Hirdetés
Archivum

Lezárultak az utánpótlástornák:

:

Hirdetés

Közeledik a nyár vége, ennek nõi kosárlabdában elvitathatatlan jele, hogy lezárultak a FIBA utánpótlás tornái. Minden nagy viadalt részletesen követtünk itt az oldalon, így amolyan zárásképpen nem maradt más, mint az eredmények összegzése.

Az egész sorozat július 7-én Újvidéken egy fülledt csütörtök délutánon kezdõdött, amikor feldobták a labdát az A-divíziós U20-as Európa-bajnokságon. Ha volt idén papírforma torna, akkor ez az EB mindenképpen ebbe a kategóriába tartozik. A kontinens legjobb csapata ebben a korosztályban a spanyol együttes lett. A hispánok mögött az oroszok zártak második helyen, míg a lengyelek futottak be harmadiknak és a házigazda szerbek negyediknek. A szerbek az alapembernek tartott Tina Jovanovic korai sérülése ellenére is odaértek a végjátékra, ezzel is bizonyítva, hogy erre a generációjukra érdemes lesz odafigyelni.

Az Újvidéken gyõztes spanyolok legjobbjai nem pihenhettek sokat, a keretbõl hárman is utaztak Chilébe, ahol az U20-as finálét követõen négy nappal kezdõdött az U19-es világbajnokság. Az idei nyár talán legjobb nõi kosárlabda tornáját rendezték ekkor. Hihetetlen fordulatokat tartogatott ez a dél-amerikai másfél hét. Igaz nagy fordulatok és meglepetések ide vagy oda, az aranyérmet ennek ellenére az Egyesült Államok válogatottja hódította el. Európából a spanyolok szerepeltek a legjobban a második helyükkel. Amennyire csalódást okozott a dél-európaiaknak a felnõtt Európa-bajnokság, az utánpótlás eredmények alapján a szurkolóik annyira bizakodóak lehetnek. Itt a bronzérmes Brazília lett, akik a felnõtt válogatott 2006-os világbajnoki negyedik helye után ismét életjelet adtak magukról és jelezték: a nõi szakágban továbbra is számolni kell velük.

Az U18-ban Nagyváradon küzdöttek a legjobbak és itt egy félig meglepetés eredmény született. Tavaly az U17-es világbajnokság kapcsán már nagyon sokat írtunk a belgák két szupertehetségérõl, Emma Meessemanról és Julie Vanloo-ról. A két ifjú titán Európa-bajnoki címig vezette hazáját méghozzá helyenként fantasztikus kosárlabdával. A fináléban például 28 ponttal verték a franciákat, míg az elõdöntõben a toronymagas esélyesnek tartott spanyolokat múlták felül.

A belgák U16-ban is villogtak. A Cagliariban rendezett kontinenstornán csak a fináléban maradtak alul a spanyolokkal szemben. Ebbõl természetesen nem lehet messzemenõ következtetéseket levonni és felelõtlenség lenne kijelenteni, hogy a következõ 10 évben minden világverseny Belgiumról fog szólni. Nem kell messzire menni, elég csak a magyar válogatottak 2000-es évek közepén mutatott remek szereplésére gondolni és aztán pedig arra, hogy jelenleg hol tartunk. Ugyanakkor aki látta a Meessema-Vanloo duó remeklését az megerõsítheti, hogy ebben a két a lányban nagyon sok van.

Ami a nemzetközi mezõnyt illeti, érdemes még megemlíteni az orosz válogatottakat, akik az U20-as fináléjuk mellett U18-ban egy 13., U16-ban pedig egy 6. helynek “örülhettek”. Jönnek fel viszont a törökök, akiknél nemcsak a felnõtt nemzeti csapatnak jött ki a lépés. U16-ban negyedik helyen végeztek, U18-ban a hetedikek, U20-ban a kilencedikek helyen zártak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 2014-ben felnõtt világbajnokságot rendeznek, Törökországban is igen biztató a helyzet.

Ami a magyar válogatottakat illeti, az idei nyár nem fog bekerülni a hazai nõi kosárlabdázás aranykönyvébe. Az U20-as és az U18-as B-divíziós tornákon egyaránt az ötödik helyet szerezte meg a csapat. Egyedül az U16-os korosztályban a 12. helynek és elsõsorban a megõrzött A-divíziós tagságnak örülhetünk. Idén a FibaEurope szolgáltatásain keresztül már második ízben láthattunk az A-divíziós tornák végjátékáról élõképes közvetítést, így szembesülhettünk egy-egy korosztály krémjével és például Miskolcon ezt összevethettük a magyar válogatott játékával. A tapasztalatok hosszú-hosszú elemzést igényelnének…

Hirdetés