Hirdetés
Archivum

Magabiztos elõny birtokában utazik az EK döntõ visszavágóra a Galatasaray:

:

Hirdetés

Szerdán este 20 órától rendezik Velencében a Galatasaray és a Reyer Venezia között az Európa Kupa döntõ párharcának második mérkõzését. Az elsõ találkozón a török gárda 22 pontos gyõzelmet aratott, de az olaszok az elõdöntõben egy hasonló hátrányból tudtak fordítani.

Aki érdeklõdik a nõi kosárlabda iránt, az biztos, hogy értesült az Európa Kupa döntõjének elsõ mérkõzésérõl. A Galatasaray egészen fantasztikus hangulatban Allie Quigley és Gintare Petronyte klasszis teljesítményével gyõzte le 90-68-ra olasz riválisát. Olyan atmoszférát varázsoltak a Galata ultrái, amivel elõzetesen még a török klubnál sem számoltak. Ez a hangulat pedig olyan érzelmi lökést adott a csapatnak, ami túlzás nélkül megduplázta az erejüket. Bátran fogalmazhatunk úgy, hogy abban a csarnokban azon az estén ilyen környezetben bárkit, még az Euroliga legnagyobb esélyeseit is megverte volna a Galatasaray. A keret sztárjainak rutinja pedig azt eredményezte, hogy a számszerû eredményre is odafigyeltek a törökök. Nyilatkozatokból tudjuk: amikor érezték, hogy padlón van a Reyer Venezia, akkor még rátettek egy lapáttal. A cél döntõ különbség kialakítása volt.

Érdekesen alakult az elsõ meccs, miután sokáig úgy nézett ki, hogy kiválóan tudja kezelni a nyomást a Reyer Venezia. Az elsõ félidõben 5-8 pont között mozgott a differencia. Azután jött a harmadik negyed, melynek közepére fizikálisan (is), de elsõsorban mentálisan teljesen elfogyott az olasz gárda. Nem tudták kezelni közeget, sorra adták el a labdákat, a védekezésük elemi darabjaira hullott. Errõl árulkodik a végsõ statisztika. Hízelgõ ugyan, hogy a lepattanócsatát nyerték, de a 22 eladott labda és az ebbõl kapott 28 pont mindent elárul. A dobóformában is óriási különbség lett a végére. Amíg a Galatasaray 66 mezõnykísérletébõl 35 sikeresnek bizonyult, addig a velenceieknél 62-bõl mindössze 23 talált utat a gyûrûbe. Ebbõl a 23-ból is 13 tripla volt. Sokszor megfeledkezünk arról, hogy Marina Maljkovic nagyon jól megszervezte a Galatasaray védekezését. Gyakorlatilag betörése, ziccere, palánk alatti közeli pontja alig volt a Reyer Veneziának. A Galatasaray-nál a 12 szerzett labda és a 24 gólpassz szintén kiemelést érdemel.

Nagy kérdés, hogy a Reyer Venezia játékában benne van-e a Hatay elleni fordításhoz hasonló bravúr. Nem kisebbítve annak a sikernek az értékét, ahhoz a török csapat is kellett. A Hatay célja nem a gyõzelem volt, hanem a 20 pontos elõny menedzselése és a velencei meccs túlélése. Mire realizálódott bennük, hogy baj lehet, annyira átfordult érzelmileg a találkozó, hogy onnan már a Reyer be tudta húzni a továbbjutást. Marina Maljkovic van annyira felelõs szakember, hogy nála ilyen nem fordulhat elõ. Árulkodó, hogy a meccs után Allie Quigley is arról beszélt: 5 perc ünneplést követõen már készülni kell a visszavágóra. Van annyira tapasztalt és érett a Galata kerete, hiszen Quigley és Petronyte mellett Isil Alben, Jelena Dubljevic, Ewelina Kobryn vagy éppen Olivia Epoupa szintén nemzetközi klasszis játékos, hogy nem fogják kiengedni a kezükbõl a sikert. Sok múlik azon, hogy a festékbõl tud-e érezhetõen több pontot hozni a Reyer Venezia és a Hatay elleni meccshez hasonlóan az elsõ negyedben sikerül-e egy olyan lélektani elõnyt szerezni, amire lehet építeni a folytatásban. Ha nem, akkor a nagyobb esély a török ünneplésre van.

Hirdetés