mindig nem játszhat. A 2019-es bajnokcsapatukból Elena Delle Donne, Natasha Cloud és Ariel Atkins nagyon erős alappillérek, miközben Brittney Sykes meglepően jól szállt be. Ha nincsenek sérülések, könnyen lehet, hogy előrébb végeznek. Viszont ha nincsenek sérülések, akkor nincs Cyesha Goree történelmi esélye sem, aki 10 találkozón bizonyíthatott július végén, augusztus elején és ezeken 11.6 perc alatt 3.9 pontot és 1.2 lepattanót átlagolt. A rájátszás mezőnyét a Chicago Sky teszi teljessé. A Sky 2021-es bajnokcsapatának kezdőjéből már csak Kahleah Copper maradt. James Wade vezetőedző távozása szintén hátráltatta a munkájukat. Míg a Mystics bízhat a csodában, nekik innen a nyolcadik helyről az Aces ellen nagy reményeik nem lehetnek.

Akik lemaradtak a rájátszásról

A Los Angeles Sparks, az Indiana Fever, a Seattle Storm és a Phoenix Mercury nem jutott be a rájátszásba 2023-ban. Ezzel számukra vasárnap véget ért az idény. A Storm-nál Jewell Loyd pontrekordot állított fel, 939 pontot ért el az alapszakaszban. Ezzel azonban sokra nem mentek. Újjá kell építeni ezt a gárdát. A seattle-i együttesben követhettük Yvonne Turner-t, aki 21 mérkőzésen 9.2 perc alatt 2.5 pontot, 1.1 lepattanót és 0.9 gólpasszt átlagolt. A Phoenix Mercury alakulata lett a ligautolsó 9 győzelemmel és 31 vereséggel. Brittney Griner a jogtalan oroszországi fogva-tartása után ugyan visszatért, de nyilván jelentősen elmaradt a teljesítménye a legjobbjától. Diana Taurasi is megsérült augusztusban, az utolsó 11 meccsüket elbukták. Alapjaitól kell mindent újjáépíteni, ami a holtszezon egyik nagy figyelemmel követett munkája lehet. Most azonban még nem ezen lesz a figyelem, hanem csütörtök hajnaltól az első nyolc csapat küzdelmén.

Hirdetés