Hirdetés
Archivum

Lindsay Harding úttörõ munkája Philadelphiában:

:

Hirdetés

Korábban nagy terjedelemben hírt adtunk arról, hogy Lindsay Harding a Philadelphia 76ers NBA csapatánál kapott munkát. Az egykori klasszis játékos õsszel kezdett dolgozni a klubnál. Az eddigi tapasztalatokról készített vele egy részletes összeállítást a Philadelphia 76ers honlapja.

Fotó: Philadelphia 76ers - nba.com/sixers/

Fotó: Philadelphia 76ers – nba.com/sixers/

Lindsay Harding a második WNBA játékos Jenny Boucek után, aki fõállású scout-kén, játékosmegfigyelõként elhelyezkedett az NBA-ben. Ráadásul az elsõ afro-amerikai nõ, aki betölthet egy ilyen pozíciót. Évek kemény munkájának eredménye, hogy Harding eljutott ideáig. Az egykori DUKE növendék kilenc évig profiskodott a WNBA-ben és komoly európai karriert is befutott. A széles közönség számára onnan is ismert lehet, hogy a fehéroroszok honosított légiósaként több Világversenyen kapott lehetõséget. Utoljára a 2016-os Riói Olimpián szerepelt.

Harding 2017 tavaszán döntött a visszavonulás mellett. Ahogy a 76ers portréjában elmondta, négy hónap teljes pihenéssel telt. Egy idõ után azonban elkezdett hiányozni számára a kosárlabda világa és kilátogatott az NBA Nyári Ligájának több meccsére is. Kapcsolatrendszerét felhasználva sok szakvezetõvel, klubok munkatársaival beszélgetett. Végül Bethany Donaphin, egy NBA-s vezetõ javasolta neki, hogy vegyen részt a Basketball Operations Associate Programban.

Egy olyan képzésben kapott lehetõséget Harding, mely korábbi sportolókat készít fel arra, hogy pályafutásuk lezárását követõen különbözõ területeken elhelyezkedhessenek az NBA kluboknál. Megismerkedhetnek az oktatás során jogi, gazdasági területekkel, adminisztráció vezetésével. Ez egy rendkívül komplex és hasznos projekt, hiszen életpálya-modellt kínál. Ráadásul olyanok kerülhetnek még a legapróbb irodai pozíciókba is, akik ezer szállal kötõdnek a kosárlabdához és élnek-halnak ezért a sportágért.

Harding a portréban elmondta, hogy a képzés elvégzése után csak egyet tudott biztosan, hogy az NBA-ben akar dolgozni. Hogy milyen klubnál vagy konkrétan milyen pozícióban, az szinte mindegy volt számára. Végül a Philadelphia 76ers scout ajánlata futott be elsõként. A klubnál nagyra értékelik a munkáját. A 34 éves egykori klasszis játékos ugyanis szinte tökéletes erre a szerepre: nagyon közvetlen személyiség, aki könnyen épít kapcsolatokat.

Kiváló érzéke van ahhoz Hardingnak, hogy felmérje, alkalmas-e valaki az NBA jelentette terhelésre. A tengerentúli profi ligában való szereplés ugyanis nem csak a képességeken múlik. Idegileg is bírni kell a rendkívül sûrû programot, a sok utazást. Olyan meglátásokat fogalmaz meg ezekrõl a kompetenciákról Harding, melyek kulcsfontosságúak a stáb tagjai számára. Bízzunk benne, hogy az úttörõ szerep sok visszavonuló játékos számára elõremutató példa és utat mutat egy olyan világba, amely egy profi pályafutást követõen is perspektívát jelent.

Hirdetés