Hirdetés
Magyarország

Londonban kezdi az Euroliga selejtező párharcát a DVTK:

:

Hirdetés

Szerdán kezdődnek a 2023/2024-es Euroliga évad selejtező párharcai. A DVTK HUN-Therm a London Lions csapatával küzdhet meg a főtábláért. A párharc első mérkőzését szerdán 20 órától rendezik Londonban. A találkozó előtt állandó szakértőnket, a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga- bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

EUROLIGA SELEJTEZŐ, 1. MÉRKŐZÉS
London Lions – DVTK HUN-Therm

„Tavaly sikerrel vívta meg az Euroliga selejtezőt a DVTK. Most azonban más az ellenfél és más a DVTK kerete is, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor. Nekem nagyon hiányzik egy Cheridene Green kaliberű center, mert akik jelen pillanatban a magas posztokon rendelkezésre állnak, ők inkább kifelé válni szerető négyesek, mint palánk alatt dolgozó klasszikus centerek. A London Lions egyik nagy erőssége pedig éppen a palánk alatt van.

Fel kell kötni a nadrágot és nem csak a szerkezetbeli különbségek miatt. Az látszódik, abban a tudatban tervezte meg a felkészülését a DVTK, hogy főtáblás lesz. A felkészülési meccsek száma, illetve az ellenfelek minősége kívülről azt mutatja számomra, hogy a megváltozott helyzethez nehezebben sikerült alkalmazkodni. Különösen, hogy még a tervezett programon is változtatni kellett, amikor a Sepsi lemondta az első meccseket.

Korán kezdődik idén az Euroliga, tavaly október 11. és 13. között rendezték a selejtezőt. Teljesen más a szezon ritmusa, ha októberben kell kezdeni – ráadásul az első bajnoki ellenfelek hagyományosan a mezőny utolsó harmadából érkeznek, akik ellen szintén lehet gyakorolni –, mint szeptemberben. Mindössze négy meccset játszott így a DVTK. Ilyen előzmények után belemenni egy selejtező párharcba nagy feladat. Előnyt jelenthet, hogy hazai pályán lesz a visszavágó, de ahhoz, hogy ott legyen esély, előbb az első mérkőzésen kell kedvező eredményt elérni. A London Lions eközben több edzőmérkőzést vívott és nem teljes kerettel is megverték a Győrt, illetve kétszer a Polkowicét.

Az elmúlt évadban az Euroligában a DVTK három legeredményesebb játékosa Arella Guirantes (14.7 pont), Bernáth Réka (11.3 pont) és Cheridene Green (10.7 pont) voltak. Mindhárman távoztak a csapattól. A Londonba igazoló Green-t a bevezetőben már említettem, Bernáth Rékát Lelik Réka jól helyettesítheti. Sőt, védő oldalon Lelik Réka még többet is tehet hozzá. Nyilván Bernáth Rékában mindig ott volt az x-faktor, hogy lehetetlen helyzetből is képes betalálni. Lelik Réka viszont egy erős átlagot hozhat, ahogy tette ezt eddigi csapataiban. Szép feladat lesz Euroliga szinten ezeket megismételni, de itt mutatkoznak meg majd a versenyzői erények. Guirantes pótlása nehéznek ígérkezik. Nem ismerem Kaila Charles játékát és azt sem, hogy a nyári mexikói számaiból mennyire indulhatunk ki, de elvileg ez a feladat rá hárulhat.

Az is tény és a DVTK esélyeit növeli, hogy tíz új játékossal felálló csapatot soha nem könnyű összerakni. Stella Kaltsidou a londoniak edzője, aki stabil görög válogatott és nagyon munkás játékos volt. Biztos vagyok benne, hogy edzőként hasonló szellemiségű csapatot szeretne. A munkában hisz és az eddigi eredményei alapján meg is tudja valósítani az elképzeléseit. Februárban vette át a vezetőedzői posztot. Az, hogy bizalmat kapott erre az évadra is, számomra azt mutatja: elégedettek vele a klubnál. Karlie Samuelson és Megan Gustafson csak a hétvégén csatlakozott WNBA-s kötelezettség miatt. Ez is érdekes helyzet, de például Megan Gustafson tipikusan annak a játékosnak tűnik, aki bárhol van, megy és csinálja a dolgát. Nehéz megítélni, hogy az ilyen utolsó pillanatos beugrások miként sülnek el, nagyon egyénfüggő is.

Az elmúlt két évben a London Lions az Európa Kupában a rájátszás első körében búcsúzott, de hazai porondon volt több, mint 650 napon átívelő 52 meccses győzelmi sorozatuk. Ezzel a mostani kerettel a hazai fölény tovább nőhet. Nekem erről Csehország jut eszembe. Játékospályafutásom alatt a Brno, míg az elmúlt években az USK Praha uralja a mezőnyt. Mindkét csapat a maga idejében erős hazai kihívó nélkül is tudta tartani a helyét az Euroligában. Van tehát fantázia a válogatott játékosok egy topcsapatba gyűjtésében. Meglátjuk, hogy az angoloknak miként sikerül majd ez a terv. A válogatottjuk hullámzó, a tokiói olimpiai selejtező után a 2021-es Eb-re nem jutottak ki és idén is kiestek a 12 között.

Ebben a párban a DVTK rendelkezik Euroliga rutinnal, ami előny és hátrány is lehet. Előny abból a szempontból, hogy a mostani keret erejét is el tudják helyezni, mivel tisztában vannak az Euroliga által elvárt szinttel. Hátrány, hogy talán túl jól sikerült az első főtáblás évad és az elvárások ennek megfelelően magasak. Egyértelmű, hogy az összes légiósnak fel kell lépni a siker érdekében. Érdekes kérdés lesz Milica Jovanovic teljesítménye, aki a tavalyi Euroliga szezon nagy részében sérült volt. Most hasonlóra lenne szükség tőle, mint a Magyar Kupa győzelem alkalmával. A magyar magból a Kányási Veronika, Aho Nina, Lelik Réka válogatott trió szerepvállalására is óriási szükség lesz. Bízom benne, hogy jó egyensúly alakul ki a hazaiak és a légiósok között.

Azt várom a DVTK-tól, amit például jó pár évvel ezelőtt a Szekszárdtól láttunk: „lehet, hogy nem mi vagyunk a legerősebbek és az ellenfél tehetősebb”, de olyan összetartás van a játékosok között, ami viszi a csapatot előre. Ez a közeg képes lehet arra, hogy a csapategység sokáig vigye!”

Hirdetés