Hirdetés
Magyarország

Magabiztos első félidőnek köszönhetően nyert hazai pályán az NKA Universitas PEAC

NKA Universitas PEAC - VBW CEKK Cegléd 80-66 (18-12, 31-16, 15-18, 16-20)

Bajnokság, 22. forduló
Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok
Farkas Gábor, Kovács Nimród János, Földesi Ádám (Németh Csaba János)

NKA Universitas PEAC: Nelson 21, Kiss 20, Wentzel 14/3, Dudásová -, Marshall 11/3. Csere: Sarok 5/3, Simon 4, Selcova 2, Brajkovic 3/3, Bojtár -, Olawuyi -, Laczkó -.

VBW CEKK Cegléd: Baugh 14, Holesinksa 20/3, Szabó Fa. 18/3, Szabó P. 2, Szirony -. Csere: Laufer 2, Szabó D. 2, Katona 6/3, Rakita -, Kobolák 2, Viszmeg -.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

Hirdetés

A bajnokság 22. fordulójának hétközi mérkőzésén az NKA Universitas PEAC hazai pályán 80-66-ra győzte le a VBW CEKK Cegléd gárdáját.

A szerdai találkozó feldobását a hazaiak nyerték, amiből Tyaunna Marshall rögtön kosarat is szerzett. A válasz azonban nem ceglédi oldalról érkezett, hanem következőnek is a Pécs talált be – Chelsea Nelson volt sikeres. A folytatásban szintén Nelson-tól jöttek a pontok, 6-0-val folytatódott a pécsi hajrá. A sorozatot végül Petra Holesinska törte meg ziccerével, azonban a hazaiak ez sem akadályozta, továbbra is Nelson megoldásait láthattuk – az amerikai légiós a PEAC 10 pontjából nyolcat dobott (10-2). Ekkor, a túloldalon Holesinska indított támadást, akciója közben pedig Dudásová faultolta, amiért két büntető dobhatott – mind a kettő betalált. 12-4-nél Kiss Virág is becsatlakozott a pontszerzők közé, és ekkor már a vendégek vezetőedzőjének, Sandro Orlando-nak kellett időt kérnie. A folytatásban pozitívabb játékképet mutattak a kék-sárgák, ugyanis visszatérve Baugh értékesített egy 2+1-es akciót. A Cegléd felzárkózását végül Nelson állította meg gyorsindításból szerzett pontjaival (14-7). Ezután Baugh büntetői következtek, a CEKK légiósa összesen három dobást értékesített (14-10). A különbség növeléséről ezek után Simon Zsófia gondoskodott középtávoli találatával. A folytatásban Dudásová szabálytalankodott Laufer Gabriella támadása közben, amit a bírók sportszerűtlen hibának ítéltek. Laufer kettőt dobhatott, ezek közül azonban egy találat sem született. Ez meg is bosszulta magát, ugyanis hazai oldalon ezúttal Selcova volt sikeres. További két vendég büntető után az első negyed eredménye 18-12 lett.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

A második felvonást Kiss Virág sikeres közelije indította, amire Baugh-tól érkezett a válasz (20-14). Ekkor Nelson volt a soros, 2+1-es akciójával, illetve Wentzel gyorsindításból szerzett ziccerével 10 pont fölé nőtt a felek közötti különbség. 27-14-nél Kiss következett, miután a vendégek kértek időt eligazításra. A rövid taktikai szünet után szintén Kiss folytatta a pontszerzést. Ezután Szabó Fanni és Marshall váltottak kosarakat, melyek közül a légiós találata hárompontos volt. Bár Szabó Fanni megint csak betalált, a differencia továbbra sem csökkent a résztvevők között. A vendégek szinte egyetlen mentsvára ezután is Szabó volt, aki ezúttal távolról volt sikeres (32-21). A Pécs ezután kapcsolt még nagyobb fokozatba, és szinte egy perc leforgása alatt tíz pontot szereztek. Sarok Nikolett tripláját követően egy pont híján 20 pontra nőtt a különbség (46-27). A félidő hátralévő idejében mind a két oldalról érkezett találat. Holesinska büntetőből szerzett egy pontot, míg a hazaiaknál Wentzel dobott hárompontost, vagyis a felek 49-28-ról fordulhattak. Csirke Ferenc együttese a második negyedet 31-16-ra nyerte, amiből Nelson, illetve Kiss oroszlán szerepet vállaltak. Mindketten 13-13 pontot szereztek, amivel eddig a mezőny legjobbjai.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

