Hirdetés
Magyarország

Magabiztos negyedik negyeddel győzött a Vasas Akadémia a BEAC ellen

Vasas Akadémia - ELTE-BEAC Újbuda 69-57 (14-14, 18-19, 16-14, 21-10)

Bajnokság, 20. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Dr. Mészáros Balázs, Minár László Balázs, Pozsonyi László (Dernei Gábor)

Vasas Akadémia: Papp 15/6, Heljic 8/3, Pusztai 3, Tóth 4, Madár E. 11/3. Csere: Dúl -, Szerencsés 2, Salamon 5, Radócz -, Bach 15/6, Budácsik 3, Smailbegovic 3.

ELTE-BEAC Újbuda: Czank 6, Boros B. -, Boros J. 6, Mérész 17, Barnai 16. Csere: Katona 4, Zsámár -, Koch -, Orosz -, Juhász 4, Ivanova 4.

Hirdetés

A bajnokság 20. fordulójában a Vasas Akadémia 69-57-es sikert aratott hazai pályán az ELTE-BEAC Újbuda együttese ellen.

A fővárosi rangadó feldobását a vendégek nyerték, melyből Barnai Judit szerzett kosarat. A BEAC centerének ez a találkozó jelentette az ismételt visszatérést, hiszen betegsége miatt ő nem lehetett jelen a múlt hétvégi Magyar Kupán. Balogh Judit együttese hősiesen küzdött a miskolci rendezésű tornán, azonban pénteken vereséggel indítottak a Szekszárd csapata ellen, így számukra a torna már az első napon véget ért. A budapesti rangadóra visszatérve, a folytatásban a hazai együttesből Madár Eszter volt sikeres, közelijével pedig egyenlíteni tudott a Vasas. Védekezésben azonban nem tudták megállítani vendégeiket, újból Barnai talált be, hozzá pedig Czank Tímea, illetve Mérész Beatrix pontjai is csatlakoztak – ezzel a BEAC 4-7-nél, három ponttal elszakadt el. Ekkor Sara Heljic-en volt a sor, a Vasas légiósa gyorsindításból dobhatott ziccert. A folytatásban is ebben a ritmusban haladt a mérkőzés. A minimális lépéselőny a BEAC-nál maradt, azonban jelentősen továbbra sem tudott meglépni Balogh Judit együttese. A negyed hajrájába érkezve 11-13-as állást regisztrálhattunk és Bach Boglárka dobhatott két büntető. Mivel kettőből csak egyet sikerült értékesítenie, így az előny a vendégeknél maradt – a Vasas egy pontra zárkózott fel. A túloldalon is Mérész Beatrix büntetői következtek, aki szintén csak egy pontot szerzett, így a játékrész végül 14-14-el végződött – Salamon találatával kiegyenlítettek a hazaiak.

