Hirdetés
Magyarország

Magabiztos győzelem után előnyben a PEAC a 3. helyért zajló párharcban

NKA Universitas PEAC - DVTK 77-63 (15-15, 26-14, 15-13, 21-21)

Play-off, 3. helyért, 1. mérkőzés
Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok
Győrffy Pál Attila, Söjtöry Tamás Ferenc, Györfy Rúben

NKA Universitas PEAC: Wentzel 13/3, Kiss 12, Nelson 14, Marshall 16/6, Dudásová 8/3. Csere: Simon 10/9, Brajkovic 4.

DVTK: Bernáth 2, Jovanovic 14/6, Aho 6/3, Green 24, Vorpahl 5/3. Csere: Kiss -, Kuster 6, Kányási 6.

Hirdetés

Az NKA Universitas PEAC 77-63-ra legyőzte a DVTK együttesét a 3. helyért zajló párharc első mérkőzésén. Az egyik fél második sikeréig tartó csatározások alkalmával ezzel 1-0-ra vezetnek a pécsiek. Folytatás szerdán Miskolcon.

A találkozót Milica Jovanovic triplája vezette fel. A PEAC oldaláról a válasz Tyaunna Marshall-tól érkezett – középtávolról volt sikeres, így a DVTK megtartotta előnyét. Ezzel megkezdődött az adok-kapok játék. Az eredményjelző 6-7-et mutatott, – továbbra is a vendégek javára – amikor Leslie Vorpahl a második személyi hibáját ütötte be. Hogy Völgyi Péter megtarthassa irányítóját a mérkőzés hátralévő szakaszában, Vorpahl kispadra került, helyette pedig Kányási Veronika jött a pályára. 8-7-nél ismét a PEAC vette át a vezetést, ezúttal Chelsea Nelson közeli találatával. Ezt követően Dudásová volt ismét sikeres. Az állás 11-7-re változott és Völgyi Péter vezetőedző kért időt. Visszatérve, Green akciójából szerzett pontokat a Miskolc. Az időkérést követően akadozott a Pécs támadójátéka. Ez az eredményen is meglátszódott, a vendégek ugyanis 11-11-nél egyenlítettek. Kontrába Chelsea Nelson indított támadást, akit dobás közben faultoltak. A Pécs centere kettőt dobhatott – két találata után visszaállt csapata pár pontos előnye. A Diósgyőr azonban továbbra sem adta fel a harcot, és Jovanovic kosarával újból egyenlített. A vezetést viszont továbbra sem tudta átvenni Völgyi Péter együttese, erről Marshall gondoskodott (15-13). A negyed hátralévő percében egyetlen találat született miskolci oldalon, vagyis a második felvonás 15-15-ről folytatódhatott.

A következő játékrész hasonlóképpen szorosan indult. 18-17-nél megint a házigazda vezetett, a válaszra azonban nem kellett sokat várni. A Miskolcból ezúttal Kuster volt sikeres. Az egy-két pontos előnyt a felek egymástól vették át. A negyed ötödik percébe érkezve épp a hazaiak felé billent a mérleg, 26-25-öt regisztrálhattunk és Csirke Ferenc vezetőedző időkérése következett. Ebben a pillanatban a mezőny legjobbja Cheridene Green (DVTK) volt 12 ponttal, aki mögött ott volt szorosan Chelsea Nelson (PEAC) is 10 dobott ponttal. A folytatásban Wentzel Nóra sikeres büntetőinek köszönhetően három pontra nőtt a hazai együttes előnye. Fellélegezni azonban továbbra sem tudott Csirke Ferenc együttese, Green belsőposztos játékát ugyanis továbbra sem tudták semlegesíteni. Míg védekezésben nem is annyira, támadásban annál magabiztosabb teljesítményt nyújtott a Pécs. Legfőképpen Marshall játékának köszönhetően, 5 pontra növelték előnyüket. 32-27-nél Völgyi Péter vezetőedző kért időt. A rövid taktikai szünet után tovább gyorsított a PEAC – előnyüket 8 pontra növelték. Ezután következtek Kuster sikeres büntetői, illetve Csirke Ferenc vezetőedző időkérése. A félidő végére a felek közötti differencia átlépte a 10 pontot, a csapatok 41-29-ről fordulhattak.

Jovanovic és Kiss mezőnyből szerzett kosaraival kezdődött a második félidő, vagyis az eredmény érdemben változatlan maradt. A PEAC azonban tovább folytatta domináns támadójátékát. Kiss újabb, illetve Nelson találatát követően csapatuk előnye 14 pontra nőtt, így 41-33-nál Völgyi Péter vezetőedzőnek kellett időt kérnie eligazításra. Visszatérve Chelsea Nelson indított támadást. Betörése közben azonban rosszul lépett és láthatóan sérülést szenvedett. A játékot a bírók állították meg, majd a hazai csapat orvosa segítségével Nelson-t lekísérték a pályáról. A folytatásban Green szerzett pontokat. A Pécs számára kedvező különbséget Marshall találatai korrigálták ismét – Brajkovic sikeres középtávolija után már 52-37 volt az állás. A negyed hajrája következett. A DVTK továbbra sem találta az egyenlítéshez szükséges ritmust. Sorozatos védekezésbeli hibáiknak köszönhetően az 5 csapatfaultjuk is összegyűlt, így minden hibáért kettőt dobhattak a hazaiak. A játékrész végül Aho Nina hárompontosával zárult. Az állás 56-42-re változott, innen kezdődhetett a mérkőzés záró szakasza.

A végső 10 percet a vendégek indították egy 5-0-ás rohammal. Ezzel hosszabb ideje előszőr 10 pont alá férkőztek (56-47). Hogy megállítsa a miskolciak futamát, Csirke Ferenc vezetőedző kért időt. A szusszanásnyi szünet láthatóan jót is tett csapatának. Visszatérve rögtön Simon Zsófia volt sikeres, – méghozzá távolról – majd Wentzel Nóra büntetője következett (60-47). Ebben a játékrészben a DVTK viszont egy teljesen más arcát mutatta. Koncentráltabban játszottak nem csak támadásban, de védekezésben is, ez pedig az eredményen is megmutatkozott. A mérkőzés következő találatai büntetőkből születtek – előszőr a pécsi Dudásová, majd a miskolci Green álltak vonalhoz. Ezután Duásová, Vorpahl és Marshall váltottak triplákat. Marshall büntetőjét követően 68-54-re változott az állás és vendég időkérés következett. Három percre a mérkőzés vége előtt a PEAC tehát 14 ponttal vezette a találkozót. Bár a Miskolc is szerzett pontokat az összecsapás kimenetelét talán Wentzel Nóra hárompontosa döntötte el. A Pécs irányítója ugyanis másfél percre a meccs vége előtt távolról talált be, amivel szinte bebiztosította csapata győzelmét. A negyed eredménye bár egál lett, ez akkor sem volt elég a Miskolc együttesének, hogy letornázza hátrányát. Csirke Ferenc tanítványai végül 77-63-as győzelmet arattak, vagyis az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-0 az NKA Universitas PEAC javára.

 

Hirdetés