A harmadik negyed elején a bírók Szabó Petrának ítéltek sportszerűtlen faultot, aki csak szabálytalanság árán tudta megállítani Chelsea Nelson akcióját. Az amerikai légiós kettőt dobhatott. Találatai, majd Kiss Virág és Tyaunna Marshall kosarai után 55-31-re változott a kijelzőn olvasható állás, időközben pedig Holesinska is betalált egyszer távolról. Ezután Wentzel és megint csak Nelson volt sikeres, majd Wentzel újabb találata után a csapatok közötti különbség pontosan 30 pontra nőtt (61-31). Ceglédi időkérés következett. Ezután Holesinska, Katona és Szabó Petra javított együttesük teljesítményén. Míg a légiós kétszer is betalált a büntetővonal mögül, Katona egy sikeres távolival, illetve közelivel, Szabó pedig egy középtávolival faragott le hátrányukból (61-40) – ezzel a vendégek kilenc pontot szereztek sorozatban. A pécsiek gólcsendjét végül Kiss Virág törte meg 2+1-es akciójával, amivel a válogatott center a 18-ik pontját szerezte meg. Vendég válaszként, 64-43-nál Szabó Fanni szintén 2+1-es akcióját láthattuk, melyet Holesinska újabb büntetői követtek. A negyed hajrájába érkezve a 64-45-ös eredmény volt olvasható a táblán, ami azt jelenti, hogy a vendégek összesen 11 pontot tudtak ledolgozni harminc pontos hátrányukból. Ezzel azonban még nem ért véget a játékrész. Katona egy további büntetőt értékesített, vagyis az utolsó tíz perc 64-46-ról indulhatott – a játékrészt Sandro Orlando tanítványai nyerték.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

A záró szakaszt pécsi támadóhiba nyitotta, így a vendégeké volt a pálya. Ceglédi oldalon azonban kosár nem született, a negyed első találatát Nelson szerezte. A PEAC amerikai légiósa ezzel 19 pontot szerzett összesen. Válaszul Szabó Fanni és Holesinska büntetői, illetve Baugh találata következett (66-52). Az első félidőhöz képest a vendégeknek nem csak a támadása, de egyben a védekezése is javult. Két ember játéka jelentette azonban továbbra is a veszélyt, Kiss Virágé és Chelsea Nelsoné. Sandro Orlando együttese egészen 14 pontra csökkentette hátrányát, amikor megint csak Nelson volt sikeres, ezzel pedig újra megindult a pécsi futam. 71-54-re változott az állás a felek között, amikor ismét Holesinska büntetői következtek. A vendégek légiósa négyet dobhatott sorozatban, amiből mindegyik találat volt (71-58). A PEAC legfőbb erőforrása továbbra is centerposztról érkezett – ezúttal Marshall lépett elő. Ezután Laufer és Brajkovic váltottak kosarakat, 76-60-nál pedig vendég időkérésen volt a sor. Visszatérve Baugh dobhatott két büntetőt csapatának, amivel meg is kezdődött a végjáték. A játékidőből alig egy perc volt hátra, a Ceglédnek pedig 14 pontos hátrányt kellett ledolgozni. Ezért előszőr Szabó Dóra tett, akihez Szabó Fanni is csatlakozott (74-66). Védekezésük azonban pontatlannak bizonyult, amit Sarok használt ki. Az ő kosarával végül ki is alakult a végeredmény, az NKA Universitas PEAC egy első magabiztos félidőnek köszönhetően hazai pályán aratott győzelmet, 80-66-ra verték a VBW CEKK Cegléd együttesét. A mezőnyből számtalan játékos kiemelkedő teljesítményt nyújtott, míg a hazaiaknál Chelse Nelson (21), illetve Kiss Virág (20) teljesítménye volt mérvadó, addig a vendégeknél Petra Holesinska és Szabó Fanni érdemel dícséretet.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

Hirdetés