Hirdetés
Európa

Magabiztos győzelemmel előnyben a Sopron az Euroliga negyeddöntőben

Sopron Basket - BLMA 60-42 (16-12, 20-10, 8-7, 16-13)

Euroliga, negyeddöntő 1. mérkőzés
Sopron, Novomatic Aréna
Viola Györgyi (Norvégia), Stylianos Simeonidis (Görögország), Lukasz Jankowski (Lengyelország) – Stefan Laimer (Ausztria)

Sopron Basket: Williams 3, Jovanovic 4, Határ 16, January 10/3, Brooks 16/3. Csere: Fegyverneky 9/9, Varga, Czukor 2, Dolson.

BLMA: Epoupa 3, Peters 7, Marie-Elina Naigre 3/3, Toure 13/3, Bernies 4. Csere: Kiavi 2, Riviere, Dabovic 5/3, Marmillod.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-0 a Sopron Basket javára.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Az egyik fél második sikeréig tartó Euroliga negyeddöntő párharc első felvonásán a Sopron Basket 60-42-re győzte le a Lattes Montpellier gárdáját. Folytatás csütörtökön este Franciaországban.

Egy Euroliga negyeddöntőhöz méltó felfokozott hangulatban dobták fel a labdát Sopronban. Haley Peters találatával a Montpellier szerzett vezetést. Erre Jelena Brooks válaszolt, Gabby Williams és Nevena Jovanovic villanásaival pedig három perc elteltével 6-2-re vezetett a Sopron. Úgy nézett ki, hogy már ezekben a küzdelmes első percekben magához ragadja az irányítást a magyar csapat. A Montpellier azonban szerzett labdákkal, gyors találatokkal 8-8-ra visszakapaszkodott. Ekkor Gáspár Dávid időt is kért, de a negyed utolsó négy percébe érve a rivális átvette a vezetést. 10-8-nál hosszú percekre befagyott az eredményjelző. A kisebb kosárcsendet a franciák törték meg, 12-8 után azonban a negyed utolsó másfél perce a Soproné volt. Briann January 2+1-es helyzetet értékesített, betalált Jelena Brooks és zárszót Fegyverneky Zsófia dudaszós triplája jelentette. Ez a 8-0-s sorozat 16-12-es előnyt hozott a mieinknek. Ekkor nem csak a számszerű eredmény, hanem a mérkőzés lélektana is megfordult. A második szakasz első percében Határ Bernadett két duplájával erősítette meg előnyét a Sopron.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Határ Bernadett igazi vezérré lépett fel, egymaga 10 pontot szerzett ebben a szakaszban. Ez a második negyedbeli soproni pontoknak a fele volt. Gyorsan nőtt a differencia a két gárda között. A játékrész felénél már 26-17-re mentek Gáspár Dávid tanítványai, majd Fegyverneky Zsófia triplája után 29-18-nál a 10 egységet is átlépte a differencia. A soproniak csapatkapitánya két hárompontost is értékesített ebben a szakaszban. A második triplájával 36-21-re módosult az állás. Az utolsó két percet egy videózás állította meg, mely után Fegyverneky Zsófiának sportszerűtlen faultot ítéltek. Ugyanakkor érdemben nem változott az eredmény. 20 perc után 36-22-re ment a Sopron. A mieink 33 kísérletből 15-öt értékesítettek mezőnyből, a BLMA 31-ből 9-et és a lepattanókban is 23-17-re ment a Sopron. A harmadik negyedet pontszegény küzdelem jellemezte. Briann January sikeres távoli dobásával az első perc végén már 39-22-re vezetett a magyar bajnok. A következő négy percben azonban mindössze egy-egy mezőnykosarat jegyezhettünk fel. A mieinknél Határ Bernadett, a vendégeknél Migna Toure talált be.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A harmadik negyed felénél Határ Bernadett újabb duplája szakította meg a kosárcsendet és ezzel 44-25-re módosította az állást. A kiváló center azonban a térdét fájlalta és le kellett cserélni. A folytatásban a mieink nem találtak be, de szerencsére a vendégek is mindössze két mezőnykosarat jegyeztek, amivel 44-29-re jöttek fel. A záró szakaszt egy francia tripla vezette fel, így 44-32-nél már 7-2-es sorozatban volt a BLMA. Mielőtt azonban tovább faraghatták volna a hátrányukat, jött Nevena Jovanovic és a visszatérő Határ Bernadett. A Sopron 12-14 egységnél állandósította előnyét és ezzel tudatosította riválisában, hogy ezen az estén nincs visszaút. Amikor az utolsó öt percbe fordulva Jelena Brooks triplája 51-34-re alakította az eredményt, már kézzelfogható közelségbe került a siker. Gáspár Dávidnak az utolsó francia felzárkózási kísérletnél 51-38-nál még időt kellett kérnie. Visszatérve a pályára, Briann January és Jelena Brooks triplájával visszaugrott 17 pontra (55-38) a differencia és ezzel eldőlt a találkozó. A végjátékot büntetők tették töredezetté. A végeredményt Jelena Brooks és Gabby Williams alakította ki.

Hirdetés