Hirdetés
Utánpótlás

Litvánia az U18-as Európa-bajnok 2022-ben

Spanyolország - Litvánia 75-78 (15-16, 20-21, 18-19, 22-22)

FIBA U18 Women's European Championship
Iráklion, Görögország
Mila Cavara, Silvia Marziali, Paulina Gajdosz (Stavri Bello)

Spanyolország: Canals 2, Brito 12, Estevez 36/12, Djiu Morro 2, Getino 6. Csere: Manosa 5/3, Escribano 2, Avellaneda 4, Bozano -, Outerial 2, Lopez -, Casas 4.

Litvánia: Augustinaite 5/3, Jocyte 28, Sirtautaite 17, Pliatkute 4, Raulusaityte 6. Csere: Andrunaviciute 16/6, Sedereviciute -, Jureviciute -, Kraujelis -, Pernavaite -, Pupkeviciute 2, Rimkeviciute -.

Hirdetés

A 2022-es iráklioni, U18-as Európa-bajnokság döntőjében Litvánia 78-75-re múlta felül Spanyolországot. Ezzel a litvánok a második alkalommal értek fel a kontinens csúcsára ebben a korosztályban.

Egy kemény, küzdős finálé kerekedett a görög rendezésű U18-as Európa-bajnokság döntőjében, ahol a támadójáték játszotta a főszerepet. A találkozó elején bár a spanyolok kerültek gyorsan lépéselőnybe, a litvánok időt nem vesztegetve egyenlítették ki a párharcot, majd vették át a vezetést. A negyed végén feléjük billent a mérleg, és végül 15-16-ra nyerték a játékrészt. A második etapban sem változott a játék képe. A korai percekben a spanyolok 19-16-ra léptek el, ám ezt követően Litvánia játéka dominált. A nagyszünetre 2 pontra növelték előnyüket, az eredményjelző 35-37-et mutatott. Az első 20 percben a litván gárda a 29 kísérletéből 13-at értékesített, míg a spanyolok 39-ből 17-et.

Fotó: FIBA.Basketball

A harmadik negyed elején a spanyolok igyekeztek ritmust váltani. Litván oldalon percekig mindössze Juste Jocyte pontjait jegyezhettük fel. Ez idő alatt a spanyol együttes 1 pontra felkapaszkodott, majd 43-41-nél megfordította a mérkőzést. Ekkor azonban ismételten Juste Jocyte kosarai következtek. A litvánok klasszisa a harmadik negyed folyamán 20-ik dobott pontját is megszerezte. A folytatásban az állás továbbra sem lépte át a 3-4 pontnál nagyobb különbséget, sőt, 53-52-nél újból Spanyolországé volt az előny. A játékrészt azonban litván találatok zárták, így 53-56-ról vágtak neki az utolsó 10 percnek a csapatok.

Fotó: FIBA.Basketball

Az eddigiekhez hasonlóan, a mérkőzés végjátéka is garantálta az izgalmakat. A litvánok az utolsó negyed elején fokozatosan növelték előnyüket, ám az utolsó három percbe érkezve Spanyolország ismét 2 pontra zárkózott fel (68-70). A játék azonban a végső fél percben vált csak igazán izgalmassá, Spanyolország ugyanis nem adta könnyen magát. Egy pontra zárkóztak fel, időkérésre kényszerítve ezzel ellenfelüket. A hátralévő időben azonban továbbra sem tudták kiiktatni a Litvánok legnagyobb fegyverét. Juste Jocyte a meccs vége előtt kialakította 78-75-re az eredményt, ezzel Litvánia – tulajdonképpen végig vezetve – megérdemelten szerezte meg a győzelmet, és az Európa-bajnoki címet. Veretlenül értek fel a csúcsra Vilius Stanišauskas tanítványai.

A győztes gárdában a 28 pontos Juste Jocyte lett a legeredményesebb. Spanyol oldalon Elena Buenavida Estevez zárt 36 ponttal.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés