Hirdetés
Archivum

Lezárultak a konferencia küzdelmek:

:

Hirdetés

Vasárnapról hétfõre virradóra lezárultak a konferencia küzdelmek az Egyesült Államokban az NCAA nõi kosárlabda bajnokságában. Hatalmas meglepetés nem született. A konferenciák gyõztesei alanyi jogon ott vannak a March Madness mezõnyében. A fennmaradó 34 helyre kedden hajnalban választják ki a csapatokat.

A szezon során végig elsõ helyen rangsorolt Baylor a Big12 konferencia döntõjében a tavalyi bajnok Texas A&M gárdáját verte 73-50 arányban. A bajnoki címre legnagyobb esélyesnek tartott Baylor még azt is elbírta a fináléban, hogy az egyetemi nõi kosárlabdázás jelenlegi legnagyobb ásza Brittney Griner mindössze 11 pontot szerzett. Idén ez volt a legkevesebb pontja a klasszisnak. A Baylor színeiben a szintén nagy tehetségnek tartott Odyssey Sims lépett elõ és szerzett 26 pontot.

A második helyen rangsorolt Stanford Nnemkadi Ogwumike 29 pontjával és 12 lepattanójával a California Golden Bears alakulatát verte 77-62 arányban.
 

A legjobban várt konferencia-döntõben a Big East fináléjában a harmadik helyen rangsorolt UConn a negyedik Notre Dame gárdáját verte 63-54-re. Geno Auriemma alakulatában Kaleena Mosqueda-Lewis 19 pontot szerzett, míg Bria Hartley 18 egységig jutott. Érdekesség, hogy alapszakasz utolsó fordulójában az UConn 13 pontos vereséget szenvedett a Notre Dame-tól, akiknél a fináléban Skylar Diggins 16 pontot szerzett.

Az 5. helyen rangsorolt Maryland az ACC konferencia döntõjében 68-65-re verte a Georgia Tech gárdáját. A fináléban egy ifjú hölgy Alyssa Thomas remekelt, aki karriercsúcsot jelentõ 29 pontig jutott. Az ACC konferencia történéseihez hozzátartozik, hogy az országos rangsorban hatodik helyen rangsorolt Duke már a negyeddöntõben a North Carolina State alakulatától 75-73-as vereséget szenvedett.

Az érdekesebb eredmények közé tartozik, hogy a SEC (Southeastern Conference) konferencia fináléjában a korai stádiumban lévõ Alzheimer-kórral küzdõ legendás Pat Summit edzõnõ által irányított Tennessee 70-58-ra verte az LSU gárdáját. A CAA (Colonial Athletic Association) konferenciában pedig a Delaware 59-43 arányban bizonyult jobbnak a Drexel Lady Dragons gárdájánál és ezzel története során elõször nyerte meg a konferenciáját.

Az alábbiakban a konferencia gyõztesek teljes listája olvasható.

Konferencia A gyõztes csapat
ACC Maryland (28-4)
America East Albany (23-9)
Atlantic 10 Dayton (23-6)
Atlantic Sun Florida Gulf Coast (29-2)
Big 12 Baylor (34-0)
Big East Connecticut (29-4)
Big Sky Idaho State (24-7)
Big South Liberty (24-8)
Big Ten Purdue (24-8)
Big West UC Santa Barbara (17-15)
Colonial Delaware (30-1)
Conference USA UTEP (29-3)
Horizon Green Bay (30-1)

Ivy

Princeton (24-4)
Metro Atlantic Marist (25-7)
Mid-American Eastern Michigan (23-8)
Mid-Eastern Hampton (26-4)
Missouri Valley Creighton (20-12)
Mountain West San Diego State (25-6)
Northeast Sacred Heart (25-7)
Ohio Valley Tennessee-Martin (23-8)
Pac-12 Stanford (31-1)
Patriot Navy (18-13)
SEC Tennessee (23-8)
Southern Samford (20-12)
Southland McNeese State (26-7)
SWAC Prairie View A&M (17-15)
Summit South Dakota State (24-8)
Sun Belt Arkansas-Little Rock (20-12)
West Coast BYU (26-6)
Western Athletic Fresno State (28-5)

Az elsõ divízióba tartozó konferenciák bajnokai (30 csapat) egyenes ágon jutottak a 64 csapatos rájátszásba (March Madness), míg a többi gárdát az elsõ divízióból különbözõ mutatók alapján választják ki a szakemberek. Ezen mutatók közé tartozik a gyõzelem/vereség arány, a különbözõ csapatrangsorokban elfoglalt helyezés és legnagyobb súllyal az RPI százalék, ami a Ratings Percentage Index-nek a rövidítése és lényegében arra szolgál, hogy a különbözõ erõsségû konferenciák csapatait össze tudják vetni.

Ezt tartják a szakemberek a legobjektívebb statisztikának, ebbe beleszámít a gyõzelmi százalék, az ellenfelek gyõzelmi százaléka, és az ellenfelek ellenfeleinek gyõzelmi százaléka (ebben a sorrendben az elsõ egyszeresen, a második félszeresen, a harmadik csak negyedével). Ezzel a statisztikával felállított csapatrangsor hûen tükrözi az erõviszonyokat és kiszûri annak a trükknek a lehetõségét, hogy az alapszakaszban a szabadon választható ellenfelek közül (az egyes csapatok ugyanis nemcsak a konferencia ellenfelekkel mérkõznek, hanem más konferenciák csapataival is)

Hirdetés