A második felvonást Mérész büntetői indították, vagyis az előny ismét a BEAC-hoz került (14-16). Az együttes öröme azonban nem tartott sokáig, ugyanis Salamon Zita 2+1-es akciójával a Vasas 17-16-nál át is vette a vezetést. Ezzel meg is kezdődött a szokásos adok-kapok játék. Az eddiginél nagyobb előny – az Újbuda javára – a harmadik perc végén alakult ki, amikor a vendégek sorozatban nyolc pontot szereztek. 19-24-nél Milos Pavlovic-nak kellett időt kérnie. A folytatásban a sikertelen büntetőké volt a főszerep. 20-24-nél a bírók a hazai együttesnek ítéltek technikáit, amiért Czank Tímea dobhatott – a BEAC rutinos bedobója nem tudta értékesíteni dobását. A vendégek lendületét viszont ez sem törte meg, előszőr Juhász, majd Barnai volt sikeres (21-28). A Vasas zónavédekezéssel próbálta megzavarni ellenfele magabiztos támadásait, ez azonban csak hibákat eredményezett náluk. 22-28-nál Barnai Juditot faultolták, aki kettőt dobhatott – ezekből nem született találat. Ha már az etap folyamán a büntetőkön volt a hangsúly, ki kell emelni, hogy a statisztikai lap alapján egyik fél sem nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Míg a hazaiak csapatszinten 7/15-nél jártak, addig ellenfelük 10/18-at jegyzett. 24-30-nál a bírók ismét ítéltek egy technikai faultot a Vasas csapatának, amiért Czank dobhatott. Ezelőtt viszont Bach Boglárkát szintén faultolták, amiért pedig a hazaiak bedobója dobhatott kettőt. Az ő találatai után, 26-30-nál Balogh Judit vezetőedző kért időt. Visszatérve ismét Bach dobhatott. A fiatal bedobó megint csak kétszer volt sikeres, így a hazaiak két pontra zárkóztak fel. A változatosság kedvéért a negyed szintén büntetődobásokkal végződött, ismételten Bach Boglárka állt a vonal mögé. A hátralévő pár másodpercben csupán egy teljes értékű találat született – Boros Júlia révén – így a BEAC megőrizte előnyét, a felek 32-33-ról fordulhattak.

A harmadik negyed első felében szintén a BEAC magabiztos játéka volt érzékelhető. Öt perc leforgása alatt majdnem 10 pontot szerzetek Balogh Judit tanítványai, amire bár a hazaiaknak is voltak válaszai, közel sem volt elég ahhoz, hogy jelentősen fel tudjanak zárkózni. Ez igaz volt egészen 41-42-ig, ugyanis ekkor Smailbegovic, majd később Papp Dia pontjainak köszönhetően egy pontra jött fel a Vasas. Ez kellő lendületet adott Milos Pavlovic együttesének, ami akár a védőtérfélen nyújtott teljesítményükben is mérhető volt. A Vasas végül 44-44-nél egyenlített ki, Madár Eszter sikeres hárompontosával, majd szintén Madárnak köszönhetően át is vették a vezetést (48-44). Viszont ők sem tudtak jelentősen elszakadni. Erről Barnai Judit 2+1-es akciója gondoskodott, így pedig a mérkőzés záró szakasza 48-47-ről kezdődhetett – az egy pontos előny a Vasas Akadémia kezében.

Az utolsó tíz percet Papp triplája indította, amire nem is a BEAC oldaláról jött a válasz, hanem ismét a hazaiak irányítója volt sikeres – ezúttal távolról. 54-47-nél így Balogh Judit vezetőedző kért időt csapata eligazítására. A folytatásban is a hazaiak domináltak, előnyüket majdnem 10 pontra növelték. az első félidőhöz hasonlóan ekkor is zónavédekezést alkalmazott Milos Pavlovic együttese, a különbség csupán a koncentrációban rejlett. A támadótérfélen a legnagyobb fegyvert pedig Papp Dia játéka jelentette, ugyanis akcióit egyszerűen nem tudták megállítani Balogh Judit tanítványai. 58-47-nél szintén az ő ziccere volt látható. A negyed első vendég pontjai Barnai Judit révén születtek meg, aki ekkor már 16 dobott pontnál járt. Ez viszont továbbra is édes kevésnek bizonyult. Ezúttal Bach Boglárka volt sikeres távolról, amivel az állás 61-49-re változott. Ekkor érkezett a túloldalról Katona találata – a vendégek ismét 10 pontra zárkóztak fel – 61-51-nél pedig Milos Pavlovic vezetőedző időkérése következett. A hátralévő időben a különbség nem csupán megmaradt, de tovább is nőtt. Az utolsó másodpercben még Mérész Beatrix-nak sikerült faultot kiharcolnia, amiért kettőt dobhatott, találatai után pedig 12 pontra változott a felek közötti differencia. A Vasas Akadémia tehát egy bravúros negyedik negyeddel 69-57-re győzött hazai pályán az ELTE-BEAC Újbuda ellen.

Hirdetés